Responsive Menu
Add more content here...


Succes sălăjean spectaculos în agricultură

by Mihai POP
0 comment 26 views
A+A-
Reset

Toţi ne-am întrebat la un moment dat, trecând pe şosea de la ieşirea din Crişeni spre Jibou, oare ce se construieşte. Am aflat săptămâna trecută că e vorba de o nouă fermă, cu un frumos spaţiu de prezentare la intrare, al unei companii sălăjene cu un succes spectaculos în agricultură.

Fermele Ecologice Silvania a inaugurat în 8 martie noua fermă şi magazinul în care sunt expuse produsele care dovedesc succesul într-un domeniu despre care se vorbeşte cel mai adesea în România ca despre unul neprietenos cu întreprinzătorii. Aici, în noua fermă, s-au investit 10 milioane de lei dintr-un foc. Pentru că e vorba de întreprinzători care au ştiut să se împrietenească cu agricultura.

Parcursul de succes spre dezvoltarea agriculturii bio – producţie şi produse ca în vremurile bune

Oameni pricepuţi şi încrezători în succes au pornit în 2008 de la un PFA din Ortelec, cu 50 de hectare de teren în exploatare şi cu 30 de animale. Au ajuns acum la peste 2.000 de hectare şi la peste 2.000 de animale. Cu ferme în zone diferite din judeţ. Au acum 120 de angajaţi în Sălaj şi o cifră de afaceri de 14 milioane de euro.

Esenţa lucrurilor este că vorbim de agricultură şi produse bio. Asta, într-o agricultură în care aproape toată lumea se plânge că nu există teren agricol compact, că subvenţiile sunt mult prea mici faţă de subvenţiile din alte state ale Uniunii Europene şi agricultura noastră nu poate fi competitivă, că pe piaţă sunt prea multe produse ieftine şi de slabă calitate. Sunt adevăruri. Dar au fost câţiva sălăjeni convinşi că se poate. Şi au găsit soluţia. Au căutat şi au găsit şi alţi sălăjeni puşi pe treabă, s-au asociat şi au dezvoltat un model de agricultură integrată, ce include totul –  producţie vegetală, producţie zootehnică, dar şi procesare de furaje combinate pentru hrana animalelor.

Mai concret, de la oleaginoase – floarea soarelui şi rapiţă – din care care se produce ulei şi şrot, la procesare de lactate – brânză telemea, brânză proaspătă, unt, smântână şi derivate -, la abatorizare şi procesare de carne – carne proaspătă, tranşată sau porţionată şi carne maturată.

 Obiectivul surprinzător de ambiţios al companiei Fermele Ecologice Silvania este ca până în 2025 să ajungă de la cifra de afaceri actuală de 14 milioane de euro la o cifră de afaceri de 44 milioane de euro. Şi pentru că piaţa este într-adevăr invadată de produse slabe calitativ şi ieftine, investitorii sălăjeni în bio vor deschide şi 30 de magazine, chiar dacă o parte în franciză.

Ideea e ca la consumatori să ajungă şi produsele de calitate, bio, care acum îşi găsesc greu locul pe rafturi din cauza celor de slabă calitate. vor aduce o creştere calitativă semnificativă pe piaţă.

”Made in Sălaj” – unic în România şi în Europa

Vorbim de un business integrat în agricultura ecologică, autentic sălăjean, un model unic nu doar în România, ci şi în Europa prin complexitatea lui, pentru că nu se rezumă la anumite segmente în agricultură pentru a reuşi să producă intensiv.

În ciuda diferenţelor importante între subvenţiile acordate în statele Uniunii Europene, care înseamnă o provocare grea pentru cei care dezvoltă agricultura în ţara noastră. Iar brandul Bioforia sub care sunt vândute produsele bio ”made in Sălaj” şi-au câştigat deja un nume bun. Prezentare excelentă, calitate bio ca în vremurile bune.

Deputatul Florian Neaga: “Un succes care conştientizează autorităţile de potenţialul din agricultură şi obligă la sprijinirea întreprinzătorilor”

Acest succes obligă autorităţile, la orice nivel, să conştientizeze potenţialul din agricultură şi să înlesnească prin legislaţie, la nivel naţional, şi prin proceduri administrative, la nivel local, efortul celor care activează în această ramură esenţială pentru economie. Trebuie să-i felicităm pentru perseverenţă şi să căutăm susţinere pentru astfel de întreprinzători.

În toamnă, împreună cu ambasadorul Republicii Coreea în România, E.S. Rim Kap-soo, am fost la una din capacităţile de producţie ale Fermelor Ecologice Silvania, cu ocazia vizitei acestuia in Sălaj, pe care am organizat-o pentru a face cunoscute realizările sălăjenilor, prilej cu care am putut aprecia calitatea unică a produselor acestei cooperative.

Trebuie să căutăm oportunităţi pentru dezvoltarea întreprinderilor agricole, să asigurăm sprijin concret. Una din cele mai importante legi adoptate recent, la care am participat ca iniţiator, a fost cea care permite agricultorilor să ridice construcţii în extravilan pentru a-şi dezvolta activităţile.

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Ştirile din Sălaj de miercuri, 15 martie.

You may also like

Leave a Comment