Responsive Menu
Add more content here...


Un nou scandal iscat pe seama concediilor medicale

Sălajul pe locul 31 pe țară cu 40.504 concedii medicale acordate în cursul anului 2023

by Mihai POP
0 comment 32 views
A+A-
Reset

În anul 2023 au fost eliberate 3.361.223 de certificate de concedii medicale: 1.800.883 eliberate de medici de familie, 1.317.722 în ambulatoriu și 242.618 în spitale. În total, concediile au fost eliberate de 53.026 de medici prescriptori, de unde rezultă o medie de certificate pe medic prescriptor de 63 de concedii medicale pe an, se precizează în ultimul raport al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

La nivel național în anul 2023, se remarcă faptul că Bucureștiul, Clujul, Prahova, Iașiul, Mureșul, Timișul și Sibiul sunt în topul județelor în care au fost acordate cele mai multe concedii medicale.
Potrivit legislației în vigoare, angajatorul plătește indemnizația pentru primele cinci zile calendaristice de concediu medical, după care aceasta este suportată din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Cele mai multe concedii au fost acordate persoanelor care se adresează serviciilor de sănătate pentru motive legate de reproducție, iar pe locul doi, ca diagnostic pentru concediile medicale se află infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare cu localizări multiple și neprecizate.Principalele diagnostice pentru care românii au cerut în 2023 concedii medicale sunt și dorsalgiile, alte atingeri ale discurilor intervertebrale, dar și faringita și amigdalita acută, bronșita și bronșilita acută, luxațiile, entorsele, fracturile.

Legat de aceste statistici și aspecte,premierul Ciolacu a spus:,, Au fost 274.000 de concedii medicale date pentru că ne-a durut spatele și 187.000 fiindcă am strănutat şi am fost răciţi.”
Analizând statistica concediilor medicale acordate pe județe în anul 2023, vedem că Satu Mare de concedii meciale, mai puține decât în Sălaj, Maramureș, Bihor,Satu Mare și Bistrița.
Adică, în regiunea de nord-vest a țării suntem pe ultimul loc la concedii medicale.

Românii și-au luat 110.000 de ani de concediu medical în 2022. Premierul Ciolacu susține: „Este clar că s-a abuzat”
Este situația care l-a determinat pe Marcel Ciolacu, să ceară un raport, de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. „Este clar că s-a abuzat și vrem să vedem dacă sunt din domeniul public sau privat”, a mai subliniat premierul.

You may also like

Leave a Comment