Vrei să devii arbitru de tenis? Acum e şansa ta. La Zalău poţi face primul pas

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 144 views
A+A-
Reset

Noul an vine cu o premieră pentru municipiul Zalău. Oraşul nostru va fi gazda unei Şcoli Locale de Arbitri în perioada 13 – 14 ianuarie 2024. Evenimentul va fi organizat în colaborare cu Comisia Centrală de Arbitri şi Federaţia Română de Tenis. Ultimul curs de acest tip, organizat în Regiunea Nord-Vest a României, a fost în noiembrie 2021, la Cluj-Napoca.

După o pauză de peste 2 ani se aşteaptă un număr mare de participanţi. Cursul va avea loc la cunoscutul club de tenis Transilvania Tenis Club care a pus la dispoziţie locaţia de desfăşurare.

Şcoala locală va ţine două zile şi va consta în parcurgerea Regulilor Tenisului şi a Sarcinilor şi Procedurilor pentru Arbitri, iar duminică, 14 ianuarie, va avea loc şi examenul final care va consta într-un test grilă.

Cei care vor promova, vor deveni “Arbitri locali FRT”. În structura de certificare a arbitrilor de tenis din România, certificatul de “local” este prima etapă, care îşi oferă şansa să oficiezi la turneele din calendarul FRT, Tennis Europe şi ITF, precum şi la turnee ATP, WTA, BJKC sau Davis Cup ca arbitru de linie.Chiar dacă se numeşte “arbitru local”, asta nu înseamnă că poate oficia doar în localitatea sa de domiciliu, ci oriunde în România şi nu numai.

Odată absolvit acest curs şi după o experienţă acumulată la acest nivel, următorul pas este Şcoala Naţională care durează 4 zile şi se organiezează la Bucureşti sau în alte oraşe mari din ţară. Deja la această şcoală, cursanţii trebuie să opteze ce modul doresc să urmeze, arbitru de scaun sau arbitru principal. Arbitrul de scaun este cel tradiţional, pe care îl vedem la toate meciurile, în timp ce arbitrul principal are un rol de supervizor, efectuează tragerea la sorţi, face tabloul de concurs, realizează programul de meciuri şi se asigură că regulamentele sunt respectate în cadrul turneelor.Următorul pas în structura de certificare a oficialilor e reprezentat de insignele ITF (White, Bronze, Silver, Gold), practic implică participarea la o şcoală internaţională organizată de Federaţia Internaţională de Tenis.

Revenind la Şcoala Locală de la Zalău, care reprezintă o premieră pentru tenisul sălăjean, să spunem că lector o să fie experimentatul arbitru Lucian Stănciulescu, ajutat de zălăuanul Andrei Brisc, care este şi persoana de contact pentru acest curs (0732 606 983). Condiţiile de participare sunt minime, iar cei care au vârsta minim 15 ani se pot înscrie la acest curs. Taxa de înscriere este de 300 de lei.

Bibliografia pentru curs este Regulile Tenisului şi Sarcini şi Proceduri pentru Arbitri (www.frt.ro/ro/arbitri). Joi, 11 ianuarie, cei înscrişi la curs vor primi pe e-mail detalii legate de curs, dar şi programul cursului.

Aşadar, cei care visează să devină arbitru de tenis, acesta este primul pas. Sigur, pentru a avea cariera mult visată, este nevoie de multă muncă, seriozitate şi perseverenţă. Însă, nu e aşa în orice domeniu?

Nimic nu se face peste noapte, însă, totul este posibil dacă eşti dispus să înveţi şi să depui efort pentru împlinirea visului tău.

Înscrieri se pot face accesând acest LINK sau scanând codul QR de mai jos.

You may also like

Leave a Comment