VIDEO – Sistem educaţional modern în comuna Pericei. Grădiniţa şi şcoala la standarde europene

by Ionuţ COSTINAŞ
0 comment 134 views
A+A-
Reset

În comuna Pericei, administraţia locală a pus un mare accent pe dezvoltarea sistemului educaţional şi a pus la punct instituţiile de învăţământ din comună. Chiar în momentul de faţă se lucrează la reabilitarea şi modernizarea grădiniţei, iar proiectul de modernizare a şcolii este aproape de finalitate. Peste 400 de elevi şi preşcolari sunt în comuna Pericei, care beneficiează  de condiţii excelente

În mediul rural, lipsa elevilor şi preşcolarilor este o problemă delicată, iar în aceste condiţii pe multe unităţi şcolare s-a pus lacătul! La Pericei nu poate fi vorba de aşa ceva. Ba din contră, aici se investeşte masiv în educaţie, mai ales că în comună există un efectiv de 408 elevi şi preşcolari, care sunt repartizaţi în patru unităţi şcolare.

Unitatea cu personalitate juridică este Şcoala Generală nr 1. din Pericei, care are trei structuri: Şcoala Primară ”Iuliu Maniu” din Bădăcin, Grădiniţa cu program normal din Bădăcin şi Grădiniţa cu program prelungit din Pericei.

Un număr de 118 preşcolari sunt în comuna Pericei, fiind opt grupe la grădiniţă, dintre care cinci grupe cu program prelungit.

Învăţământul primar îl frecventează 167 de elevi, repartizaţi în nouă clase, dintre care şase clase sunt la secţia maghiară, iar trei la secţia română.

În ce priveşte ciclul gimnazial, sunt înscrişi 123 de elevi, care sunt repartizaţi în şase clase, patru în secţia maghiară şi două clase simultane la secţia română.

Şcoala va fi dotată inclusiv cu instrumente muzicale

Dacă la grădiniţă, lucrările sunt în toi şi se vor finaliza în 2022, şcoala este ca şi finalizată. Clădirea s-a reabilitat şi modernizat, dar s-a şi extins, ţinând cont de numărul mare de elevi care îi trec pragul. Urmează ca în perioada următoare să sosească şi dotările necesare pentru sălile de clasă şi laboratoare. Şcoala are laborator de informatică, de biologie, de fizică-chimie, dar şi o sală festivă. În fiecare sală s-au schimbat şi tablele, cele cu cretă fiind înlocuite cu table de ultimă generaţie.

”La noi nu se mai scrie cu cretă. Am ţinut cont de sănătatea profesorilor, dar în primul rând de sănătatea elevilor şi de curăţenie. Tindem spre modernism fiindcă avem mulţi copii în comună şi ei sunt bogăţia noastră”, spune directoarea.

Fiecare sală va fi dotată cu videoproiector şi se vor achiziţiona instrumente muzicale pentru laboratorul de muzică.

”Avem mulţi copii talentaţi la muzică. Avem foşti elevi ai şcolii care au terminat liceul de muzică şi acum sunt înscrişi la Conservator. Sunt copii care ştiu să cânte la instrumente şi atunci de ce să nu le putem satisface această plăcere. Liniştit poate să vină un instructor la Pericei, pentru că vom avea toate dotările”, ne-a declarat Filip Gyöngyi Ana.

Elevii de la şcoala din Perciei se remarcă şi la sport, dar şi în proiecte educative, iar acum 2 ani au câştigat premiul 1 la un proiect de mediu, ce s-a derulat la nivel naţional. Drept răsplată elevii au câştigat 15 laptopuri şi un videoproiector, dar şi o excursie într-o tabără.

Grădiniţa de la Pericei, un loc mirific pentru cei mici

O clădire veche, de peste 150 de ani a fost păstrată în condiţii bune. Acolo au avut loc orele de grădiniţă, însă acum, clădirea a intrat în reabilitare totală şi într-un amplu proces de modernizare. Pe perioada şantierului, copiii au fost mutaţi în clădirea after-school, care de altfel a fost pusă la punct de către autorităţi. După ce grădiniţa se va finaliza, cei mici vor avea parte de cele mai bune condiţii. Va fi un loc mirific, în condiţiile în care acolo se va pune la punct şi un loc de joacă în curte.

Potrivit directoarei, unităţile de învăţământ vor avea un doctor, dar şi un asistent medical, astfel încât şi triajul epidemiologic să fie făcut de către profesionişti.

“Toţi copiii aşteaptă să fie finalizată şcoala şi grădiniţa şi sunt nerăbdători să se întoarcă în bănci. Chiar dacă suntem într-o perioadă mai sumbră şi nesigură din cauza pandemiei, noi trăim cu speranţa că va fi totul bine. Trăim cu speranţa că cei pentru care ne străduim zi de zi să le asigurăm condiţii bune şi să-i pregătim pentru viaţă, vor reveni în băncile lor, la măsuţele lor, să ne întâlnim faţă în faţă şi să fie altceva. Îmi doresc să văd pe feţele copiilor acea bucurie, când vor vedea schimbările care s-au mai întâmplat de când nu au mai fost la şcoală. Sper să fie un an mai bun, cu multe realizări şi să putem face inaugurarea la şcoală” – Filip Gyöngyi Ana

Filip Gyöngyi Ana, un director dedicat

De mai mulţi ani, Filip Gyöngyi Ana activează la unităţile de învăţământ din Pericei. A fost directoare la grădiniţă, când această unitate era cu personalitate juridică, iar din 2014 a devenit directoare la Şcoala Gimnazială din Pericei, cele două unităţi devenind o instituţie.

”Dacă ştii să pui în practică un management de calitate, dacă ştii să relaţionezi cu oamenii şi să comunici, poţi să faci ceea ce îţi doreşti. Am făcut multe lucruri frumoase împreună cu domnii de la Primăria Pericei. Avem o relaţie extraordinară şi ştim ce avem de făcut pentru elevii şi preşcolarii din comună”, ne-a declarat Filip Gyöngyi Ana.

Administraţia locală are în lucru două proiecte, pentru grădiniţa şi şcoala din centrul comunal. Clădirea grădiniţei se reabilitează şi modernizează, în timp ce şcoala din Pericei se află într-un amplu proces de modernizare, cât şi de extindere.

”Înainte de a începe aceste proiecte, au fost veri întregi care le-am petrecut cu domnii proiectanţi şi lucrările nu s-au făcut la voia întâmplării. Am vrut să avem o şcoală şi grădiniţă la un nivel european, cu toate dotările şi condiţiile”, a conchis Filip Gyöngyi Ana.

You may also like

Leave a Comment