Responsive Menu
Add more content here...


SPECIAL! Un fost fotbalist din Sălaj a pregătit lotul olimpic de informatică al României, care a cucerit în Iran două medalii de aur! GALERIE FOTO

by Eduard FARCAS
0 comment 1,7K views
A+A-
Reset

Tânărul sălăjean care acum opt ani era coleg cu Vlad Morar la CS Viitorul Zalău, performează acum în informatică. Alături de un profesor din judeţul Mureş, el a coordonat lotul tricolor, care în această săptămână a făcut furori la Olimpiada Internaţională de Informatică, cucerind patru medalii – două de aur şi două de bronz


Răzvan-Dan Sălăjan, un tânăr din Zalău a fost desemnat de Ministerul Educaţiei, alături de Szabo Zoltan (profesor la Liceul Tehnologic „Petru Maior” din Reghin) să coordoneze lotul naţional care a participat la Olimpiada Internaţională de Informatică desfăşurată în perioada 28 iulie – 3 august la Teheran în Iran.

Lotul tricolor pregătit de tânărul sălăjean s-a întors în ţară cu patru medali la gât – două de aur şi două de bronz.

Medaliile de aur au fost obţinute de Ștefan Constantin-Buliga (clasa a XI-a/ Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti) și Tamio Vesa-Nakajima (clasa a XII-a/Liceul Vocațional Pedagogic „N. Bolcaș” din Beiuș, jud. Bihor), laureat cu aur și la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale (CEOI) din acest an.

Costin Andrei Oncescu (clasa a XI-a/Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, jud. Argeş) şi Andrei Costin Constantinescu (clasa a XII-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), premiați cu argint la ediția precedentă, sunt deținătorii medaliilor de bronz.

Cei doi olimpici se regăsesc și pe lista premianților CEOI 2017: Costin Andrei Oncescu (aur) și Andrei Costin Constantinescu (argint).

 Revenirea în țară a avut loc astăzi, la ora 11:35, pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” (via Istanbul).

Datorită acestor performanțe, România a depășit borna „100” în privința medaliilor cucerite la Olimpiadele Internaţionale de Informatică și îşi consolidează poziţia a patra în clasamentulall times, având 103 medalii: 30 de aur, 45 de argint şi 28 de bronz.

Ediţia din acest an a reunit peste 304 concurenţi din 84 de ţări.


De la CS Viitorul până în… echipele Microsoft şi Twitter

Răzvan-Dan Sălăjan a jucat fotbal în urmă cu şapte-opt ani la CS Viitorul Zalău, fiind coleg de genraţie cu Vlad Morar. A evoluat în echipa de juniori republicani care a obţinut prima victorie a celor de la Viitorul Zalău (9 aprilie 2010). Din echipa în care evolua tânărul sălăjean mai făceau parte Sebastian Moroti, Paul Domokoş, Andrei Lăcătuş sau Doru Noje.

Răzvan a absolvit în 2013 Colegiul Naţional „Silvania”, unde a fost îndrumat în tainele informaticii de către Florin Morar (la laborator, partea practică) şi Cristina Vlaicu (teorie). A studiat la profilul matematică-informatică intensiv şi l-a avut ca diriginte pe profesorul de matematică Ioan Jecan.

Este student la Universitatea „Babeş-Bolyai”. Răzvan lucrează de anul trecut la Twitter, în trecut fiind angajat Microsoft.

Este implicat de mai mulţi ani în pregătirea Lotului Naţional de Informatică a României.


În 2009 a pus ghetele în cui şi a făcut pasul spre informatică

Florin Morar, unul dintre profesorii lui Răzvan de informatică de la „CNS” are doar doar cuvinte de laudă la adresa tânărului sălăjean şi ne dezvăluie cum fotbalistul de CS Viitorul a pus ghetele în cui şi s-a orientat spre informatică.

Pe Răzvan îl ştiu din clasa a 9-a când, aflând că face fotbal la CS Viitorul, m-am regăsit pe mine, elev fiind şi având aceeaşi pasiune. Treptat Răzvan a prins drag de programare şi a ales informatica în detrimentul fotbalului de performanţă. Sigur că, de câte ori lucrezi cu un copil foarte bun, undeva în colţul minţii speri să ajungă foarte sus. Din păcate, un copil ca Razvan nu apare frecvent, nu doar în mâinile unui profesor, ci nu apare într-o generaţie întreagă. Aşa că pot să spun că am avut şi eu un mare noroc, că am avut şansa să lucrez cu el. Îmi amintesc că avea o capacitate rară de a se automotiva constant pentru competiţii. Capacitatea de a se automotiva şi a depune acelaşi efort pe tot parcursul anului este un mare avantaj. E regulă… copiii muncesc foarte mult în apropierea competiţiilor, dar nu cu aceeaşi intensitate pe tot parcursul anului. Pe urmă au fost calităţile sale personale, care au contat foarte mult. Peste ani, cu ocazia Concursului Interjudeţean de Matematică şi Informatică „Grigore Mosil”, organizat de judeţul Sălaj, rolurile s-au schimbat iar Răzvan a condus comisia de Informatică, eu fiind în calitate de profesor organizator. A fost un sentiment plăcut, şi pot spune că elevul şi-a depăşit profesorul. Felicitări Razvan!”, sunt gândurile pe care le are Florin Morar despre fostul său elev, Răzvan Sălăjan.

You may also like

Leave a Comment