Responsive Menu
Add more content here...


Un tânăr cu origini în Pusta Vale, şef de promoţie la Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universității „BABEȘ-BOLYAI”!

Pasiunea faţă de istorie l-a determinat să se implice la realizarea unei monografii a satului Cehei pe când avea doar 15 ani! Chiar dacă în liceu a studiat la profilul matematică - informatică, tânărul de 22 de ani nu a renunţat sa pasiunea sa, devenind acum şef de promoţie la Facultatea de Istorie

by Călin ONICAŞ
0 comment 4,6K views
A+A-
Reset

Gabriel Pop este un mare pasionat de istorie, încă de când era un puşti. Avea doar 15 ani, când s-a implicat sufleteşte în viața culturală a satului strămoșesc şi chiar la realizarea unei monografii a satului Cehei.

A căutat şi a cercetat în arhive şi pe motoarele de căutare pe Internet aspecte despre istoria localităţii de la poalele Măgurii. Le-a pus cap la cap şi a realizat unul dintre capitolele revistei „Locuri, Oameni, Întâmplări” – o cronologie ilustrată a satului Cehei, o publicaţie dedicată aniversării satului Cehei, o revistă coordonată de către un alt fiu satului – prof. univ. dr. Ioan G. Pop la Universitatea „Emanuil Gojdu” Oradea. 

„Încă de atunci aveam o presimţire, cum că istoria va fi ca o pasiune pentru mine”, ne spune Gabriel Pop.

Aceasta, deşi el a urmat Colegiul Național „Emanuil Gojdu” de la Oradea – profil matematică – informatică.

Anii au trecut, pasiunea nu, astfel că tânărul a fost admis la Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universității „Babeş – Bolyai”. În această vară, Gabriel Pop a absolvit facultatea la Departamentul de Istorie Modernă, Arhivistică şi Etnologie.

Şi, nu oricum! Datorită mediilor foarte bune avute de-a lungul celor patru ani de studiu, Gabriel Pop a obţinut titlul de şef de promoţie! Pentru cei care nu înţeleg exact noţiunea, titlul de ”Șef de promoţie este un privilegiu venind ca o recunoaştere a performanțelor academice, a activităților de cercetare științifică și extracurriculare, desfăşurate în anii de facultate.

Moment de bucurie şi satisfacţie pentru tânăr, dar şi pentru comunităţile în care a locuit. Gabriel Pop s-a născut la Marghita (judeţul Bihor), dar îşi are rădăcinile în Pusta Vale – localitate aparţinătoare oraşului Şimleu Silvaniei.

S-a născut şi a crescut în Bihor, iar în studenţie la Cluj-Napoca. Se consideră însă fiu al satului Pusta Vale, iar când a fost realizată monografia satului Cehei s-a implicat exemplar pentru ca publicaţia să iasă cât mai bine.

Mai apoi, Gabriel Pop s-a implicat şi la realizarea monumentului eroilor din Cehei. Acesta a cercetat şi a căutat date despre eroii satului, care au căzut al datorie în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Cu ocazia ceremoniei de inaugurare a monumentului, ce a avut loc pe data de 2 Decembrie 2018, tânărul s-a aflat pe lista invitaţilor speciali şi chiar a ţinut un discurs, în care a vorbit doar laudativ la adresa locurilor şi a oamenilor frumoşi de la poalele Măgurii.

De fapt, şi acum după ce a Gabriel Pop a devenit şef de promoţie la Facultatea de Istorie, atenţia sa a fost canalizată şi către oamenii locurilor natale a urmaşilor săi, care l-au susţinut de-a lungul anilor – dascălii Ioan G. Pop şi Viorica Belei, dar şi preotul Adrian Vancea.

Atenţia şi respectul a fost reciproc, astfel că şi Viorica Belei, fostă profesoară de limba si literatura română, a precizat:

„POP GABRIEL, urmaș al familiei POP NICOLAE A LUI SIMION A ȚILICHII din PUSTA CEHEI, a absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie, din cadrul Universității BABEȘ-BOLYAI, ca șef de promoţie 2024.

Tânărul acesta pasionat de istorie a plecat din plăcere spre cercetarea arhivelor. I-am spus să se orienteze spre istorie și așa a făcut. Ne-a fost de un real și imens ajutor la realizarea scurtei monografii “Locuri, Oameni, Întâmplări”. Este un tânăr sclipitor, inteligent, modest, harnic. S-a ridicat pe propriile puteri, fără pile, fără intervenții. I-am spus în cuvântul meu de la aniversare că am încredere că el va organiza serbarea de aniversare a 800 de ani, de la atestarea localității.

FELICITĂRI, GABRIEL! Să ai mult succes la masterat și doctorat! NE MÂNDRIM CU TINE!”.

„Acest moment al absolvirii înseamnă foarte mult pentru mine. Doresc să le mulțumesc tuturor celor care m-au sprijinit. Nu m-aș afla azi în fața faptului împlinit fără dedicație și pasiune pentru istorie. Vreau să le mulțumesc în acest sens lui Ioan Gh. Pop și Vioricăi Belei pentru sprijinul, suportul, cât și oportunitatea pe care mi-au oferit-o. Înainte de alegerea facultății, prin implicarea în viața culturală a satului strămoșesc, ei mi-au arătat că studiul istoric contează, are impact asupra comunității și este apreciat. Doresc să mai mulțumesc preotului din Cehei, Adrian Vancea, pentru deschiderea pe care a avut-o la cererile mele de cercetare istorică, și nu în ultimului rând, fiecărui fiu și fiice ale satului, atât din Pustă, cât și din Cehei. Voi, toți, mi-ați arătat că se poate face ceva cu istoria și se merită să i te dedici”, a menţionat tânărul Gabriel Pop pentru ziarul Ştirile din Sălaj.

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Ştirile din Sălaj de miercuri, 26 iunie. 

You may also like

Leave a Comment