Starea jalnică a sediilor de poliție de prin Sălaj și nu numai

by Tiberius NICODA
0 comment 1.1K views
A+A-
Reset

Motto: “De obicei, instituțiile publice erau conduse de oameni integri. Astăzi, aceasta este o greșeală care a fost corectată.”

Starea jalnică a sediilor de poliție de prin Sălaj îndreptățește cetățeanul să se întrebe și să pretindă ca să aibă parte din partea autorităților, de niște condiții conforme cu secolul 21.

Respectul unei instituții publice, oricare ar fi ea, față de cetățeanul contribuabil, începe de la ambientul ei, de la cum este servit, slujit, primit, tocmai începând cu sediul acelei instituții unde să se simtă respectat, nu timorat, degajat, nu apăsat de sumbru și dărăpănături.

Aici și prin aceasta, anume cum gospodărește îți este casa, îți dai ca și gazdă măsura vredniciei. Abia apoi, vine ca la pachet și ținuta, profesionalismul și alte povești frumoase de adormit pruncii și vigilența…

Deși, cu mare pompă, fast, surle și trâmbițe, se anunța printr-un comunicat de presă al IPJ Sălaj, pe data de 14 februarie 2023 că s-a semnat – Lansarea proiectului „Renovarea energetică a sediului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj și a Serviciului Român de Informaţii, sediului Poliției Municipale Zalău”. Chiar şi în acest context în care proiectul ar fi și fost aprobat în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), se pare că este un mare fâsss.

Valoarea totală a proiectului (cu T.V.A.) este de 19.648.566,43 de lei; din care 16.511.400,36 de lei valoarea eligibilă din PNRR și 3.137.166,07 de lei valoarea T.V.A. aferentă cheltuielilor eligibile din PNRR. Data începerii proiectului: 14.02.2023. Data finalizării proiectului: 14.08.2025.

Afară-i vopsit gardul și înăuntru lipsește leopardul… (noua formulă a zicalei, adaptată la situație concretă)

Suntem iată, în luna februarie a anului 2024 și, după cum stau treburile, se pare că punerea în practică a proiectului mai sus menționat o să dureze mai mult decât pot să dureze reabilitările care au fost prevăzute și finalizarea lor.

Dacă se mai inițiază oarecum, în plus și niște studii de fezabilitate, așa cum este tipicul și obiceiul pe la noi, banii de cheltuit pentru implementarea proiectului ar putea ajunge la o valoare mult mai mare pentru documentații decât s-ar cheltui pe reabilitările în sine.

Sediile polițiilor noastre de Sălaj, majoritatea, mai ales în ceea ce privește posturile de poliție de la comune, au fost reconstruite, reabilitate prin anii 1980-1985, iar restul, încă multe sunt construite cu mult mai înainte.

Sediul de la Poliția Municipală Zalău, după sediul IPJ Sălaj – unul dintre cele mai reprezentative sedii de poliție ale județului, antic și de demult, este de ani buni nerenovat și într-o stare care într-o țară civilizată ar aduce mai mult a boxe pentru caii de povară și a magazii de vechituri. Nu mai vorbim de stema ștearsă de pe pavilionul cu sigla instituției al IPJ, aceea alăturată gazetei de perete de pe stradă.

Despre precara stare a birourilor și mobilierului, logisticii la unitățile din teritoriu, nici nu mai vorbim, pentru că ar însemna să ne înfundăm în ceea ce economiștii mondiali numesc – starea de țară din lumea a 3-a.

Probabil, gospodărește și logic ar fi fost din partea conducerii MAI ca pentru toată imaginea din țară a dotărilor și sediilor Poliției Române, înainte de a-i echipa ca pe niște licurici, mai înainte de a-i înzestra cu praștii cu electroșocuri și cu ,,Beamveuri”- după elevata exprimare a unora de pe la vârfurile instituției, era mai înțelept ca polițiștilor care sunt în slujba cetățenilor și pentru cetățeni, să li se creeze condiții și ambient de lucru adecvat vremurilor moderne.

Se pare că, după plecarea de la conducerea M.A.I. din calitatea de ministru a lui Lucian Bode, Sălajul – pe partea acestei instituții, a diriguitorilor acesteia și a interesului manifestat pentru unitățile lor din peisajul sălăjean – a intrat într-un con de umbră.

Acuma, având în vedere data prevăzută pentru finalizarea proiectului ca fiind 14.08.2025, cum se va realiza aceasta și mai ales că anul 2024 este un an electoral plin, iar pentru decidenți nu-i modru ca să se ocupe – zic ei – de fleacuri.

You may also like

Leave a Comment