Responsive Menu
Add more content here...


Zălăuanul Robert Parge, alături de România la Jocurile Francofoniei din Congo

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 102 views
A+A-
Reset

Atletul face parte din lotul de atletism deplasat de ţara noastră la competiţia ce are loc în această perioadă la Kinshasa, în Republica Democratică Congo


În perioada 28 iulie – 6 august 2023, se desfăşoară cea de-a IX-a ediţie a Jocurilor Francofoniei, sub semnul prieteniei şi al solidarităţii. Ediţia de anul acesta va fi găzduită la Kinshasa, în Republica Democratică Congo, şi va reuni sportivi şi artişti din 38 de ţări, anunţă Ministerul Culturii. România este reprezentată la această competiţie de o delegaţie numeroasă. La această ediţie, ţara noastră s-a înscris la şase discipline sportive. Este vorba despre atletism (masculin şi feminin), baschet feminin, lupte libere şi lupte africane (masculin şi feminin), ciclism pe şosea, tenis de masă (masculin şi feminin) şi judo (masculin şi feminin).

Cea mai numeroasă delegaţie este cea de la atletism şi din care face parte şi zălăuanul Robert Parge. Acesta va alerga în cursa de 400 de metri. În jurul Jocurilor Francofoniei s-a creat mare vâlvă în mediul online, iar mai mulţi sportivi s-au plâns de condiţiile oferite de ţara organizatoare, o ţară aflată în Război Civil de câţiva ani.

Cea de-a IX-a ediţie a Jocurilor Francofoniei fusese programată iniţial pentru 2021 în Republica Democratică Congo, apoi amânată pentru 2022, pe fondul pandemiei, iar ulterior pentru 2023. Jocurile Francofoniei, singurul eveniment sportiv şi cultural internaţional, în limba franceză, dedicat tinerilor, manifestare de anvergură în domeniile sportului şi culturii, create la iniţiativa şefilor de stat din Francofonie în anul 1988, sunt organizate sub egida Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) prin Comitetul Internaţional al Jocurilor Francofoniei (care fiinţează ca direcţie în cadrul OIF).

Eveniment internaţional major, Jocurile reunesc la fiecare patru ani peste 3.000 de tineri, artişti şi sportivi din statele membre şi guvernele Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), pentru competiţii culturale, sportive, ceremonii şi activităţi conexe. Ediţia anterioară, desfăşurată în Cote d’Ivoire în 2017, a reunit aproape 3.500 de participanţi timp de zece zile, inclusiv 2.500 de tineri sportivi şi artişti din 53 de ţări. La toate cele 8 ediţii de până acum, au participat peste 20.000 de tineri artişti şi sportivi.

România a participat la toate ediţiile Jocurilor Francofoniei (1994, 1997, 2001, 2005, 2009, 2013, 2017), cu excepţia celei inaugurale (1989), sportivii români obţinând rezultate foarte bune.

You may also like

Leave a Comment