În colecţia „Memoria” a Editurii „Caiete Silvane” a apărut volumul semnat de profesorul Marin Ştefan, „Izgonirea…”, dedicat românilor sălăjeni refugiaţi, expulzaţi şi deportaţi în urma Dictatului de la Viena (30 august 1940).
„La scrierea cărţii «Izgonirea…», am fost îndemnat de către regretatul prof. univ. dr. ing. Barbu I. Bălan – preşedinte executiv al Federaţiei Naţionale a Românilor Persecutaţi Etnic „Pro Memoria 1940-1945”, director onorific şi redactor coordonator al revistei Pro Memoria 1940-1945, cel care m-a invitat la activităţile federaţiei şi a scris o „Notă” în nr. 4 (56), octombrie-decembrie 2017, al revistei, pagina 23: «Mulţumim distinsului nostru colaborator Marin Ştefan pentru informarea cu operativitate şi lux de amănunte asupra evenimentelor care au loc în judeţul Sălaj. Îl felicităm din toată inima pentru această strădanie şi am dori ca exemplul domniei sale să fie urmat de toţi corespondenţii noştri zonali pentru o cât mai bună şi promptă informare a cititorilor revistei noastre». Am scris această carte şi datorită convingerii lui Albert Einstein: «Învaţă din ceea ce s-a întâmplat ieri, trăieşte pentru ziua de azi şi speră pentru ziua de mâine», dar şi datorită părerii mele de netăgăduit – «Cei care nu cunosc trecutul, trebuie să-l afle, iar cei care îl ştiu, nu trebuie să-l uite!»”, a precizat autorul volumului „Izgonirea…”.
Profesorul Marin Ştefan s-a născut la 1 aprilie 1945, în localitatea Rîmeşti-Beica (acum Şuşani, aproape de Drăgăşani). A absolvit Liceul „Vasile Roaită” din Râmnicu Vâlcea (secţia cu program special de educaţie fizică), fiind apoi, licenţiat al Institutului de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti.
A venit în oraşul Şimleu Silvaniei în anul 1963, profesând la Şcoala Tehnică Veterinară (acum Liceul Tehnologic „Ioan Ossian”), Şcoala Specială, Liceul „Simion Bărnuţiu” şi Şcoala „Silvania”, până la pensionare (2009).
A fost instructor sportiv la Consiliul Raional Şimleu al Uniunii de Cultură Fizică şi Sport, regiunea Crişana (1966-1967) şi preşedinte al Consiliului Orăşenesc pentru Educaţie Fizică şi Sport Şimleu Silvaniei (1972-1990).
A debutat în activitatea jurnalistică, cu tematică sportivă, la ziarele „Crişana” din Oradea şi „Sportul” din Bucureşti, în urmă cu 58 de ani. Apoi, a publicat articole despre multe domenii ale vieţii cotidiene în 41 de ziare şi reviste, la nivel local, judeţean şi naţional. Este membru al Asociaţiei Jurnaliştilor din Judeţul Sălaj şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, precum şi „Cetăţean de Onoare” al oraşului Şimleu Silvaniei.
La Editura „Caiete Silvane” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, profesorul Marin Ştefan a publicat și volumele: „Amintiri din zodia Berbecului” (2021) și „Căutătorul de cuvinte. Şi de imagini…” (2023).