Responsive Menu
Add more content here...


Sportul, un segment pe care Primăria Almaşu pune mare accent

În ultimii ani, infrastructura sportivă din comună s-a dezvoltat intens, iar - în prezent - la Almaşu există o bază sportivă modernă ce include un teren de fotbal, o clădire pe post de vestiare, iar la etaj au fost amenajate o sală de fitnees, una de protocol, dar şi o masă de tenis de masă. Baza mai include un teren de minifotbal, cu suprafaţă sintetică, dar şi un loc de joacă pentru copii

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 320 views
A+A-
Reset

Sportul înseamnă sănătate, iar mişcarea de orice natură are beneficii mari asupra corpului uman. Astfel, crearea unor facilităţi şi oportunităţi pentru practicarea unor sporturi fie în mediul rural, fie urban ar trebui să fie prioritar pentru orice Unitatea Administrativ Teritorială.

De exemplu, administraţia locală din Almaşu este conştientă de importanţa creări unei infrastructuri sportive, astfel că în ultimii ani s-a lucrat intens la întocmirea unor proiecte prin care cetăţenii comunei să aibă parte de aceste oportunităţi. Astfel, în comună a fost modernizată baza sportivă din Almaşu, una dintre cele mai moderne din judeţ.

În plus, s-a construit şi un teren cu suprafaţă sintetică, o sală cu aparate fitness, mese pentru practicarea tenisului de masă etc. În apropiere, a fost amenajat şi un loc de joacă pentru copii.

Toate aceste facilităţi erau cândva doar un vis pentru mediul rural, însă în prezent sunt o necesitate, iar administraţia locală din Almaşu ştie foarte bine asta, drept dovadă sunt proiectele implementate sau cele în curs de implementare.

Baza sportivă a fost modernizată pe fonduri europene

Fondurile europene sunt mai accesibile ca niciodată, însă trebuie depus un pic de efort pentru a le putea obţine. La Almaşu s-a reuşit, iar printr-o finanţare obţinută pe AFIR, măsura 3.2.2. s-a modernizat Baza Sportivă din localitatea Almaşu. Au fost mai multe tentative de modernizare, dar – în 2020 – buruienile erau de 1 metru pe suprafaţa de joc şi nici mişcare nu prea era prin comună. Echipa de fotbal ce reprezintă comuna în campionatul Ligii a V-a Seria Est îşi desfăşura meciurile de acasă pe la Sfăraş, Zimbor sau în judeţul Cluj.

Dar, uşor-uşor, lucrurile s-au pus la punct, lucrările au fost reluate şi finalizate cu brio. Suprafaţa de joc a fost modernizată, iar lângă teren s-a construit o clădire modernă multifuncţională.

Vestiare moderne la Almaşu

S-a construit o clădire pe două nivele, parter plus un etaj. Zona de la parter deserveşte pentru vestiare dedicate pentru echipa gazdă şi echipa oaspete, precum şi o cameră pentru arbitri.

Totodată, vestiarele sunt prevăzute şi cu toalete şi duşuri, astfel că sunt toate condiţiile necesare pentru desfăşurarea unui meci de fotbal.

Teren sintetic construit în doar trei luni!

Tot în incinta bazei sportive, chiar lângă terenul de fotbal, administraţia locală a construit cu teren de minifotbal, cu suprafaţă sintetică. Constrcutorii nu au stat mult pe gânduri şi în doar trei luni de zile, construcţia a fost gata, fiind inaugurat pe finalul anului 2022.

Investiţia s-a ridicat la suma de aproximativ 300.000 de lei şi a fost suportată din bugetul local.

Sală de forţă la etaj

La etajul clădirii, administraţia locală a amenajat o sală de forţă, dotată cu diverse aparate de fitness şi care este deschisă cetăţenilor. Cei care doresc să practice acest tip de sport în sala de fitness au două opţiuni.

Fie plătesc o taxă de 10 lei pe oră, fie plătesc un abonament lunar în valoare de 50 de lei. Sume modice pe care oricine şi le poate permite în prezent. În plus, prin asta, cetăţenii pot să contribuie la bugetul comunei, bani ce ar urma să fie reinvestiţi în diverse proiecte.

Campionate de tenis de masă la Almaşu

Tot la etajul clădirii din incinta bazei sportive se mai află şi o masă de tenis, unde iubitorii de mişcare pot practica sport în cele mai bune condiţii. Şi această activitate intră în acelaşi preţ menţionat anterior, 10 lei pe oră sau 50 de lei un abonament lunar.

Acest sport are atractivitate în comună şi chiar se organizează campionate locale de tenis de masă. În plus, tot la etaj, clădirea este prevăzută şi cu o sală de protocol.

Primăria susţine echipa de fotbal

Cetatea Almaşu este echipa de fotbal care reprezintă comuna în campionatul Ligii a V-a. În mare parte, echipa este formată din jucători locali, astfel că Primăria susţine activitatea clubului. Pentru acest an, administraţia locală a alocat suma de 30.000 de lei doar pentru activitatea echipei.

Mai este un om angajat care se ocupă de administrarea bazei sportive, însă,  salariul său nu intră în bugetul clubului.

Autorităţile sprijină echipa şi ar susţine-o şi dacă ar promova la nivelul Ligii a IV-a, acolo unde a fost ani la rând comuna Almaşu, chiar dacă ar însemna costuri suplimentare care ar apărea cu echipa de juniori.

Peste 200 de copii se află în comuna Almaşu, iar dintre aceştia s-au putea crea un nucleu, din care ulterior ar putea fi formată şi  echipa de juniori.

Proiect depus la CNI pentru Sală de sport

Pentru a completa infrastructura sportivă din comună, administraţia locală îşi doreşte să obţină finanţare pentru construirea unei săli de sport. Proiectul a fost întocmit şi depus la Compania Naţională de Investiţii, iar în prezent se află pe lista sinteză.

Există şanse mari ca acest proiect să primească finanţare. În cazul în care va primi aprobare, sala ar urma să fie construită în curtea Şcolii Gimnaziale pentru ca elevii să-şi poată desfăşura acolo orele de educaţie fizică şi sport.

Primarul Gál Máté István şi viceprimarul Gligor Corda au făcut echipa ideală la Primărie în mandatul 2020 – 2024, în care s-au finalizat mai multe proiecte de investiţii

Demersuri pentru un teren multifuncţional

O altă investiţie pentru viitor este construirea unui teren multifuncţional pe care se vor putea practica diverse sporturi precum minifotbal, volei, handbal sau baschet.

În cazul în care proiectul pentru sala de sport nu se va concretiza, terenul va fi amplasat în curtea şcolii. În caz contrar, sala se va construi în incinta Şcolii Gimnaziale, iar terenul multifuncţional va fi amplasat la Baza Sportivă din Almaşu.

Loc de joacă pentru copii

Tot cu ajutorul fondurilor europene, lângă terenul sintetic a fost amenajat şi un loc de joacă pentru copii. Pe AFIR, administraţia locală a primit 20.000 de euro, iar contribuţia de la bugetul local a fost de 2.000 de euro.

Investiţia a fost finalizată, locul de joacă fiind dotat cu diverse echipamente de joacă pentru copii.

Investiții realizate sau în derulare în comuna Almașu (noiembrie 2020 – prezent)

 • Modernizarea iluminatului public în toate satele comunei (736 buc de becuri LED) – buget local
 • Montarea de camere de supraveghere (26 buc.) – buget local
 • Digitalizarea serviciilor din primărie (registratură, taxe și impozite etc.)– buget local
 • Dotarea cu tomberoane a gospodăriilor din comună (580 buc.) – buget local
 • Acordarea de sprjin pentru persoanele bolnave și vârstnice din comună (în parteneriat cu Fundația ,,Diakónia”) – buget local
 • Renovarea parțială a clădirii primăriei (sala de ședințe, hol, 3 birouri) – buget local
 • Întabularea bunurilor din domeniul public și privat al comunei – buget local
 • Realizarea Planului Urbanistic General al comunei Almașu – buget local
 • Înfrumusețarea satelor prin montarea de ghivece cu flori pe stâlpi – buget local
 • Acordarea anuală a unor sume de bani pentru toate bisericile din comună – buget local
 • Organizarea și cofinanțarea anuală a unor manifestări cultural-artistice (Ziua Comunei sau a unor sate, ziua minorităților, atelier de pictură etc.)  – buget local
 • Acordarea unor mese calde pentru copiii de la școlile din comună – Programul Național ,,Masă sănătoasă”
 • Cumpărarea a 5 terenuri intravilane pentru realizarea unor proiecte (construire teren sintetic, amenajare centru civic, construire case de ceremonii funerare, construire stație de epurare) – buget local.

ALMAȘU

Investiții realizate

– Înființarea rețelei de canalizare – PNDL

– Construirea unui teren de sport sintetic – buget local

– Finalizarea lucrărilor de modernizare a căminului cultural – AFIR  măsura 3.2.2

– Finalizarea lucrărilor de execuție și dotarea bazei sportive (vestiare, băi, sală de fitness) – AFIR  măs. 3.2.2

– Finalizarea lucrărilor la centrul after-school – AFIR  măs. 3.2.2

– Finalizarea lucrărilor și dotarea școlii  – PNDL

– Asfaltarea străzilor laterale – PNDR

– Amenajarea centrului civic (pavaje, spații verzi, parcări, asfaltări, rigole betonate) – buget local

– Construirea unei parc de joacă pentru copii – AFIR

Investiții în curs de realizare

– Renovarea energetică a clădirii primăriei – PNRR

– Modernizarea dispensarului uman – CNI

– Construirea unor piste pentru biciclete – PNRR

– Construirea unei case de ceremonii funerare – buget local

– Înființare parc fotovoltaic – AFM

– Construirea a două stații de încărcare pentru vehicule electrice – AFM

BĂBIU

Investiții realizate

– Realizarea rețelei de apă și canalizare – PNDL

– Construirea unui pod pentru accesul la cimitir – buget local

– Pietruirea drumurilor laterale – buget local

Investiții în curs de realizare

– Construirea unei stații de încărcare pentru vehicule electrice – PNRR

CUTIȘ

Investiții realizate

– Asfaltarea drumului comunal DC 66 limită comuna Fildu de Jos – Cutiș – Mesteacănu – PNDR

– Pietruirea drumurilor laterale și decolmatarea șanțurilor – buget local

MESTEACĂNU

Investiții realizate

– Realizarea rețelei de apă și canalizare – PNDL

– Renovarea și dotarea școlii – PNDL

– Amenajarea centrului civic (pavarea trotuarului, rigolă betonată, foișor din lemn) – buget local

– Finalizarea lucrărilor la căminul cultural – AFIR  măs. 3.2.2

– Pietruirea unor drumuri de hotar – buget local

– Pietruirea drumului județean DJ 108 N Mesteacănu – Poic – DJ 108 A – buget local

– Implicarea activă pentru construirea releului pentru telefonie mobilă

Investiții în curs de realizare

– Construirea unei case de ceremonii funerare – buget local

PETRINZEL

Investiții realizate

–  Asfaltarea străzilor laterale – PNDR

– Pietruirea drumului comunal limită comuna Cuzăplac – Petrinzel – Stana și decolmatarea șanțurilor – buget local

– Renovarea completă a căminului cultural – buget local

Investiții în curs de realizare

– Înființarea rețelei de canalizare – PNI Anghel Saligny

– Construirea unor piste pentru biciclete – PNRR

SFĂRAȘ

Investiții realizate

– Decolmatarea Văii Sfărașului –  buget local

– Renovarea completă a căminului cultural – buget local

– Asfaltarea străzilor laterale – PNDR

Investiții în curs de realizare

– Înființarea rețelei de canalizare – PNI “Anghel Saligny”

STANA

Investiții realizate

– Asfaltarea Drumului Comunal DC 64 Jebucu-Stana – PNDR

– Asfaltarea străzilor laterale – PNDR

– Renovarea parțială a căminului cultural – buget local

– Pavarea centrului civic – buget local

– Pietruirea drumului comunal Stana – Stana Gară și decolmatarea șanțurilor – buget local

Investiții în curs de realizare

– Construirea unor piste pentru biciclete – PNRR

ȚĂUDU

Investiții realizate

– Modernizarea accesului la izvoarele din sat (foișoare, robinete etc) – buget local

– Renovarea interioară a căminului cultural –  buget local

Investiții în curs de realizare

– Înființarea rețelei de aducțiune a apei potabile – PNI Anghel Saligny

JEBUCU

Investiții realizate

– Asfaltarea străzilor laterale – PNDR

– Finalizarea lucrărilor și dotarea școlii – PNDL

Investiții în curs de realizare

– Înființarea rețelei de canalizare – PNI Anghel Saligny

– Construirea unei stații de încărcare pentru vehicule electrice – PNRR

Pe lângă această multitudine de proiecte, Primăria comunei Almaşu doreşte să implementeze şi alte proiecte importante pentru comunitate, precum:

 • Înființarea rețelelor de canalizare în localitățile Țăudu și Stana
 • Asfaltarea drumurilor laterale neasfaltate
 • Asfaltarea drumurilor comunale Stana – Stana Gară, Mesteacănu – Țăudu și Stana – Petrinzel – limită comuna Cuzăplac
 • Construirea de trotuare pietonale
 • Pietruirea drumurilor de hotar
 • Restaurarea Cetății Almașului
 • Înființarea rețelei de apă și canalizare în localitatea Cutiș
 • Construirea unei hale agroalimentare în localitatea Almașu
 • Construirea unei săli de sport în localitatea Almașu
 • Atragerea de investitori
 • Crearea de locuri de muncă

,,Ambiția mea de a schimba în bine soarta comunei Almașu a început să dea rezultate imediat după preluarea mandatului de primar în luna noiembrie 2020. Toate realizările au fost posibile datorită implicării echipei de la Primărie, dar și încrederii acordate de dumneavoastră. Această încredere primită, împreună cu valori precum cinstea, corectitudinea, punctualitatea, credința în Dumnezeu, respectul, perseverența, au condus la realizarea unor investiții care au dezvoltat semnificativ infrastructura comunei. Cu aceste gânduri pozitive îmi exprim convingerea că și de această dată, prin încrederea dumneavoastră, vom reuși să continuăm dezvoltarea comunei Almașu, astfel ca aceasta să fie cât mai frumoasă și atractivă, iar locuitorii mulțumiți și mândri că fac parte din această comunitate!”.

Cu stimă, Gál-Máté István – primarul Comunei Almașu

You may also like

Leave a Comment