Responsive Menu
Add more content here...


Tradiţii, superstiţii şi obiceiuri de Bobotează

by Mihai POP
0 comment 15 views
A+A-
Reset

După Bobotează nu ai voie să-ţi speli cămaşa timp de două săptămâni pentru că apa este sfinţită sau dacă este cald de Bobotează, anul va fi bogat sunt câteva din tradiţiile, superstiţiile şi obiceiurile sărbătorii dedicate botezului Domnului în apa Iordanului


În fiecare an, la data de 6 ianuarie sărbătorim Boboteaza, o sărbătoare creştină care marchează încheierea sărbătorilor de iarnă dedicate Crăciunului. Este o sărbătoare a purificării naturii, a apelor de forţele răului. De fapt, Bobotează reprezintă sărbătoarea dedicată botezului Domnului în apa Iordanului.

La fel ca şi alte sărbători, şi de Bobotează există tradiţii şi superstiţii pe care nu toată lumea le cunoaşte. Spre exemplu, această sărbătoare este cunoscută şi sub numele de “Epifanie”, “Teofanie”, “Arătarea Domnului” sau “Descoperirea cuvântului Întrupat”.

Se spune că în ziua de Bobotează există tradiţia conform căruia preoţii sfinţesc toate apele din care oamenii vor lua, mai apoi, pentru a stropi gospodăriile, casele şi animalele, păstrând restul apei în sticle, pentru leac.

Totodată, în satele şi oraşele care sunt traversate de râuri există obiceiul care preoţii să arunce crucea în apă, urmând ca ea să fie adusă la mal de tinerii curajoşi. Tradiţia spune că cel care va reuşi asta, va fi ferit de toate bolile.

Se mai spune în popor că atunci când preotul înmoaie crucea în apă, toţi dracii ies din ape şi rătăcesc pe câmpuri până ce se termină sfinţirea apelor. Nimeni nu îi vede, decât lupii care se iau după ei şi îi sfâşie. Superstiţia spune că nu ai voie să laşi rufe pe sârmă deoarece, dracii, în fuga lor, se pot ascunde printre ele.

Un alt obicei este legat de faptul că după Bobotează, timp de două săptămâni nu se spală cămăşile pentru că apele sunt încă sfinţite. Iar, dacă în ziua de Bobotează este vreme bună, bătrânii spun că anul va fi bogat.

În caz contrar, vremea se va încălzi după ieşirea cu “Iordanul”.

Toate tradiţiile şi obiceiurile legate de Bobotează au ca şi scop, pe de o parte, alungarea spiritelor rele care circulă libere de la Crăciun, iar pe de altă parte, urmăresc atragerea belşugului în anul ce va urma.

You may also like

Leave a Comment