Având în spate o tradiție de peste o jumătate de secol, Stejarul de Sîg a avut perioade şi perioade. La începutul anilor 2000, echipa câştiga Divizia Onoare Nord şi promova în premieră în al patrulea eşalon! A fost o aventură scurtă, de doar un sezon în Divizia D (2002 – 2003). Câţiva dintre jucători de atunci – Marius Palce, Florin Bodea sau Constantin Borz – se mai află şi acum în lot!
Ani la rând, echipa din Sîg a fost o grupare bună de Liga a V-a, o echipă unită, ca o familie, o echipă care s-a clasat în plutonul fruntaş.
Performanţă istorică în 2008: Stejarul a câştigat Cupa României, deşi activa în Liga a V-a!
Pe când activa în al cincilea eşalon, Stejarul a realizat o performanţă istorică. În anul 2008, gruparea de la limita judeţului a câştigat faza judeţeană a Cupei României, după o finală disputată la Nuşfalău.
În turul I al Cupei din faza naţională, această performanţă i-a adus şi o partidă de neuitat în faţa titratei FC Maramureş Baia Mare, acest meci special desfăşurându-se la Crasna. Câţiva dintre jucătorii de atunci mai fac parte şi acum din lotul echipei. Lângă aceştia, au crescut alţi tineri din comună. Împreună, au închegat o altă echipă pregătită pentru rezultate notabile.
Rezultate notabile pentru noua echipă din Sîg – clasări pe podium la Cupa AJF, Cupa Primăverii şi locul 1 în Seria VEST
În ultimii doi ani, Stejarul Sîg a obţinut mai multe performanţe în competiţii oficiale organizate de AJF Sălaj. Astfel, în anul 2023, Stejarul a câştigat Cupa AJF, competiţie rezervată formaţiilor din Liga a V-a! Performanţa a fost repetată şi în acest an, când formaţia din Sîg a câştigat trofeul, după o finală disputată la sala de sport din Valcău de Jos, în faţa celor de la Voinţa Derşida.
Tot în acest an, a fost obţinută încă o clasare pe podium – locul III la Cupa Primăverii. Prestaţiile bune au continuat în campionat, acolo unde gruparea condusă acum de Florin Bodea şi Marius Palce a reuşit o altă performanţă. Într-un sezon în care Meseşul Treznea şi Unirea Hereclean au fost două contracandidate puternice la supremaţie, Stejarul a reuşit să îi facă bucuroşi pe fani, câştigând Seria VEST şi promovând în Liga a IV-a!
Cosmin Ţârle, golgheterul echipei: “Am fost prea buni pentru Liga a V-a în acest an şi era păcat să nu facem pasul spre eşalonul superior”
Această performanţă a fost obţinută împreună, de către jucători, conducere, susţinători şi administraţia locală. Să vedem care sunt şi impresiile unui jucător. Ne-am adresat golgheterului Cosmin Ţârle, cel care în sezonul trecut a marcat 17 goluri.
“Când am început sezonul trecut din Liga a V-a am plecat la drum cu un singur gând: să promovăm. Aceasta, deoarece era greu din cauza faptului că la multe partide nu am putut beneficia de lotul complet. Cu câteva reveniri la echipă, am reuşit să facem imposibilul. Am câştigat campionatul, mai ales că pe singura contracandidată, vorbim de Meseşul Treznea, am demolat-o în tur şi în retur.
Ne dorim să ajungem în Liga a IV-a, deoarece vrem să ne zbatem pentru copiii din sat şi din comună. Să joace la echipa lor, nu să evolueze pentru echipe din alte comune sau pentru Zalău. Totodată, am dorit să facem pasul la eşalonul superior deoarece cine ştie când vom mai avea această şansă. Ar fi fost păcat să nu facem pasul, mai ales că am avut un lot bun şi omogen. Şi, să nu uităm, am fost prea buni pentru Liga a V-a în acest an!”, ne-a declarat Cosmin Ţârle.
Administraţia locală susţine fotbalul din comuna Sîg
Administraţia locală a fost alături de mişcarea sportivă din comună, iar primarul Florian Bonţea a anunţat că Primăria şi Consiliul Local sunt alături şi că vor aloca resurse pentru ca echipa iubită să poată evolua fără probleme în Liga a IV-a, după o pauză de 21 de ani!
În ultimii ani, autorităţile locale au alocat anual câte 30.000 de lei pentru Stejarul Sîg. În sezonul 2023 – 2024, Primăria a alocat 50.000 de lei pentru sport, deoarece în competiţiile organizate de AJF Sălaj a revenit şi cealaltă formaţie din comună, Barcău Tusa. Astfel, suma de bani a fost alocată în mod egal pentru cele două grupări.
Sigur, câştigarea titlului în Seria Vest de către Stejarul Sîg a dat puţin peste cap calculele celor de la Primărie, dar edilul comunei a declarat că administraţia locală va face totul ca echipele de seniori şi juniori de la Stejarul să îşi poată desfăşura activitatea în condiţii normale. Astfel, e posibil ca bugetul clubului să fie mărit, printr-o rectificare, urmând ca – pentru anul 2025 – să fie alocat un buget mai consistent.
Totodată, Primăria asigură cheltuielile pentru administrarea bazei sportive de la Tusa, acolo unde îşi desfăşoară partidele de pe teren propriu echipele din Sîg şi Tusa. Este vorba de o sumă anuală de peste 50.000 de lei, care ajunge până la 80.000 de lei!
Pe lângă banii proveniţi de la autorităţi, Stejarul Sîg beneficiează şi de o susţinere financiară de la diferite persoane din comună, care participă fiecare cu cât poate. Există şi doi sponsori principali – Darpest Construct Sîg (administrator Florin Peştean) şi Olecom Prod Crasna, care rotunjesc bugetul clubului.
“Chiar vreau să le mulţumim tuturor celor care au fost alături de noi – autorităţile locale, sponsorilor şi susţinătorilor. Cu toţii, facem o adevărată echipă, iar performanţa obţinută în această vară nu a fost realizată doar de jucători, ci de toţi cei care fac parte din familia clubului ACS Stejarul Sîg!
Pentru Liga a IV-a, suntem realişti şi ştim că va fi greu, cel puţin până în iarnă, când la echipă ar putea ajunge mai mulţi jucători. Chiar şi aşa, vrem să avem o prezenţă onorabilă şi să rămânem în acest eşalon. Nu am vrea să ne clasăm pe ultimele locuri. Totodată, vrem să promovăm cât mai mulţi copii din comună”, a declarat Florin Bodea – preşedintele clublului, pentru Ziarul Sportul Sălăjean.
Să mai spunem că, începând din anul 2021, Stejarul Sîg a devenit club sportiv, având următoarea conducere: Florin Bodea (preşedinte), Mihăiţă Oprea (vicepreşedinte) şi Marius Palce (secretar).
Fani, copii, soţii, prietene – cu toţii: Hai Stejarul Sîg!
Aşadar, Stejarul nu vine în Liga a IV-a cu emoţii şi cu spaimă, ci cu realism şi bărbăţie. Echipa din Sîg ştie că la acest nivel e mai greu, dar conducerea clubului speră că echipa nu se va face de ruşine şi nu vrea să stea în coada clasamentului.
Cei de la Sîg mizează pe unitate şi pe un nucleu de jucători care sunt nu doar coechipieri, ci şi prieteni. Majoritatea jucătorilor sunt din comună, din localităţile Sîg, Tusa, Mal şi Sârbi, dar şi din Şimleu Silvaniei şi comuna învecinată, Valcău de Jos.
Un adevărat lider al echipei este Cătălin Chiş, fostul fotbalist de Liga 1, care a fost obligat să renunţe la cariera de performanţă din cauza unei accidentări grave. Aici, la Sîg, joacă cu sufletul şi experienţa sa ajută mult echipa, atât în teren, cât şi în vestiar.
Şi, încă un aspect important, despre unitatea echipei. La majoritatea partidelor, asistă prietenele, soţiile şi copii jucătorilor, care susţin mereu Stejarul Sîg!
Doar trei transferuri pentru Liga a IV-a. Stejarul merge pe omogenitate şi unitatea de grup
Din lot fac parte peste 30 de jucători! Din păcate, unii dintre cei mai buni jucători lipsesc, fiind plecaţi la muncă în străinătate. Cu toate acestea, clubul nu s-a avântat la multe transferuri. Chiar dacă va evolua într-un eşalon superior, Stejarul va beneficia cam de acelaşi lot.
Astfel, în această vară, de la echipă au plecat trei jucători. Portarul Alin Bonţe a revenit la Gloria Ban, grupare de la care venise sub formă de împrumut. Mai apoi, remarcăm plecările a doi şimleuani – Marcel Cuc s-a transferat la Cetatea Valcău, iar Virgil Casap va juca tot în Liga a IV-a, dar la AS Venus Giurtelec.
În schimb, Stejarul i-a transferat pe portarul Cristian Abrudan şi atacantul Vlad Paşcalău, ambii de la Barcău Tusa. Tot la capitolul veniri, trebuie remarcat transferul talentatului Raul Ghile, de la Cetatea Valcău.
În ce priveşte echipa de juniori, să spunem că Stejarul a transferat vreo şase-şapte jucători de la ACS Bănişor-Peceiu. Ceilalţi componenţi din lot sunt originari din comună – sunt copii legitimaţi pentru prima dată şi care vor evolua pentru prima dată în meciuri oficiale.
E un nou drum, pe care familia celor de la Stejarul Sîg speră să îl parcurgă cu bine.
Lotul de jucători de la ACS Stejarul Sîg pentru sezonul 2024 -2025:
Portari:
Răzvan Varga (Şimleu Silvaniei, n. 1990)
Alin Bonţe (Mal, n. 2000) – plecat la Gloria Ban
Adrian Pop (Şimleu Silvaniei, n. 1979)
Cristian Abrudan (Tusa, n. 2003) – transferat de la Barcău Tusa
Fundaşi:
Florin Bodea (Sîg, n. 1988)
Răzvan Boca (Preoteasa, n. 2004)
Sergiu Coste (Sîg, n. 2003)
Virgil Casap (Şimleu Silvaniei, n. 1991) – plecat la AS Venus Giurtelec
Mihăiţă Oprea (Sîg, n. 1997)
George Sîrbu (Şimleu Silvaniei, n.1995)
Mihai Borz (Sîg, n. 1997)
Paul Gui (Sîg, n. 1999)
Cătălin Ţîrlea (Sîg, n.1998)
Costantin Borz (Sîg, n.1974)
Ioan Oprea (Sîg, n. 1974)
Vlad Cămăran (Sîg, n. 1989)
Mijlocaşi:
Paul Bodea (Sîg, n. 1997)
Vlăduţ Bodea (Valcău de Jos, n. 1997)
Alin Chereji (Şimleu Silvaniei, n. 1991)
Marcel Cuc (Şimleu Silvaniei, n. 1992) – plecat la Cetatea Valcău
Marius Palce (Sîg, n. 1991)
Claudiu Peşteleu (Preoteasa, n. 2000)
Ştefan Ţîrlea (Sîg, n. 2000)
David Ţîrlea (Sîg, n. 1986)
Atacanţi:
Raul Ghile (Valcău de Jos, n. 1996) – transferat de la Cetatea Valcău
Aurel Măluţan (Sâg, n. 2000)
Vlad Paşcalău (Tusa, n. 2000) – transferat de la Barcău Tusa
Gabriel Peşteleu (Preoteasa, n. 1996)
Cosmin Ţârle (Sâg, n. 1987)
Radu Sabou (Mal, n. 1994)
Cătălin Chiş (Zalău n. 1988)
Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Sportul Sălăjean de miercuri, 21 august.