Responsive Menu
Add more content here...


Vernisajul expoziției stradale „Sălașuri ale solidarității. O foto-etnografie a piețelor din Sălaj”

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, instituție subordonată Consiliului Județean Sălaj, vă invită la vernisajul expoziției stradale „Sălașuri ale solidarității. O foto-etnografie a piețelor din Sălaj”. Evenimentul va avea loc joi, 28 martie 2024, începând cu ora 14,00, în zona pietonală din fața muzeului

by Mihai POP
0 comment 52 views
A+A-
Reset

Expoziția, intitulată „Sălașuri ale solidarității. O foto-etnografie a piețelor din Sălaj”, a cărui autor este sociologul Florin Dumitrescu, va oferi publicului o incursiune fascinantă în universul plin de viață al piețelor și târgurilor din județul Sălaj, aceste locuri esențiale pentru comunitatea locală.

Autorul își propune să evidențieze valoarea de patrimoniu cultural viu a piețelor și târgurilor din Sălaj, amenințate cu dispariția în contextul modernizării și urbanizării accelerate. Cu sprijinul Muzeului Județean de Artă și Istorie din Zalău, Florin Dumitrescu a realizat o cercetare amplă și captivantă, punând în valoare tradițiile, obiceiurile și diversitatea culturală specifică acestor piețe și târguri.

Expoziția prezintă o selecție de instantanee fotografice sugestive, care ilustrează atmosfera dinamică și diversitatea activităților desfășurate în cadrul acestor piețe și târguri. De la portrete ale piețarilor și cumpărătorilor, la imagini ale produselor locale tradiționale, respectiv la interacțiunile sociale din aceste locuri, expoziția oferă o perspectivă bogată și autentică asupra vieții de zi cu zi în Sălaj.

Ne dorim ca această expoziție să sensibilizeze și să inspire comunitatea locală să aprecieze și să protejeze aceste locuri speciale, care reprezintă o parte importantă a identității noastre culturale.

Expoziția poate fi văzută în zona pietonală din fața muzeului începând cu data de 28 martie. Vă invităm să vă alăturați nouă pentru a explora universul propus de expoziția stradală  „Sălașuri ale solidarității. O foto-etnografie a piețelor din Sălaj” unde veți descoperi poveștile captivante și atmosfera specifică a piețelor și târgurilor tradiționale din județul Sălaj. Nu ratați ocazia de a vă bucura de bogăția și autenticitatea patrimoniului cultural viu al acestei regiuni!

Dr. Corina Bejinariu, manager

Informații de background

La invitația Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, în cursul anului trecut cercetătorul Florin Dumitrescu și-a dedicat o lună întreagă studierii piețelor din Sălaj, încercând să surprindă o perspectivă etnografică amplă asupra acestor importante centre comerciale și sociale.

Proiectul a reprezentat o continuare a colaborării dintre muzeu și cercetător, Florin Dumitrescu fiind unul dintre rezidenții proiectului AFCN ”Culese din rural” desfășurat în cursul anului 2022. Prin această colaborare, ne-am propus să aducem la lumină, prin intermediul cercetării lui Florin Dumitrescu, aspecte inedite și valoroase despre piețele din Sălaj.

În vara anului trecut, Florin Dumitrescu a analizat și a documentat cu pasiune și rigurozitate aceste locuri pline de viață și povești.

Scopul principal al cercetării a fost acela de a evidenția rolul piețelor în cadrul comunității, precum și de a sublinia tradițiile și obiceiurile specifice legate de comerțul tradițional.

Cercetătorul Florin Dumitrescu a explorat variatele piețe din județul Sălaj, inclusiv cele rurale și urbane, pentru a identifica particularitățile și caracteristicile unice ale fiecăreia.

Expoziția stradală pe care o vernisăm în 28 martie 2024 constituie unul dintre rezultatele eforturilor de popularizare a cercetărilor efectuate de către sociologul Florin Dumitrescu.

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău

You may also like

Leave a Comment