Unul din simbolurile orașului Zalău “maestosul” și bătrânul ceas va fi recondiționat

Ceasul din centrul Zalăului o piesă importantă în arhitectura zonei centrale timp de zeci de ani, ceasul este un reper important pentru zălăuani, astfel va fi recondiționat și se caută soluția pentru o refacere a acestuia cu bun gust, pe măsura importanței lui ca simbol al orașului

by Mihai POP
0 comment 2.4K views
A+A-
Reset

Nu trece zi de la Dumnezeu să nu pășim pe străzile orașului, și să nu trecem pe lângă “Stăpânul timpului”. Era tehnologiei avansează de la an la an. Ceasurile mecanice au fost înlocuite cu cele electrice și mai nou cele cu afișaj electronic. Minutul și ora putând fi “consultate” de pe telefoane mobile, pe aparate de radio, pe bordul autoturismelor sau pe inelele fetelor. Singurul ceas mecanic cu care se mândresc zălăuanii este ceasul din centrul municipiului.

Astfel, ceasul din Centrul Zalăului va fi recondiționat și se caută soluția pentru o refacere a acestuia cu bun gust, pe măsura importanței lui ca simbol al orașului.

Piesă importantă în arhitectura zonei centrale timp de zeci de ani, ceasul este un reper important pentru zălăuani și, de la începutul lucrărilor de modernizare din centrul orașului, l-am avut în vedere pentru a-l reda zălăuanilor atât ca simbol, cât și ca funcționalitate, printr-o modernizare făcută cu mare atenție, astfel încât să-și păstreze specificul. Pentru că deja face parte din istoria orașului.

Viceprimarul municipiului Zalău, Teodor Bălăjel, spune  că a luat legătura recent cu constructorii care au ridicat ceasul, atât cu cei care s-au ocupat de designul lui, cât și cu cei care l-au conceput tehnic, în căutarea celor mai bune soluții pentru a-l recupera.

O soluție provizorie pentru a-l repune în funcțiune nu există, din păcate, pentru că este vorba de o tehnologie prea veche, cu tranzistori și lămpi, iar piese de schimb nu se mai găsesc.

”Va trebui să tratăm problema refacerii lui și cu răbdare, pentru a-l moderniza atât arhitectural, cât și tehnologic în același timp. Este un simbol prea important și în niciun caz nu trebuie să permitem să fie abordat cu superficialitate.

Ne-am asigurat în primul rând că vom avea fonduri pentru o recondiționare ca la carte a ceasului, pentru că întreaga zonă din fața Casei de Cultură a Sindicatelor va fi reamenajată, iar efortului Primăriei i s-a alăturat și Cemacon, cu care municipalitatea a încheiat un parteneriat prin care aceasta oferă sprijin pentru noi amenajări în oraș.

Zalăul câștigă simboluri noi odată cu modernizarea de anvergură a orașului. Așa cum ceasul din Zalău face parte din identitatea orașului, strada pietonală va deveni cu siguranță un nou reper pentru zălăuani. Iar schimbarea arhitecturală importantă prin reamenajarea din fața cinematografului Scala, cu statuia ecvestră a lui Mihai Viteazu – lucrări pe care le începem luna viitoare – va consacra zona drept una emblematică pentru oraș. Zalăul câștigă o ținută marcată de armonie, de oraș modern, civilizat, transmite viceprimarul orașului Zalău, Teodor Bălăjel.

You may also like

Leave a Comment