VIDEO – Legea pensiilor, dezbătută într-o conferinţă de presă la sediul PSD Sălaj. Ionel Ciunt: “Această lege asigură creşterea continuă şi sustenabilă a veniturilor pensionarilor”

by Mihai POP
0 comment 60 views
A+A-
Reset

Noua Lege a pensiilor a fost publicată în Monitorul Oficial, iar pe acest subiect, PSD Sălaj a organizat o conferinţă de presă la sediul partidului la care au participat Ionel Ciunt – preşedintele Partidului, Dan Ghiurco – secretarul general şi Florin Florian – prim vicepreşedinte PSD Sălaj. Prin noua Lege, pensiile se vor majora de două ori în anul 2024


Marţi dimineaţă, la sediul PSD Sălaj a avut loc o conferinţă de presă la care au participat Ionel Ciunt – preşedintele Partidului Social Democrat – Filiala Sălaj, Dan Ghiurco – secretarul general al filialei, precum şi Florin Florian – prim-vicepreşedinte al PSD Sălaj. Tema conferinţei a fost cel mai fierbinte subiect al momentului din ţara noastră – Legea pensiilor, care tocmai a fost publicată în Monitorul Oficial.

“Chiar dacă au fost discuţii contradictorii în Parlament, a fost adoptată cu o largă majoritate. Doar USR-ul s-a abţinut de la votarea legii. Această votare înseamnă, de fapt, împlinirea unuia dintre cele mai importante obiective pe care le-a avut Partidul Social Democrat. Această lege asigură creşterea continuă şi sustenabilă a veniturilor pensionarilor şi înseamnă o reformă a sistemului public de pensii, care înlătură inechităţile dintre pensionarii care au muncit şi contribuit la fel”, a declarat Ionel Ciunt.

Pensiile se vor mări de două ori în 2024 – Aproape 3 milioane de români vor avea pensiile majorate

Preşedintele PSD Sălaj a prezentat şi câteva aspecte importante cu privire la această Lege care va creşte pensiile de două ori în anul 2024. Astfel, prima majorare ar urma să aibă loc la data de 1 ianuarie, toate pensiile urmând să crească cu 13,8 %. Aici, s-a oferit şi un exemplu. Pensia medie actuală de 2.100 de lei va ajunge la 2.390 de lei, adică o creştere cu 290 lei!

A doua creştere va avea loc la data de 1 septembrie. Conform estimărilor celor de la PSD, aproximativ 3 milioane de români vor avea pensiile majorate şi niciuna nu va scădea în ruma recalculării. Chiar dacă după o recalculare, să zicem că o pensie ar scădea, atunci, valoarea indemnizaţiei va rămâne la cea din prezent.

La fel ca în cazul primei majorări, şi aici, Ionel Ciunt a oferit două exemple.

Aşadar, doi municitori care au contribuit la fel, timp de 37 de ani, şi care au pensii diferite la 1 ianuarie, de 2.114 şi 1.761 de lei, după recalculare vor ajunge la aceeaşi pensie de 2.775 de lei.

Doi ingineri, cu 4 ani de facultate, care au contribuit 33 de ani şi care au pensii diferite la 1 ianuarie, de 2.753 şi 2.439 de lei, după recalculare vor ajunge la aceeaşi pensie de 3.220 de lei.

Beneficii şi pentru tineri

Ionel Ciunt a mai precizat faptul că această Lege nu se referă doar la pensionarii din prezent, ci şi la clasa muncitoare din prezent.

Şi tinerii au beneficii prin noua Lege a pensiilor, iar cei care lucrează mai mult o să fie recompensaţi cu puncte de pensii. Concret, pentru intervalul 26 – 30 de ani de contributivitate se va acorda 0,5 puncte de pensie pe an, iar pentru intervalul 31 – 35 de ani se va acorda 0,75 puncte. Cei care au peste 36 de ani de contributivitate vor primi câte 1 punct pe an.

Fiecare punct va fi înmulţit cu o valoare de referinţă pentru a se determina cu cât va fi suplimentată pensia. Totodată, prin noua Lege vor fi luate în calcul şi veniturile suplimentare de pe lângă salariu, cum ar fi primele, bonusurile ocazionale, al 13-lea salariu etc.

Se vor acorda puncte suplimentare şi pentru cei cu studii superioare.

Legea stimulează şi natalitatea

În cadrul conferinţei, Ionel Ciunt a dezvăluit şi faptul că această Lege a pensiilor stimulează şi natalitatea. Cum? Ei bine, femeilor le scade vârsta de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil, însă, limita maximă cu care ar putea scădea vârsta de pensionare este de 3 ani şi 6 luni.

În plus, de anul viitor se va considera perioadă de contribuţie şi concediul de creştere a copilului, fie că vorbim de mame sau de taţi.

Nu mai creşte vârsta de pensionare

Tot Ionel Ciunt a mai remarcat faptul că vârsta de pensionare nu va mai putea creşte după placul guvernanţilor. Totuşi, vârsta de pensionare ar putea creşte cu o singură condiţie, dacă va creşte şi speranţa de viaţă a românului.

În prezent, în România, speranţa de viaţa este de 75,3 ani, ţara noastră fiind antepenultima în clasament, mai rău decât noi stau doar bulgarii 74,8 şi letonii, 74,3 ani.

Media speranţei de viaţă în Uniunea Europeană este de 80,7 ani.

Dan Ghiurco: Eliminarea acestui prag este o victorie pentru actuala guvernare

“Suntem singura ţară care am avut introdus în PNRR acel prag de 9,4 la sută. Nicio altă ţară nu a avut acest prag cu cheltuielile cu pensiile din PIB. E un prag introdus cu cinism de cei de la USR şi considerăm că această reuşită a Guvernului României de a elimina acest prag este cât se poate de justă. În condiţiile în care media Uniunii Europene este de 13,6 la sută din PIB cheltuielile cu salariile. Eliminarea acestui prag este o victorie pentru actuala guvernare”, a menţionat şi Dan Ghiurco – secretarul general al PSD Sălaj.

Dan Ghiurco i-a liniştit şi pe cei care spun că legea nu ar avea sustenabilitate, menţionând faptul că atât Comisia Europeană, cât şi Banca Mondială consideră că această lege este sustenabilă.

Florin Florian: PNRR să poată suferi modificări şi în capitolul bugetul de pensii – aceasta a fost prima dorinţă a PSD când a venit la guvernare”

“Prima dorinţă a noastră a fost ca PNRR să poată suferi modificări şi în capitolul bugetul de pensii a fost un obiectiv major al Partidului Social Democrat când a venit la guvernare în alianţa cu Partidul Naţional Liberal”, a adăugat şi Florin Florian – prim vicepreşedintele PSD Sălaj, care a prezentat şi o statistică a pensionarilor din judeţul nostru.

Sălajul are 61.570 de indemnizaţii dintre care 53.000 pensionari în sector privat, din care 41.000 pentru limită de vârstă, 1.000 anticipat, 4.900 invaliditate şi 6.000 pensie de urmaşi. Totodată, 2.000 de pensionari sunt în sectorul agricol şi 6.000 de beneficiari în urma unor legi.

You may also like

Leave a Comment