Responsive Menu
Add more content here...


TÁLTOŞ – centrul de echitaţie la Crasna, locul unde povestea aduce laolaltă oameni şi cai

”Caii ne dau aripile ce ne lipsesc” spunea un înţelept

by Tiberius NICODA
0 comment 908 views
A+A-
Reset

Puţină lume ştie poate că în Sălaj, la „o aruncătură de băţ” de doar 18 de kilometri, în Crasna, avem un centru de echitaţie, adică, de călărie cum popular aceasta se mai denumeşte.

În  Crasna, într-o zonă liniştită şi inspirată din  frumos, amenajată, găseşti centrul de echitaţie – TÁLTOŞ, un loc unde poveştile, oamenii mari, caii şi copiii şi-au dat întâlnire. Acest centru de echitaţie a fost oferit publicului în anul 2022, de către un grup de iniţiatori ca şi o şcoală de echitaţie cu un număr de 11 cai, asigurându-se şi instructori pentru aceste activităţi.

Suntem adeseori tentaţi să ne încărcăm pruncii cu tot felul de activităţi suplimentare care să-i educe, îi dăm  ca să înveţe limbi străine, la tot felul de cercuri ştiinţifice sau literare, uitând uneori sau ignorând pentru aceştia şi chiar şi pentru noi, mişcarea în natură prin sport. Unii îl numesc sport nobil, când se referă la echitaţie şi călărit, iar alţii cred că e doar un mod de a pierde vremea pe spinarea unui cal.

Calul este adesea animalul preferat al copiilor.  Impozant, elegant, nu-ţi vine să crezi că acest animal  se poate lăsa cucerit şi dirijat. În istoria întregii omeniri, calul a fost şi încă mai este  deosebit de important, caii fiind utilizaţi în gospodării, în agricultură, pentru transport, în timpul războaielor şi a altor activităţi.

Ca sport, echitaţia necesită un antrenament mai intens, iar comunicare cu cei mici trebuie să fie mai înţeleaptă. Există copiii care practică acest sport de la vârste fragede. Părinţii trebuie să ştie că în această sferă, unde sunt cai, se creează un contact.

Legătura dintre cal şi om este o altă lume, o lume a căilor, a poveştilor, a oamenilor mari dar şi deopotrivă a copiilor. Intrând în acest cadru, oamenii fie că-s mari, fie că sunt copii, se simt în largul lor. Mentalitatea şi viziunea modernă despre echitaţie nu sunt destul de aprofundate în cultura noastră.

Echitaţia, activitate atât sportivă, cât şi de agrement, benefică din punct de vedere terapeutic

Prin echitaţie, atât adulţii cât şi copii învaţă să-şi coordoneze mişcările, învaţă să trăiască lângă un animal, învaţă să-l simtă, să-l cunoască, să-l studieze iar acesta, la rândul său, îi învaţă pe ei alte lucruri mai importante, cum ar fi disciplina, fermitatea, hotărârea, tot ceea ce fac şi întreprind în acele minute când sunt călare. Echitaţia dezvoltă armonios organismul, sunt copii care au venit în această experienţă cu coloana strâmbă şi în decursul unui an de zile au început să se îndrepte, să aibă ţinută, să aibă postură, să aibă eleganţă.

Fie că eşti copil sau adult, la Clubul de Echitaţie TÁLTOŞ poţi să descoperi acea magie care se crează la un moment dat între tine şi cal. Caii şi călăria pot să devină o depedenţă sănătoasă, iar efectele pozitive asupra corpului şi asupra condiţiei fizice sunt numeroase.

Provocarea mentală atunci când călăreşti este una reală şi extrem de benefică pentru tine. După ce urci pe cal intri într-o altă dimensiune, unde concentrarea şi conexiunea cu animalul sunt esenţiale pentru o experienţă cât mai frumoasă.

Beneficiile pentru sănătate ale călăriei sunt: întărirea musculaturii, arderea calorică, relaxarea minţii şi eliminarea stresului, îmbunătăţirea reflexelor, îmbunătăţirea reflexelor, absorbţie de Vitamina D, stimularea organelor interne, a digestiei şi a funcţiei hepatice şi terapie.

Practicarea călăriei îţi dă şansa de a te conecta cu natura într-un mod unic, dar şi de a-ţi îmbunătăţi condiţia fizică şi starea de spirit. Echitaţia reprezintă atât un sport cu beneficii multiple pentru corp, cât şi o terapie şi o ocazie de meditaţie şi regăsire.

Calul este cel mai nobil animal. Are o memorie fantastică, iar dacă îl mângâi şi îi vorbeşti frumos, îţi răspunde cu dragoste. Dacă dai în el, nu te uită.

You may also like

Leave a Comment