VIDEO. Văru’ Săndel, invitat special la inaugurarea Şcolii Primare şi a Grădiniţei din satul Zăuan

by Stirile din Salaj
0 comment 92 views
A+A-
Reset

Renumitul Văru’ Săndel, celebrul actor originar din Sălaj, a petrecut câteva ore alături de elevii şi dascălii din satul Zăuan (comuna Ip), cu ocazia inaugurării unei investiţii în valoare de 135.000 de euro

Asociația BookLand anunță inaugurarea Școlii Primare și Grădiniței din satul Zăuan, județul Sălaj, după 4 luni de renovare. Evenimentul a avut loc în prezența actorului Sandu Pop, îndrăgit pentru rolul emblematic Varu’ Sandel, care a acceptat invitația de a deveni Ambasador BookLand și de a vizita școala și grădinița, petrecând câteva ore alături de cei 80 de elevi și dascali din sat.

Lucrările de renovare și dotare au avut loc în perioada iulie – octombrie 2023, iar valoarea totală a investiției a fost de 135.000 EURO, sponsorizările atrase de Asociația BookLand însumând 100.000 EURO, iar contribuția Primăriei Comunei Ip fiind de 35.000 EURO prin achitarea integrală a manoperei.

De asemenea, cazarea și hrana muncitorilor au fost asigurate de comunitatea din satul Zăuan, care a pus mână de la mână pentru ca aceștia să aibă condiții optime de lucru pentru renovarea școlii și grădiniței.

O venit Moș Crăciun și la școala din Zăuan, în comuna Ip, județul Sălaj! Am avut o mare și aleasă bucurie să fiu Ambasador BookLand pentru inaugurarea unei școli, pentru luarea în recepție, cum se zicea odată, a lucrărilor de reabilitare și modernizare a școlii. Mi-a dat Dumnezeu fericirea întâlnirii cu niște oameni tare faini, entuziaști și, mai ales, tare harnici.

De la primar, la clopotar, director, educator, toți au prins cu nădejde de mâna întinsă de BookLand, pentru a reface școala și pentru ca micuții de azi și maturii de mâine să se poată dezvolta și să se bucure de condiții prielnice pentru a învăța. Implicați cu tot ce a putut fiecare, părinții copilașilor au dat o mare mână de ajutor meșteșugarilor, oferind mese calde pe rândul satului, așa cum se zice la noi.

Cu profesori, învățători, directori dedicați, cu un primar și un viceprimar deschiși la minte și cu înțelepciunea oamenilor simpli și faini, proiectul acesta a ajuns la final. Ca lucrări zic, pentru că, el de abia acum începe cu adevărat.”Sandu Pop, Actor și Ambasador BookLand

„Zi de zi, Asociația BookLand demonstrează faptul că orice școală din mediul rural poate să se transforme într-o școală prietenoasă, cu nimic mai prejos față de școlile din marile orașe. Am avut încredere și am învățat să privim conceptul de educație prin ochii BookLand.

Rezultatele au fost uimitoare: o școală renovată și o echipă de Oameni, care, implicându-se pentru copii, a demonstrat că parteneriatul Școală-Familie-Comunitate întemeiat în folosul educației celor mici poate fi o normalitate de acum înainte.” – Olimpia Butcovan, fosta Directoare a Școlii Primare & Grădiniței Zăuan

„Mulțumim BookLand pentru renovarea școlii noastre, astfel copiii au condiții foarte bune de învățătură. Din această experiență am învățat că nimic nu este imposibil, că numai împreună, colaborând, putem duce lucrurile până la sfârșit. Asociația BookLand investește în educație, investește în viitor!” Aniko Orban, Profesoară la Școala Primară Zăuan

„BookLand înseamnă șanse egale pentru toți elevii din mediul rural, perseverență, cooperare, implicare maximă a comunității și speranță pentru o Românie educată.” – Gyongyver Zsiros, Profesoară la Școala Primară Zăuan

„Prin BookLand s-a concretizat dorința noastră de a-i educa pe copilașii din comunitate într-un loc sigur, frumos, modern, colorat. Vă mulțumim pentru tot ceea ce ați realizat pentru această școală și grădiniță!” – Andreea Nagy, Educatoare Grădinița Zăuan

„Asociația BookLand ne-a făcut o grădiniță frumoasă unde ne întâlnim zi de zi cu copiii mici și ne simțim foarte bine împreună. În această clădire minunată, noi, cadrele didactice, cu profesionalismul nostru formăm oameni minunați. Multumim, BookLand!” – Ildiko Orban, Educatoare Grădinița Zăuan

Școala Primară & Grădinița din satul Zăuan, județul Sălaj, sunt astăzi așa cum și-au dorit elevii și profesorii. Atât la interior, cât și la exterior, totul arată îngrijit: pereții reparați peste care s-a aplicat tapet au fost însoțiți de picturi murale, iar podelele au fost înlocuite cu parchet, gresie, mochetă și covor PVC în sala de sport. Instalația electrică a fost schimbată, pervazuri și jaluzele au fost puse la ferestre. Elevii au și un laborator IT dotat cu calculatoare și scaune de ‘șef’, toate donate de companiile private cu care colaborăm.

În curte, primul lucru care îți atrage atenția este terenul de sport, atât de la îndemână acum copiilor. Totuși, s-au reparat magazii, s-au montat pavele, iar la intrarea principală s-a instalat o sculptură care să le reamintească elevilor de dorința noastră cea mai aprinsă: aceea că, învățând carte, să aibă parte de o viață mai bună.” – Mihaela Petrovan, Președinta Asociației BookLand

Transformarea a fost susținută de Primăria Comunei Ip, care a acoperit integral costul de manoperă, pentru ca elevii să aibă parte de condiții excelente de învățătură. BookLand a avut alături și 42 de companii private și asociații care susțin misiunea educațională a asociației în mediul rural: REHAU (Partenerul principal în renovarea școlii și grădiniței), Leroy Merlin, Elis Pavaje, MaxBet, SAP România, Vopseaua Oskar, UniCredit Consumer Financing, Decathlon, Turbomecanica, Majorel, Titan Machinery, Sipex, Zentiva, Zahăr Mărgăritar, Arco Media, Linde Gaz, Asociația „Bine Pentru Oameni”, Brico Depot, Profi, Quadral, Caparol, KSC Transport, Kronospan, OSF Digital, Masterplast, SolExpert Group, Echipa De Tâmplărie, Sanotechnik, Arena Systems, Indfloor Group, Raveli, Savelectro, Porta Doors, Remat Maramureș, Star Sistem, Siniat, RTH Proconstruct, Madrugada, Policolor, Famous Roses, Consulteam Expert și ATIP Design.

Prin programul „Renovare școli în mediul rural” demarat de Asociația BookLand, 80 de școli și grădinițe din satele României au fost reabilitate în perioada 2020 – 2023, în beneficiul a peste 15.000 de elevi anual. Asociația a reușit această performanță motivând autoritățile și comunitățile locale să se implice, dar și mobilizând sute de companii private să contribuie cu bani, servicii sau materiale prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizării nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 prin formularul 177. Un exemplu de parteneriat public-privat care creează un viitor mai bun și sustenabil pentru copiii din satele și comunele României, contribuind la schimbarea mentalităților și atitudinii privind importanța educației în comunitățile rurale.

Ce urmează pentru Asociația BookLand? Cel mai amplu și mai ambițios proiect de până acum: construirea primului său Campus Preuniversitar Profesional în sistem Dual, care-și va deschide porțile în 2025, în județul Argeș. Acest centru educațional va include toate ciclurile de învățământ preuniversitar: primar, gimnazial, liceal și postliceal (profesional) și va asigura inclusiv profesorii care vor preda după o programă modernă, pentru a forma muncitori calificați în producție și servicii, racordați la nevoile pieței. Aici, în acest campus 100% modern pus gratuit la dispoziția a ~300 de elevi din mediul rural și dotat cu toate spațiile și facilitățile necesare – bibliotecă, laboratoare, ateliere de lucru, sală de spectacole, facilități sportive, amfiteatru, spații de relaxare, mini-fermă de animale, cantină, brutărie, spălătorie, livadă, grădină de legume și solar – liceenii vor putea face practică plătită în întreprinderile sociale deschise în Campus, precum și în cadrul companiilor partenere, urmând ca, după finalizarea studiilor, să poată accesa oportunitățile de muncă asigurate de partenerii economici BookLand. Investiția este estimată la peste 5 milioane de euro, iar experiența dobândită în acest proiect va sta la baza unei rețele naționale de centre educaționale profesionale în sistem dual, în mediul rural.

Toți cei care împărtășesc viziunea Asociației BookLand pentru șanse egale la o educație de calitate pentru elevii din mediul rural se pot alătura demersului donând 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845 sau achiziționând Șoricelul BookLand.

De 13 ani BookLand contribuie la sublinierea importanței educației & dezvoltării personale prin Întâlnirile BookLand Evolution, care facilitează liceenilor cu rezultate excelente la învățătură dialogul cu varii personalități, prin Taberele Coolturale BookLand, care le oferă copiilor un mix de activități educaționale & distractive în mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea școlilor.

„Împreună CONSTRUIM oameni” înseamnă azi sute de companii din mediul privat, autorități locale, profesori-părinți-elevi care, la îndemnul Asociației BookLand, și-au dat mâna pentru a contribui la renovarea și dotarea școlilor de la sat. Reprezentativ pentru România, acest parteneriat public-privat a fost posibil datorită obiectivului comun de a reduce abandonul școlar din mediul rural oferindu-le elevilor șansa la o educație de calitate în clădiri sigure, moderne și prietenoase care oferă o perspectivă pentru o comunitate durabilă.

Rezultatul în ultimii 4 ani? 80 de școli rurale renovate & echipate, 15.000 de copii anual care vin cu drag la școală, rezultate mai bune la învățătură și premisele unei vieți împlinite! În 2025 BookLand va inaugura primul Campus Privat Preuniversitar Profesional în sistem Dual din mediul rural, locul în care educația se întâlnește cu dezvoltarea economică sustenabilă, asigurându-le tinerilor locuri de muncă, stabilitate și un nivel de trai mai bun.

Mobilizarea exemplară reușită de Asociația BookLand a fost recunoscută printre bunele practici încurajate de Guvernul României în Raportul Național Voluntar al României, prezentat la Forumul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă (New York, 2023). 

You may also like

Leave a Comment