Responsive Menu
Add more content here...


Veste proastă – Sobele pe lemne ar putea fi interzise în România

by Mihai POP
0 comment 28 views
A+A-
Reset

O directivă la nivelul Uniunii Europene interzice încălzirea prin sobe cu lemne, ceea ce ar însemna o lovitură foarte grea pentru sute de mii de români

Uniunea Europeană va interzice, curând, un obicei extrem de răspândit în ţara noastră: încălzirea cu lemne. Guvernul României, prin vocea ministrului Muncii, confirmă această informaţie, spunând totuşi că nu va fi o schimbare peste noapte.

Lemnul de foc este principala sursă de încălzire în România. Numărul gospodăriilor în care se utilizează lemnul de foc ca mijloc de încălzire este de 3,415 milioane, reprezentând 45,71% din totalul gospodăriilor înregistrate la nivel naţional, conform datelor furnizate de Institutului Naţional pentru Statistică (INS).

Cât despre mediul rural, numărul locuințelor care folosesc lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de 2,773 milioane, adică 85% din totalul locuințelor înregistrate în mediul rural.

Vestea că românii nu vor mai putea folosi sobele pentru a se încălzi i-a lovit ca un trăsnet. Unii ar vrea să se racordeze la rețeaua de gaze naturale, dar încă nu a fost trasă vreuna în zona lor. Alții, însă, nu și-ar permite această alternativă, căci o instalație la gaz costă mult.

România și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență că va renunța la încălzirea pe lemn, dar ministrul Muncii – Marius Budăi (foto) – a promis românilor că nu vor îngheța de frig în case. Conform acestuia, va urma o perioadă de tranziție, vreme în care se va dezvolta rețeaua de gaze.

Trebuie spus că, pentru Programul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny”, tot mai multe primării din Sălaj au făcut demersuri pentru a depune proiecte de investiţii pentru înfiinţarea unor reţele de gaz metan.

You may also like

Leave a Comment