Responsive Menu
Add more content here...


Spitalul Județean de Urgență Zalău începe de MÂINE testarea COVID-19

by Mihai POP
0 comment 18 views
A+A-
Reset

Potrivit unui act normativ publicat ieri, 21 aprilie, in Monitorul Oficial, Spitalul Județean de Urgență Zalău a primit aviz și a fost inclus pe lista unităților spitalicești care pot efectua teste pentru depistarea virusului COVID-19


Primul aparat de testare RT-PCR a fost instalat si deja se fac probe, urmand ca de maine, 23 aprilie, specialistii din cadrul spitalului judetean sa realizeze primele teste oficiale de COVID-19.

Este important de mentionat ca si aparatul de testare COVID-19, donat de Gradina Botanica din Jibou a fost pus in functiune in cadrul spitalului. Astfel, judetul Salaj are pregatita infrastructura necesara de a realiza teste persoanelor suspecte de imbolnavire cu coronavirus.

Consiliul Județean Sălaj a alocat sume importante pentru lupta cu virusul COVID-19

Consiliul Judeţean Sălaj a alocat peste 1,6 milioane lei (160 miliarde lei vechi) pentru achiziţionarea de aparatură medicală şi materiale de protecţie pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău.

În continuare, Consiliul Judeţean Sălaj face eforturi şi a demarat mai multe proceduri de achiziţie pe partea de testare a coronavirus. Astfel, în perioada imediat următoare, spitalul judeţean va fi dotat cu mai multe aparate pentru testarea şi depistarea COVID-19, aparate de ultimă generaţie.

Consiliul Judetean Salaj a realizat un modul special de Anestezie și Terapie Intensivă pentru pacienții critici, dotat cu câte 6 paturi cu saltea antiescară, 6 aparate de ventilație mecanică, alte 10 astfel de aparate fiind prevăzute pentru secția UPU SMURD și ATI ale Spitalului județean, 6 monitoare funcții vitale, 6 infuzomate dar și o stație centrală de monitorizare și una de reducere a presiunii pentru oxigen medicinal).

Directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica Salaj, doctorul Ligia Marincas a declarat in exclusivitate pentru Știrile din Sălaj că:

“Incepand cu data de 21.04.2020 Spitalul Judetean este cuprins in lista  ”Unitatilor de specialitate care implementeaza” Programul naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare.

 Activităţile  desfăşurate la nivelul unităţilor de specialitate pentru identificarea virusului 2019-nCOV  sunt:  testarea de laborator prin metoda RT-PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul 2019-nCOV, stabilite prin metodologia de supraveghere a Sindromului Respirator Acut Sever determinat de noul coronavirus COVID 19, elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

 

Obiectivul programului:

Depistarea precoce şi asigurarea diagnosticului etiologic al bolilor transmisibile în vederea implementării măsurilor de limitare a răspândirii acestora.

     Beneficiarii programului:

Persoanele care au calitatea de suspecţi, contacţi sau simptomatici ai bolilor infecţioase prevăzute în reglementările legale în vigoare şi care îndeplinesc una dintre următoarele cerinţe:

  1. au domiciliul în România şi au calitatea de asigurat în conformitate cu prevederile art. 222 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  2. au domiciliul în România şi nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse;
  3. sunt în tranzit pe teritoriul României.

 


Serviciul de testare RT-PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul 2019-nCOV se finanţează de Ministerul Sănătăţii, respectiv se decontează de către direcţiile de sănătate publică la un tarif de 200 lei/testare RT-PCR efectuată pentru identificarea virusului 2019-nCOV în baza cererilor fundamentate ale unităţilor de specialitate, certificate pentru realitatea şi regularitatea datelor, însoţite de borderoul centralizator al serviciilor realizate şi raportate;

Laboratorul in care se efectueaza testarile este amplasat in curtea spitalului vechi, cladirea a fost reamenajata cu circuite separate si dotata cu hota cu biosiguranta, autoclav,cu sprijinul CJ Salaj.

 In vederea efectuarii serviciilor de testare Spitalul Judetean a incheiat contracte de comodat pentru echipament PCR si contracte de colaborare cu 2 specialisti in biologie moleculara de la Gradina Botanica din Jibou. Extractorul ARN prin contract de comodat s-a obtinut de la fundatia NORO. In aceste moment spitalul se pregateste pentru primele testari.

 Spitalul a mai incheiat un contract de comodat cu Agentia Nationala de Zootehnie.

Pentru un Extractor ARN si un echipament PCR  cu care se va lucra concomitent, dupa livrarea testelor comandate.

Eveniment notabil in activitatea medicala salajena, care permite diagnosticarea cu celeritate a pacientilor infectati cu virusul 2019-nCOV, asigura interventia precoce a serviciilor de sanatate publica pentru a limita raspindirea infectiei in comunitate“, transmite directorul DSP Salaj – dr. Ligia Marincaș.


 

You may also like

Leave a Comment