Responsive Menu
Add more content here...


Surprinzătoare rezultate parțiale la alegerile locale din 9 iunie 2024 în țară și în Sălaj

by Tiberius NICODA
0 comment 940 views
A+A-
Reset

Peste 9 milioane de români au ales ceea ce  urmează pentru următorii 4 ani. Comparativ cu  alegerile precedente, social democraţii au reuşit să câştige, surprinzător, în șase fiefuri liberale. Din cauza rezultatelor dezastruoase la nivel naţional, liderul USR-Drulă şi-a dat demisia. În marile oraşe au fost surprize şi răsturnări de situaţie, dar, de departe, lupta cea mai aprigă s-a dat în Bucureşti. Nicuşor Dan a câştigat un nou mandat cu un scor care a depăşit orice estimare, 47%.

La alegerile din 9 iunie 2024, românii au dat dovadă de ceva mai mult entuziasm față de cele din 2020. Dovadă faptul că peste 50% dintre cei cu drept de vot, adică mai mult cu 5 procente, s-au prezentat la urne. Harta s-a colorat în roșu și galben, iar conform rezultatelor parțiale oferite de Biroul Electoral Central, PSD a obținut 27 de consilii județene, mai mult decât dublu față de PNL, care se limitează la 11. În ecuație mai intervine doar UDMR, care a câștigat 4 consilii județene.

Revenind la harta județelor, PSD a colorat-o practic în roșu. Social-democrații au câștigat sudul țării și Moldova, la fel ca și până acum, la nivel de consilii județene. În plus, PSD a obținut o mare victorie în județul Timiș, dar a „mușcat” și din Nord-Vestul țării, unde a câștigat județele Maramureș și Bistrița Năsăud.

În plan secund sunt liberalii, care au obținut 12 județe, la nivel de consilii județene. Liberalii au reușit să-și păstreze Ardealul unde au câștigat județele Cluj, Bihor, Arad, Alba, Sălaj, Sibiu și Brașov. Și nu doar atât. PNL a reușit să câștige cel mai important județ al Moldovei, Iași, iar în Dobrogea „galbenii” au câștigat Constanța. În același timp, în Muntenia liberalii au fost nevoiți să se mulțumească doar cu Ilfov, Prahova și cu Giurgiu.

De altfel, în total PSD și PNL au luat împreună peste 60% din voturile românilor.

La Zalău, primarul social democrat, Ionel Ciunt, a obţinut 58.9% din voturi, acesta fiind urmat de Claudiu Bârsan (PNL) şi Fazakas Nicolae (UDMR) şi ambii cu puţin 13% din sufragii.

La Şimleu Silvaniei, primarul în funcţie, Cristian Lazăr, şi-a adjudecat un nou mandat, cu aproape 74% din voturi, acesta fiind urmat de candidatul PSD, Romeo Sabău, cu 19% din voturi.

Primarul din Jibou, social-democratul Dan Ghiurco, a fost reconfirmat în funcţie, cu 63% din voturile celor prezenţi duminică, la urne. El a fost urmat de candidatul Forţei Dreptei, Nicolae Bălănean, cu 15,85% din voturi.

La Cehu Silvaniei, doi candidaţi sunt la egalitate perfectă. Balint Ervin (UDMR) şi Ciprian Antişan (Alianţa PSD-Pro România) au obţinut, fiecare, câte 1.233 de voturi, dar după renumărarea voturilor Ciprian Antişan ar fi câştigat la 2 voturi!

Pentru Consiliul Județean Sălaj, situația se prezintă astfel: Rezultate parțiale CJ Sălaj – DInu Iancu Sălăjanu 33,31% (PNL) și Florin FLorian – 30,4% (PSD).

Desigur, povestea rezultatelor alegerilor nu se încheie aici și noi vom reveni cu noi știri și informații când vom avea tabloul complet și oficial al acestor rezultate, inclusiv la nivel de comunele din Sălaj.

Datele de mai sus sunt doar indicii ale tendințelor și trendului de opțiuni venite din partea electoratului și așa cum spunea cineva, acestea pot fi „turnesolul”, care poate să indice intențiile  și orientarea alegătorilor pentru alegerile care urmează în septembrie și mai ales în decembrie 2024.

Următoarele alegeri vor fi cele  prezidențiale din România se vor desfășura la data de 15 septembrie (primul tur) și 29 septembrie (turul doi, dacă va fi necesar), în 2024, acestea fiind primele alegeri care au  loc în același an cu cele parlamentare și locale după 2004,15 și 29 septembrie 2024 – alegeri prezidențiale; 8 decembrie 2024 – alegeri parlamentare, fiind prima dată când toate cele patru alegeri se desfășoară în același an.

You may also like

Leave a Comment