Responsive Menu
Add more content here...


Statul și contribuabilul trebuie să stea pe picior de egalitate. Lege USR care introduce sancțiuni pentru funcționarii care nu radiază la timp mențiunile din cazierul fiscal

by Tiberius NICODA
0 comment 87 views
A+A-
Reset

În luna iunie a fost înregistrată în Senatul României o inițiativă legislativă prin care se schimbă normele de scoatere a informațiilor din cazierul fiscal. Mai exact, reprezentanții fiscali care refuză să „albească” un cazier fiscal în normele actualei legislații vor fi sancționați cu amenzi până la 10.000 de lei.

O propunere legislativă denumită „Sancțiuni pentru organele fiscale desemnate cu ștergerea datelor din cazierul fiscal care omit sau refuză să își îndeplinească obligațiile prevăzute de lege” a fost depusă pe 12 iunie în Senat, camera legislativă care trebuie sesizată cu inițiative de lege.

Multe persoane care ar trebui să aibă cazierul fiscal CURAT se trezesc că au încă mențiuni trecute în el, iar asta le limitează drepturile.

Funcționarii care nu șterg la timp datele din cazierul fiscal vor fi amendați. Este un proiect depus de senatorul USR – Cristian Bordei.

În lege există deja această obligativitatea, doar că funcționarii omit de multe ori să o și pună în aplicare. Pentru ei nu există consecințe.

Contribuabilul suportă sancțiuni, penalități, majorări, inclusiv sancțiunea decăderii din dreptul de a mai depune anumite cereri/documente. Corect ar fi ca și autorităţile responsabile, cele care îi generează o nedreptate cu consecințe grave, să răspundă pentru inacțiunile lor, declară Cristian Bordei, inițiatorul proiectului de lege

Pe scurt, inițiatorii doresc ca faptele să fie șterse automat din cazierul fiscal, acolo unde legea permite asta, doar în urma unei cereri, fără ca reprezentanții fiscali ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală să mai poată refuza sau amâna ștergerea datelor din cazierul fiscal.

Potrivit legislației actuale, cazierul fiscal reprezintă un mijloc de evidență și urmărire a respectării disciplinei fiscale, contabile și financiare de către contribuabili, în care se ține evidența persoanelor fizice, juridice și a entităților fără personalitate juridică care au săvârșit fapte sancționate de legile fiscale, contabile, vamale și de cele care privesc disciplina financiară.

“Am urmărit prin aceste iniţiative legislative să pun statul şi cetăţeanul pe picior de egalitate şi am introdus nişte amenzi în situaţia în care funcţionarii nu îşi fac treaba şi nu îşi îndeplinesc sarcina conform legii, între 2.000 de lei şi 10.000 de lei, sancţiuni din Codrul de Procedură Fiscală”, a justificat inițiativa sa, senatorul USR – Cristian Bordei.

You may also like

Leave a Comment