Topul scumpirilor în 2024. Inflaţia anuală a crescut semnificativ!

by Tiberius NICODA
0 comment 80 views
A+A-
Reset
Creare site web TANWEB

Din această toamnă, românii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru lactate, carne și ulei de floarea soarelui.

Se vorbește  despre recolta slabă de floarea soarelui, cea mai mică din ultimii 15 ani. Topul scumpirilor în 2024. Inflaţia anuală a crescut semnificativ. Și la raionul de carne se estimează că pentru carnea de porc am putea plăti cu 5% mai mult. Se vor înregistra astfel majorări de prețuri  la carnea, dar și la  produsele derivate  din acest aliment.

Astfel, kilogramul de pulpă de porc va ajunge de la 24 de lei, la 27, iar la pieptul de pui prețul va crește de la 29 de lei, la 32 de lei pe kilogram.


În plus am putea plăti și pentru brânză, ouă sau lapte, dar și pentru ulei. Iar asta în condițiile în care, în acest an România a avut cea mai slabă recoltă de floarea soarelui din ultimii 15 ani.

Seceta severă va duce și importuri mai mari. În primul semestru al acestui an, România a importat mâncare în valoare de cinci miliarde de euro.

 

Se anunță scumpiri pe piața imobiliară din România. Prețurile locuințelor vor crește cu 11%conform Institutului Naţional de Statistică

Majorările vor fi efectul creșterii prețurilor materialelor de construcții cu aproximativ 21%. De altfel nu este prima scumpire din acest an de pe piața imobiliară.

Prețul  cel mai mare  pe metrul pătrat se înregistrează însă la apartamentele noi din Cluj Napoca, 2.761 euro. În opoziție, cele mai mici prețuri la locuințe sunt în Oradea. Spre exemplu, o garsonieră costă aproximativ 64.000 de euro. La apartamentele cu două camere prețurile ajung la 87.500 euro, iar cele cu trei camere au prețuri medii de 120.000 de euro.

 

Până în noiembrie, arată datele Institutului Naţional de Statistică, toate aceste prețuri se vor majora cu 11%

În toamna anului 2022, Parlamentul European a adoptat o directivă privind salariul minim în Uniunea Europeană.          Astfel, salariul minim ar trebui să reprezinte 60% din din salariul mediu brut. De asemenea, prin această directivă, se solicită indexări periodice pentru a se asigura că nivelurile de salarizare rămân actualizate. De 17 ani, românii sunt plătiți cu cel mai mic salariu minim brut pe economie, după bulgari, din toată Uniunea Europeană. Peste 1,5 milioane de români sunt remunerați cu acest venit.

Potrivit datelor oficiale, acest venit nu acoperă nici 70% din nevoile reale de consum ale unei familii cu doi copii în care ambii soți câștigă salariul minim.
Urmare a unor analize, analiștii economici preconizează faptul că traiectoria este marcată de unele oscilaţii de ritm, induse preponderent de efecte de bază asociate evoluţiilor din trecut: majorări de impozite indirecte în ianuarie 2024, cu efect favorabil în ianuarie 2025, corecţii ale tarifelor la gaze naturale şi preţuri la legume, fructe, ouă în al doilea trimestru din 2024, cu efect nefavorabil în al doilea trimestru din 2025; majorare a accizei la carburanţi în iulie 2024, cu efect favorabil în iulie 2025.

Așadar traiectoria stării economice este marcată de oscilaţii de ritm, dar este în jos.

You may also like

Leave a Comment