Responsive Menu
Add more content here...


TRAGIC. Baza sportivă a unei foste campioane, în paragină! GALERIE FOTO și VIDEO

by Ionuţ COSTINAŞ
0 comment 2,7K views
A+A-
Reset

Terenul de fotbal pe care a evoluat Luceafărul Bălan arată sub orice critică. Pe suprafaţa de joc, “bălăriile” sunt deja de un metru, porţile sunt la pământ, iar vestiarele şi tribunele au fost vandalizate


În anul 2010, când Radu Pop a pus bazele proiectului de la Luceafărul Bălan, puţini sperau că echipele de juniori, dar mai ales cea de seniori va ajunge atât de departe. Mai întâi, terenul de fotbal din centrul comunal a fost concesionat de către finanţatorul Radu Pop, care a pus la punct baza sportivă.

Terenul a fost împrejmuit, s-a lucrat intens la suprafaţa de joc, dar s-au construit vestiare moderne, cât şi o tribună cochetă. În aceste condiţii, în anul 2010, Luceafărul   Bălan şi-a format grupe de juniori republicani şi s-a înscris într-o competiţie naţională, unde a activat timp de trei sezoane.

Echipe precum “U” Cluj, CFR Cluj sau Gloria Bistriţa au jucat la Bălan, pe un teren care acum arată dezolant

Din anul 2010 şi până în 2013, Luceafărul a activat cu două grupe în Campionatul Naţional de juniori republicani. Dacă în primul sezon, rezultatele au fost mai slabe, din sezonul 2011 – 2012, Luceafărul a început să emită pretenţii şi chiar s-a luptat la locurile fruntaşe. Pe terenul din Bălan au venit echipe cu renume, precum “U” Cluj, CFR Cluj, Gloria Bistriţa, Olimpia Satu Mare, sau Liberty Salonta, fosta campioană a României la juniori, în faţa căreia Luceafărul Bălan se poate lăuda cu o victorie mare.

Şi alte formaţii de top aveau meciuri grele cu Luceafărul şi “smulgeau” cu greu puncte din “fieful” Bălanului. După ce activitatea juniorilor a fost oprită în anul 2013, Luceafărul a început o aventură în Liga a IV-a, unde după două sezoane a şi devenit campioana Sălajului.

Cu Marius Paşca pe banca tehnică, Luceafărul a câştigat Liga a IV-a în sezonul 2014 – 2015, dar a şi promovat în Liga a III-a, după un baraj de pomină cu Olimpia II Satu Mare. Aceste amintiri frumoase sunt însă ştirbite acum de modul în care arată baza sportivă a unei formaţii care a activat timp de un tur în Liga a III-a. Săptămânile trecute am făcut şi noi o vizită la stadionul din Bălan şi am rămas dezamăgiţi de modul în care această locaţie este lăsată să se degradeze şi să arate tot mai rău pe zi ce trece.

Spinii şi “bălăriile” au impânzit suprafaţa de joc

Chiar dacă în Liga a III-a, Luceafărul Bălan  şi-a disputat meciurile de pe teren propriu la Gâlgău Almaşului şi terenul din Bălan corespundea cerinţelor pentru eşalonul superior. Pe stadionul din centrul comunal, gruparea condusă de Radu Pop îşi desfăşura antrenamentele, iar în această locaţie, juniorii evoluau în meciurile din campionat.

Acum, terenul din Bălan arată sub orice critică, iar spinii şi “bălăriile” au împânzit suprafaţa de joc. În unele zone, acestea au ajuns să fie chiar mai mari de un metru. Am aruncat o privire şi asupra celor două porţi, pe care le-am văzut dărâmate la pământ.

Vestiare dezolante, cu geamuri şi uşi sparte!

Pentru ca terenul din Bălan să corespundă cerinţelor şi să poată fi omologat pentru meciuri din Campionatul Naţional de juniori republicani, Radu Pop a făcut investiţii majore la baza sportivă, după ce a concesionat-o de la primărie pe o perioadă de 49 de ani. Într-un timp scurt s-au construit vestiare moderne, pentru gazde, oaspeţi şi arbitri, care au fost dotate cu mobilier, dar şi cu geamuri şi uşi moderne. Acum, acestea au ajuns să fie vandalizate, astfel că atât geamurile, cât şi uşile sunt sparte.

Practic, au fost vandalizate toate cele trei încăperi, la fel şi băile, care au devenit acum un fel de WC public, unde dacă intri ţi se taie respiraţia!

Până şi conductele  de apă au fost smulse, iar hoţii au furat cam tot ce se putea din incinta clădirii.  Să nu mai vorbim de mizerie, care este la ea acasă, la fel şi mecegaiul, dar şi igrasia.

În incinta vestiarelor a mai rămas o targă, care şi ea se prezintă într-o stare avansată de deteriorare.

Părţi din tribună şi acoperiş s-au prăbuşit în faţa vestiarelor!

Deasupra vestiarelor exista o tribună cochetă, care era acoperită, de unde spectatorii puteau urmări meciurile în condiţii foarte bune. Acum,  au mai rămas doar bucăţi de lemn, iar câteva părţi din tribună s-au prăbuşit în faţa vestiarelor, mai ales după furtuna puternică care a avut loc luna trecută şi la Bălan.

Şi acoperişul aproape că nu mai există, în timp ce mai bine de un sfert din tavanul de la vestiarul oaspeţilor este la pământ. Acoperişul şi tribună stau să cadă şi ele, iar  din băncile de rezerve au mai rămas doar câteva scuane. Alături se regăseşte un banner pe care este inscripţionat mesajul: “Din dragoste pentru fotbal s-a format Luceafărul Bălan”.

Nu ştim ce dragoste mai există la acest club, având în vedere că proprietarii terenului dau dovadă de nepăsare în ceea ce priveşe baza sportivă, la care acum 7 – 8 ani s-a investit bani mulţi.

Grupele de juniori de la Luceafărul sunt susţinute de autorităţile locale, dar joacă la… Hida!

Chiar dacă Luceafărul Bălan s-a retras din Liga a III-a la începutul anului 2016, clubul încă mai există şi are trei grupe de juniori care evoluează în Campionatul judeţean de juniori C, D, E. De pregătirea acestor juniori se ocupă Alexandru Colciar, dar primăria din Bălan susţine financiar activitatea, astfel că în acest an au fost alocaţi 20.000 de lei pentru juniorii de la Luceafărul Bălan.

“Este o sumă foarte importantă pentru nişte grupe de juniori. Eu am fost deschis tot timpul cu cei de la Luceafărul Bălan, însă nu i-am înţeles niciodată ce îşi doresc cu adevărat. Eu am fost un om de dialog, dar nu am avut cu cine”, a spus Isaia Maghiar, primarul comunei Bălan.

Culmea, deşi este susţinută cu o sumă importantă de către Primăria şi Consiliul Local Bălan, Luceafărul îşi dispută meciurile de pe teren propriu la Hida. În vară au fost câteva intenţii ale conducerii de la Luceafărul Bălan pentru a forma o nouă echipă de seniori, în Liga a V-a, însă acestea nu s-au materializat.

Până la urmă era greu de format un lot, în condiţiile în care toţi jucătorii care au fost la Luceafărul Bălan joacă acum pe la alte formaţii importante din judeţ, mulţi dintre ei aflându-se la Dumbrava Gâlgău şi Rapid Jibou.

“Este mare păcat în ce hal a ajuns baza sportivă din Bălan”, spune primarul Isaia Maghiar

Comuna Bălan se mândreşte cu cea mai modernă bază sportivă din judeţ, cea de la Gâlgău Almaşului, care are toate facilităţile şi toate condiţiile, astfel că pe “Gâlgău Arena” se pot juca meciuri de Liga a III-a la orice oră. Nu la fel de bine se poate vorbi despre terenul de fotbal din Bălan, care este lăsat în paragină de către conducătorii de la Luceafărul Bălan, fapt pentru care primarul Isaia Maghiar este revoltat.

“Este mare păcat în ce hal a ajuns baza sportivă din Bălan. Şi terenul de fotbal este la fel cum era şi echipa. Au vrut în Liga a III-a dar după un tur s-au retras din competiţie. Le-a trebuit bază sportivă, iar eu le-am pus-o la dispoziţie, dar acum îşi bat joc de ea. Terenul din Bălan a fost concesionat de către Radu Pop pe o perioadă de 49 de ani şi noi nu am avut nicio pretenţie financiară”, a spus primarul.

Chiar dacă acum terenul de fotbal este concesionat celor de la Luceafărul Bălan, primarul Isaia Maghiar vrea să găsească o soluţie pentru baza sportivă.

”Dacă stadionul este concesionat, nu poţi interveni peste proprietar, dar am fost şi eu la terenul din Bălan şi am rămas cu un gust amar când am văzut ce este acolo. Voi propune o temă într-o şedinţă de Consiliu Local şi vom vedea ce este de făcut, fiindcă nu poate rămânea în acest hal. Într-un fel sau altul trebuie să intervenim. Trebuie să vedem din punct de vedere al legalităţii cum se poate proceda şi urmează să mă consult cu nişte jurişti. Trebuie să găsim o soluţie, fiindcă altfel se distuge în întregime. Dacă tot au concesionat această bază sportivă, trebuia să o şi întreţină. Nu ne-am gândit că se poate ajunge la aşa ceva”, ne-a declarat primarul comunei Bălan.

Alexandru Colciar – antrenorul grupelor de juniori: “Baza Sportivă din Bălan se află  în lucru!?”

Am dorit să aflăm şi părerea conducătorilor de la Luceafărul Bălan despre starea terenului de fotbal, însă finanţatorul Radu Pop nu a fost găsit la apelurile noastre telefonice. Am stat de vorbă cu Alexandru Colciar, cel care este antrenorul grupelor de juniori C, D şi E, care activează în campionatul judeţean. Tehnicianul de la Bălan ne-a băgat puţin în “ceaţă” şi a spus că baza sporitvă din Bălan este în renovare.

“Baza Sportivă din Bălan se află în lucru. S-a mărit suprafaţa de joc, iar în perioada următoare dorim să punem din nou la punct vestiarele şi tribunele. Sub nicio formă nu dorim să lăsăm acel teren în paragină. Anul trecut am însămânţat porţiunea unde a fost mărit terenul, dar nu a ieşit cum trebuie. Îl pregătim din nou şi îl însămânţăm în această toamnă. Mai trebuie retuşate vestiarele fiindcă oamenii din Bălan au intrat în ele şi le-au distrus. Mobilierul însă l-am dus de acolo până când vom renova clădirea”, ne-a declarat Alexandru Colciar.

“Din sezonul viitor vrem să avem grupe de juniori republicani”

Din spusele oficialilor de la Luceafărul se pare că în viitorul apropiat la fosta divizionară sunt planuri măreţe. Astfel, din sezonul viitor se doreşte formarea unor grupe de juniori republicani, după care Luceafărul intenţionează să aibă şi o echipă de seniori. Toate acestea după ce baza sportivă va fi renovată în totalitate.

“Vrem să pregătim baza sporitvă pentru juniori republicani. Terenul a corespuns cerinţelor acestei competiţii, doar că o parte din gard era prea aproape de linia de margine a terenului. Am vrut să facem o echipă în Liga a V-a, dar problema a fost că majoritatea foştilor jucători joacă la echipe bune din Liga a IV-a şi era greu să-i aducem înapoi. În sezonul viitor vrem să ne formăm din nou  grupe de republicani, iar până atunci vrem să punem la punct baza sportivă. Noi am încercat în acest an să ne înscriem din nou la republicani, dar nu am reuşit din cauza terenului.După ce vom avea  republicani, vom încerca să facem şi o echipă de seniori, pentru ca jucăotrii să aibă continuitate. În momentul de faţă avem grupe la juniori C, D şi E şi meciurile de pe teren propriu le disputăm la Hida, unde am găsit înţelegere din partea Primăriei”, ne-a mai spus Alexandru Colciar.

 

You may also like

Leave a Comment