În prima zi a noului an bisericesc, 1 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul celor peste 1.000 de tineri participanți la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, desfășurată în municipiul Bistrița, în perioada 30 august-1 septembrie.
De la ora 9:30, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți si diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe o scenă special amenajată în curtea Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud.
Din soborul liturghisitor au făcut parte: consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pr. Cornel Coprean, inspectorul eparhial pentru activitățile cu tinerii din județul Bistrița-Năsăud, pr. Tudor Mudure, directorul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, pr. Liviu Vidican-Manci, părinții protopopi de Bistrița, Beclean, Năsăud si Gherla, precum și alți preoți din eparhiile componente ale Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.
În cadrul deschideri ITO Bistrița, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a transmis un mesaj tinerilor despre esența iubirii creștine și rolul ei în apropierea de Dumnezeu și de semeni.
„Este o mare bucurie să mă aflu astăzi aici, la Bistrița, la acest eveniment foarte important al Mitropoliei noastre”, a început PS Petroniu.
Ierarhul a comparat relația creștinilor cu Dumnezeu cu apropierea față Soare: „Cu cât ne apropiem de Hristos, de Dumnezeu ca un Soare, cu atât ne apropiem și unii de alții. Cu cât ne îndepărtăm de Soare, ne îndepărtăm și unii de alții”. PS Petroniu i-a îndemnat pe tineri să cultive iubirea în viața de zi cu zi.
Tinerii au avut ocazia să se bucure și de cântece la chitară, interpretate de colegii lor. Seara s-a încheiat cu un spectacol folcloric oferit de Ansamblul Folcloric Profesionist „Dor Românesc” și Grupul Vocal Folcloric „Valeria Peter Predescu”.
Participanții au avut oportunitatea de a se implica în activități dedicate dezvoltării spirituale și culturale, inclusiv conferințe, ateliere interactive și momente artistice. Unul dintre punctele de atracție ale evenimentului a fost conferința de duminică, susținută de pr. Constantin Necula și Dan Negru, care au abordat provocările actuale ale generației tinere și rolul credinței ortodoxe în viața cotidiană.