Responsive Menu
Add more content here...


Taxa pe concediile medicale va fi eliminată. “Această eliminare va face dreptate bolnavilor şi mamelor”

Senatul a votat, luni, pentru eliminarea "taxei pe boală", cum au numit-o cei de la USR. Astfel, se pare că acea taxare de 10 % a concediilor medicale, ce a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, va fi eliminată. Proiectul va ajunge la Camera Deputaţilor care este for decizional. "Taxa celor care într-un anumit moment al vieţii se află în neputinţă va fi eliminată. Ca atare, considerăm că este o dreptate", a declarat senatorul USR - Virgil Marius Bob

by Mihai POP
0 comment 205 views
A+A-
Reset

De-a râsu’ – plânsu’ ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni cu taxa de 10 % pe concediul medical. Angajaţii şi mii de mame s-au trezit cu bani mai puţini din cauza noi taxe care confor USR a fost propusă de Ministrul de Finanţe, liberalul Marcel Boloş. Taxa a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, însă, se pare că va avea viaţă scurtă şi la mai puţin de o lună de la introducere va fi eliminată, datorită opoziţiei care a dorit să facă dreptate pentru toţi cei afectaţi.

Dar care e treaba cu această taxă, de ce s-a revoltat atâta lume, cum a fost introdusă, cine a votat pentru eliminarea acesteia, cei la USR au venit cu detalii pe înţelesul tuturor.

Totul a început pe data de 13 decembrie 2023 când, spun cei din USR, Boloş a propus o ordonanţă care includea măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, taxe noi pentru microîntreprinderi, tăieri de la bugetul Educaţiei. La doar o zi distanţă, deputata USR Oana Ţoiu ar fi descoperit în această ordonanţă şi o taxă nouă care afectează angajaţii şi 140.000 de mame din România, acel impozit de 10 % pe concediile medicale.

Însă, în aceeaşi zi, Guvernul a adoptat ordonanţa. USR îi acuză pe Marcel Ciolacu şi Marcel Boloş pentru că ambii spuneau că în 2024 nu vor exista creşteri de impozite şi taxe, şi totuşi, acea taxă de 10 % intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

USR a solicitat ajutor de la Avocatul Poporului pentru ca ordonanţa să fie atacată la CCR, iar la început de februarie deputaţii USR Oana Ţoiu şi Cristian Seidler, depun în Parlament o lege pentru eliminarea taxei de 10 % pe concediile medicale, la trei zile distanţă anunţând şi cei de la PNL că vor depune un amendament pentru eliminarea taxei pe boală.

Luni, Senatul a votat pentru eliminarea taxării cu 10 % a concediilor medicale, după ce, anterior, comisiile dem uncă şi de buget-finanţe au adoptat amendamentele necesare. Amendamentele de eliminare a taxării acestor concedii au reunit propuneri din partea senatorilor PNL, PSD şi USR.

Mai este, totuşi, un pas, iar proiectul va merge la Camera Deputaţilor care este for decizional.

Pe acest subiect a reacţionat şi Virgil Marius Bob, senatorul de Sălaj care anunţă publicul, printr-o intervenţie video pe pagina sa de facebook, că această taxă va fi eliminată şi li se va face dreptate bolavilor şi mamelor aflate în concediu de creştere a copilului.

“Taxa pe concediu medical sau taxa pe boală cum am numit-o noi, cei din USR, sau taxa pe necazul omului va fi eliminată. Uite că, totuşi, presiunea opoziţiei, presiunea USR îşi face efectul. I-a prins ruşinea, iar pe cei de la PNL şi PSD care se bat în tot felul de declaraţii sforăitoare spunând că ei elimină această taxă nedreaptă pe care, de fapt, tot ei au pus-o acum o lună şi ceva. Această eliminare va face dreptate bolnavilor, bolnavilor de cancer, cei care îşi numără zilele cât mai au de trăit. Va aduce un beneficiu mamelor, celor care se află în îngrijirea copilului şi care s-au trezit dintr-o dată cu indemnizaţie de îngrijire a copilului micşorată cu 10 la sută. Taxa celor care într-un anumit moment al vieţii se află în neputinţă va fi eliminată. Ca atare, considerăm că este o dreptate”, a declarat senatorul Virgil Marius Bob.

 

You may also like

Leave a Comment