Responsive Menu
Add more content here...


Zalău, orașul fântânilor arteziene

Municipiul Zalău are toate şansele să ajungă un oraş al fântânilor arteziene. Acestea împrospătează deja aerul din jurul lor, în mai multe locuri din oraş

by Mihai POP
0 comment 218 views
A+A-
Reset

Vine vara, e soare, iar mediul suferă… de căldură. În orașe se resimte din plin în această perioadă și partea mai puțin plăcută a statutului de aglomerații urbane: betonul, sticla, oțelul, asfaltul încins, poluarea și noxele ridică gradele din aer mult peste cotele firești, aducând cu ele un disconfort nou, de care locuitorii orașelor ar fugi cu mare plăcere.

Locuitorii din Zalău care nu pot evada, însă, nici măcar o scurtă perioadă din vară, se văd nevoiți să caute tot pe străzi răcoarea de care au nevoie. Și acum, mai mult ca oricând, redescoperă avantajul unei planificări urbane în care un loc important trebuie să-l aibă parcurile cu fântânile arteziene.

Astfel, Administrația Locală a repus în funcțiune de curând fântâna cu îngerași, pe care a reconstruit-o în așa fel încât să respecte arhitectura ei originală, pentru că este un simbol al Zalăului vechi și a reușit să o repună în valoare în noul context modern al zonei centrale.

Zilele trecute a pornit și fântâna cu jocuri de lumini pe care a construit-o în fața fostei librării Simion Bărnuțiu, odată cu recuperarea acestei zone dintre Scala și Colegiul API printr-o reamenajare cuprinzătoare și modernă.

Zălăuanii au apreciat aspectul și atmosfera pe care fântânile încastrate în pavaj o creează pe platoul din fața Prefecturii, cu instalații pentru jocuri de apă și lumini, cărora le-a dat drumul în noiembrie. Iar la vară se vor bucura cu toții de stropii răcoroși. Mai ales copiii.

Reconstruirea fântânii din Parcul Central, pe care a fost dotată de asemenea cu instalații pentru jocuri de apă și lumini, a însemnat un plus mare pentru această zonă. Dinamica programată pentru alternarea înălțimii la care se ridică apa și luminile care o colorează divers sunt un frumos spectacol, o atmosferă ce a făcut ca zona să fie preferată atât de cei care se relaxează pe băncile de pe platoul din fața fântânii, cât și de copiii care vin cu bicicleta și cu rolele.

Fântâna de pe bulevard din zona Scala contribuie din plin la aspectul orașului prin dinamica plăcută a jeturilor de apă și a culorilor.

”Vom instala fântâni arteziene încastrate în paviment, tot cu lumini colorate, după modelul celor de pe platou, și în apropierea statuii lui Mihai Viteazu, a cărei construcție a început în fața cinematografului Scala. Ne ocupăm acum de mici reparații de care are nevoie fântâna de la intrarea în hala agroalimentară din Centru, care are de asemenea și jocuri de lumini, iar fântâna de la Autogară, din fața Unicarm, este în reabilitare și căutăm să o punem mai bine în valoare, în concordanță cu amenajarea spațiului din această intersecție. Urmează să refacem și fântâna de la intersecția străzii Corneliu Coposu, fosta Republicii, cu strada Kossuth. Fântânile Zalăului contribuie la ținuta acestuia și completează armonios modernizarea orașului. Trebuie să ne simțim cu adevărat bine, să ne simțim cu adevărat ca acasă în Zalău.”, transmite viceprimarul orașului Zalău, Teodor Bălăjel.

 

You may also like

Leave a Comment