Responsive Menu
Add more content here...


VIDEO. Grindină şi vijelie la Băbeni. Sătenii acuză că Sistemul RO-ALERT a fost luat prin surprindere

În unele locuri, grindina o puteai lua cu lopata

by Tiberius NICODA
0 comment 11.8K views
A+A-
Reset

Capriciile vremii din ultima vreme și nu numai își arată tot mai des mofturile, alternând perioade de căldură neobișnuită, cu ploi, frig, grindină, îngheț și uneori, cu toate că suntem în plină primăvară, pe alocuri la munte chiar a nins.

În ultima vreme, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o serie de atenţionari de Cod Portocaliu şi Cod Galben de furtună,  cu precădere pentru județele din Transilvania din zona în care este situat și Sălajul.

Iată că, 15 mai 2024 , nici Sălajul și cu precădere comuna Băbeni nu a fost ocolită de vreme extremă anunțată anterior de către Administraţia Naţională de Meteorologie.  Aşadar, totul s-a întâmplat miercuri după-amiază, undeva în jurul orei 17.00.

Pe Someş a venit o furtună urmată de ploaie cu grindină și vijelie care  a pus probleme cetățenilor comunei prin amploarea și intensitatea fenomenului meteo. Mai mult, pe lângă spaima ca să nu le fie distruse recoltele, acareturile și mașinile, locuitorii din Băbeni și-au exprimat nemulțumirea vizavi de validitatea și performanțele îndoielnice de anunțare a cetățenilor prin Sistemul RO-ALERT, care în acest caz nici nu a avertizat locuitorii zonei asupra riscului meteo.

“Chiar eram în zona Gării unde așteptam pe cineva, când am observat că se întunecă dinspre pădurea de la Cliț și mi-am dat seama că ceva urmează. Imediat a început puțină ploaie după care s-a transformat în grindină. Abia am văzut drumul să apuc să mă retrag cu mașina sub un nuc pentru a nu avea pagube. Am crezut că nu se mai termină și am plecat cu mașina acasă, deoarece era riscant și sub copac din cauza vântului. Cum a venit așa s-a și terminat, aşa, foarte brusc. Totul a ținut câteva minute bune… Doar salata și ceapa verde ce a fost mai afectată și puțin viţa de vie. În rest au cam scăpat cu daune minore.
Doamne feri ce a fost. Dezastru, jale prin grădini, în curţi… Din păcate, Sistemul RO-ALERT a fost luat prin surprindere. Nu ne-a anunțat nimeni. Pentru ce mai avem acest sistem, dacă nu ne poate ajuta!? Chiar nu-i ok!?”, spunea cu năduf un localnic din Băbeni pentru Ziarul Ştirile din Sălaj.

De altfel pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente meteo, specialiștii  în domeniul anti-grindină, au prezentat beneficiile unui sistem coerent şi eficient care să asigure, prin intervenţii active în atmosferă, protecţia populației şi a economiei la riscurile cauzate de fenomenele meteorologice periculoase. În acest sens, s-a propus demararea unui Studiu de Fezabilitate privind realizarea Grupului de combatere Sălaj-Bihor în cadrul căruia să fie identificate, împreună cu autoritățile locale, locațiile viitoare ale celor 15 puncte de lansare anti-grindină.

Există concretizarea unei inițiative demarate în 2021, în cadrul căreia reprezentanţii Autorității pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (AASNACP), structură subordonată Ministerului Agriculturi, s-au întâlnit la Instituția Prefectului cu reprezentanţii fermierilor şi Direcţiei Agricole din Bihor, cărora le-au prezentat beneficiile sistemelor anti-grindină. Precizăm că peste 48 de ţări din lume utilizează sistemele de intervenție activă în atmosferă pentru a proteja suprafeţe agricole însumând 92 de milioane hectare.

Sperăm în găsirea unor sisteme și proceduri tehnice care să  fie capabile în a avertiza și combate fenomenele meteo pentru protejarea populației și a bunurilor acesteia.

You may also like

Leave a Comment