Responsive Menu
Add more content here...


Un personaj de rang înalt din perioada medievală, descoperit la Pericei

by Mihai POP
0 comment 20 views
A+A-
Reset

În luna mai a acestui an, echipa de arheologi formată din Dan Băcueț-Crișan și Timea Keresztes (din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău) au efectuat săpături arheologice cu caracter preventiv în localitatea Pericei. În data de 19 mai 2021, în situl arheologic respectiv a fost făcută o descoperire arheologică de excepție.

Este vorba despre resturile funerare (reînhumate) ale unui personaj de sex masculin (datorită inventarului funerar). Inventarul arheologic descoperit (în groapa în care a avut loc reînhumarea) constă în oase ale scheletului uman peste care au fost depuse cu grijă artefacte spectaculoase ca formă și utilitate (coif, armură, sabie, cuțit de luptă, buzdugan, pinteni).

Tot acest inventar arheologic a fost acoperit (cu rol de protecție) cu sicriul din plumb (deformat din vechime din cauza greutății solului și a intervențiilor ulterioare) al defunctului.

Referitor la locația descoperirii este vorba de zona corului unei foste biserici medievale (ale cărei fundații au fost descoperite în timpul săpăturilor arheologice din anul 2020) dispărută în urma invaziilor turcești din anii 1658 și 1660, invazii care au afectat și satul medieval Pericei. În prezent, în localitatea Pericei funcționează o biserică aparținând ritului Reformat a cărei construcție a început în anul 1668. Biserica aceasta a fost construită în mai multe etape, zidurile fiind ridicate cu piatră spoliată din ruinele vechii biserici identificată în anul 2020. 

Documentele medievale vorbesc despre o curia nobiliară care a existat în hotarul satului Pericei, aflată în proprietatea unei ramuri de Pericei a familiei nobiliare Báthory. Tot în documente este menționată la Pericei și o capelă a acestei familii. Deocamdată, urmele și locația acestei curia nu au fost identificate arheologic. În actuala biserica reformată din Pericei se  află și două lespezi funerare din piatră (una întreagă și una ruptă în bucăți) spoliate din vechime din ruinele bisericii medievale descoperite în anul 2020. Cele două lespezi funerare care redau doi defuncți de sex masculin (întinși pe spate) îmbrăcați în armuri de cavaleri au aparținut unor membri ai familiei Báthory (ramura de Pericei), fapt argumentat de prezența pe cantul unuia dintre gisanți a blazonului familiei respective (Báthory). Din punct de vedere cronologic, lespezile funerare respective au fost atribuite finalului secolului al XVI – lea.

În ceea ce privește elementele reînhumate identificate în acest an în luna mai, caracteristicile cu totul aparte indică fără discuție un personaj de rang înalt, un membru al elitei nobiliare locale. Deocamdată nu pot fi emise concluzii ferme privind descoperirea respectivă deoarece inventarul arheologic rezultat se află în curs de studiere/prelucrare, însă, cel puțin la nivel teoretic nu poate fi exclusă posibilitatea unei legături între aceasta și familia Báthory (ramura de Pericei).

You may also like

Leave a Comment