VIDEO&FOTO – Dezastru ecologic în Sălaj – Sute de peşti morţi pe lacul de la Sălățig

by Călin ONICAŞ
0 comment 122 views
A+A-
Reset

Unul dintre locurile considerate raiul pescarilor din Sălaj este acum un loc sinistru. Pe lacul de la Sălăţig plutesc acum peşti morţi, cauza fiind – cel mai probabil – lipsa de oxigen din apă

Foarte cunoscut mai ales pentru pescarii din Sălaj, cei din Maramureş, dar şi din alte judeţe limitrofe, lacul de la Sălăţig a devenit acum ca un loc sinistru.

Sute şi sute de peşti de dimensiuni mici, medii şi chiar mari zac acum pe luciul apei şi la malul unuia dintre cele mai mari lacuri amenajate pentru pescuit din judeţul nostru.

Dis de dimineaţă, mai mulţi pescari din Cehu Silvaniei, din Sălăţig şi din alte zone apropiate, au venit la lac pentru o partidă de pescuit.

Oamenii au rămas şocaţi, când pe luciul apei, dar şi la malul apei, zac peşti morţi. E un adevărat dezastru ecologic acolo. Martorii spun că mor peştii. Doar de ieri încoace, ar fi murit aproximativ o tonă de peşte. E vorba de specii precum amur, crap, ştiucă sau biban de dimensiuni mici, medii şi chiar mari. Unul dintre pescari a văzut peşti şi care cântăresc 4, 5 kilograme!

Unii dintre pescari erau dezamăgiţi de faptul balta nu a mai fost curăţată de cei de la AJVPS Sălaj de ani de zile.

“Apa e plină de vegetaţie. Sunt niște alge, care se dezvoltă și din cauza asta peștii rămân fără oxigen”, a precizat un pescar.

Pescarii au alertat autorităţile, iar undeva după amiază la Sălăţig au ajuns reprezentanţi de la AJVPS Sălaj, dar şi o barcă de la Vârşolţ pentru aerare.Detalii despre lacul de la Sălăţig

Lacul de acumulare din localitatea Sălațig a fost realizat în anul 1982 pe valea Mineu. A fost proiectat pentru atenuarea viiturilor și aprovizionarea cu apă potabilă a localităților din jur. Lacul este potrivit pentru practicarea pescuitului sportiv, fiind populat cu crap, biban și ten.

Pentru reținerea apelor a fost construit un baraj lung de 265 m și înalt de 11 m. Acesta poate retine un volum de 3.4 mil mc de apă. Astfel se poate forma un lac de 70 ha. În aceste condiții lungimea lacului atinge 2 km. Malurile lui sunt potrivite pentru campare.

You may also like

Leave a Comment