Responsive Menu
Add more content here...


Video. Sprijin pentru lemne la iarnă – Subvenţie de 150 de lei pentru fiecare metru cub

by Mihai POP
0 comment 23 views
A+A-
Reset

Ministerul Mediului va propune acordarea unei subvenții de 150 de lei pentru metrul cub de lemne de foc, iar limita maximă pentru o gospodărie va fi de cinci metri cubi


Aproape jumătate din populația României se încălzește în continuare cu sobe pe lemne, arată datele oficiale. Mai mult, informații din piață relevă faptul că sunt gospodării care au centrale, dar se reîntorc la folosirea sobelor din cauza prețului mare al gazului.

Dacă pentru gaz și energie Guvernul a adoptat scheme de compensare, Coaliția vrea să aplice o soluție similară și pentru încălzirea bazată pe lemne. În prezent, există un ajutor acordat pentru consumatorii vulnerabili, dar negocierile din Coaliție vizează toată populația care utilizează acest tip de încălzire.

Decizia finală în privința voucherelor care ar urma să fie împărțite de primăriile din țară nu a fost încă luată, au precizat surse din Coaliție, dar ajutorul pentru lemne va fi oferit „într-o formă sau alta”.

„Ministerul Mediului caută o soluție tehnică cât mai simplă”, a afirmat un lider din conducerea Coaliției.

Surse din Coaliție au precizat, însă, că ajutorul pentru lemne va deveni o realitate într-un termen scurt, doar soluția tehnică fiind în discuție.

Guvernul va pregăti o Ordonanță pentru reglementarea situației, responsabili fiind, în primul rând, reprezentanții Ministerului Mediului.

Potrivit oficialului guvernamental, impactul bugetar va fi de „câteva sute de milioane de lei și depinde foarte mult de cantitatea de lemn cumpărată cu factură”. El a precizat că persoanele care obțin lemnul din propria pădure nu vor primi subvenția.

Guvernul dorește astfel să existe o egalitate între populația care se încălzește pe gaz, energie electrică și lemne. Schema se referă la întreg sezonul rece. Propunerea oficială va fi lansată săptămâna viitoare.

„Lista familiilor beneficiare ar trebui întocmită de primărie, lucrăm la un sistem informatic împreună cu STS prin care să implementăm această schemă de sprijin pentru a elimina plățile duble și acorda subvenție doar acelor familii care într-adevăr se încălzesc lemn în gospodărie. Nu am stabilitatea modul exact, dacă va fi un card de la Ministerul Muncii sau un voucher sau o plată direct în cont”, a afirmat ministrul Tanczos Barna.

Sursa: Europa Liberă România

You may also like

Leave a Comment