Responsive Menu
Add more content here...


Un nou caz de pestă porcină africană confirmată într-o gospodărie din Sălaj

by Mihai POP
0 comment 35 views
A+A-
Reset

Pesta Porcină Africană a fost confirmată la o gospodărie din localitatea Doh (comuna Măerişte). Sâmbătă dimineaţă, la sediul Prefecturii a avut loc o şedinţă extraordinară, în care au fost stabilit un nou plan de protecţie pe raza comunelor Camăr, Sărmăşag, Măerişte, Bobota, Carastelec şi oraşul Şimleu Silvaniei


Pentru prima dată în Sălaj, la finalul lunii ianuarie a fost înregistrat un caz de gripă porcină africană la o gospodărie.

Altfel spus, a fost pentru prima dată când boala a venit peste porcii domestici.

Din păcate, un alt caz a fost confirmat pe raza judeţuui Sălaj, mai exact în localitatea Doh (comuna Măerişte).

Suspiciunile de Pestă Porcină Africană (PPA) la porc domestic a fost semnalată joi.

Probele au fost trimise, pentru confirmarea bolii, la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti, iar răspunsul a fost unul pozitiv.

Ca urmare, sâmătă dimineaţa  la Prefectură a avut loc o şedinţă extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Sălaj, sub coordonarea prefectului Florin Florian.

Cu această ocazie, a fost adoptat un plan de măsuri pentru controlul pestei porcine africane (PPA) confirmată la Doh.

Planul stabileşte că, începând cu data 16 februarie, în jurul focarului din Doh se stabileşte o zonă de protecție cu o rază de trei km, incluzând localităţile Doh și Dumuslău, respectiv o zonă de supraveghere cu o rază de 10 km, incluzând localităţile: Camăr, Sărmaşag, Lompirt (parţial), Moiad, Măerişte, Giurtelecu Şimleului, Mălădia, Derşida, Carastelec, Pusta, Criştelec, Uileacu Şimleului, Cehei, Poiana Măgura, Bobota şi Zalnoc, respectiv localitatea Cehal (parţial), din județul Satu Mare.

În zona de supraveghere se va realiza în perioada imediat următoare un recensământ al exploatațiilor cu porcine.

Alte măsuri incluse în plan:

– deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală şi niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizarea autorităţii veterinare locale;

– orice îmbolnăvire sau mortalitate trebuie anunțată la DSVSA Sălaj, iar animalele sau cadavrele trebuie izolate până la investigarea, intervenția, recoltarea de probe și dispunerea măsurilor de către autoritatea veterinară;

– la intrările şi ieşirile din gospodăriile populaţiei care deţin porci se vor instala dezinfectoare individuale şi se vor intreprinde campanii de informare a crescătorilor de suine cu privire la: evoluția pestei porcine africane, modalitatea de transmitere, simptomatologia, restricțiile impuse, implementarea de norme minime de biosecuritate pentru crescători de suine, alte măsuri de prevenire a răspândirii și combatere a bolii.

De asemenea, se mențin măsurile generale pentru a preveni apariția de focare de pestă porcină africană (PPA) pe raza județul Sălaj, adoptate prin Hotărârea CJSU din 31 mai 2018.

You may also like

Leave a Comment