Responsive Menu
Add more content here...


USR: Mamele cu ordin de protecție pot călători în străinătate cu copiii lor, fără acordul partenerului

by Mihai POP
0 comment 123 views
A+A-
Reset

Părintele care deţine ordin de protecţie va putea călători în străinătate, însoţit de copilul minor, fără a fi nevoit să obţină de la partenerul agresor declaraţia notarială, potrivit unei propuneri legislative a USR


O propunere legislativă recentă aduce mai multă libertate părinților care dețin un ordin de protecție în situații de violență în familie.

Parlamentarii USR Radu Mihail, Iulian Lorincz și Oana Țoiu au depus o inițiativă legislativă potrivit căreia părintele care deține ordin de protecție va putea călători în străinătate însoțit de copilul minor, fără a fi nevoit să obțină de la părintele agresor declarația notarială.

În prezent, părintele în grija căruia se află minorul trebuie să contacteze partenerul agresor pentru a stabili cu acesta o întâlnire la notarul public pentru semnarea declarației, menționează USR într-un comunicat de presă.

Situația este nefirească, cred inițiatorii legii.

Pentru multe familii, acest lucru înseamnă și rude sau prieteni în afara granițelor țării.

În plus copiii adolescenți efectuează vizite de studiu, participă la competiții sportive sau concursuri educaționale unde excelează, dar au nevoie fix de semnătura părintelui agresor să poată părăsi țara, și refuzul devine motiv de șantaj sau răzbunare.

Schimbăm asta dând mai multă libertate de deplasare exceptând de la cerințe semnătura ambilor părinți dacă există un ordin de protecție emis de instanță”, preciează Oana Țoiu.

Începând cu anul 1991, a fost lansată campania internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor, care marchează seria celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor și care se derulează, în fiecare an, în perioada 25 noiembrie (Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor) – 10 decembrie (Ziua Internațională a Drepturilor Omului – adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului).

Vrem să protejăm copiii și mamele care au ieșit din situații de violență domestică și au ordine de protecție, de abuzuri suplimentare.

De aceea, alături de colegii mei Iulian Lorincz și Oana Țoiu am depus un proiect de lege care le oferă libertatea de a se distanța de agresori”, spune parlamentarul Radu Mihail.

You may also like

Leave a Comment