Responsive Menu
Add more content here...


SPECIAL. Povestea de succes a unui sălăjean ce a tuns vedetele de la Hollywood

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 76 views
A+A-
Reset

Deşi a fost atras de calculatoare, Rudolf Szasz a ajuns să urmeze o Şcoala Profesională, după care a ajuns să lucreze la o ciupercărie din Budapesta. Mereu şi-a dorit mai mult în viaţă şi destinul i-a surâs, astfel că meseria de frizer învaţată la Colegiul Tehnic „A.P.I.” Zalău l-a dus departe atât la propriu, cât şi la figurat. La 36 de ani, Rudi este un antreprenor de succes în Tenerife şi care de-a lungul anilor a ajuns să se ocupe de imaginea mai multor personalităţi din Ungaria, Spania şi chiar Beverly Hills


Am ajuns să trăim într-o lume în care oamenii cred că li se cuvine totul şi aşteaptă ca succesul să pice din cer, fără prea multă muncă. Poate unii au acest noroc şi se trezesc peste noapte oameni de succes fără prea mult efort. Dar, de cele mai multe ori cum vine acest succes, aşa se şi duce.

Cele mai frumoase poveşti de viaţă sunt ale unor persoane care au plecat de jos şi care au ajuns să respire aerul tare de pe cele mai înalte culmi. În cele ce urmează, redacţia Sportul Sălăjean şi Ştiri din Sălaj vă prezintă un asemenea caz, în care un simplu tânăr ce a făcut Şcoala Profesională la Zalău a ajuns să tundă vedete renumite de la Hollywood şi care are o afacere de succes în Spania.

Povestea personajului nostru începe în anul 1982, când la data de 3 decembrie se năştea Rudi Szasz. Părinţii lui sunt din localitatea Doba, comuna Dobrin, însă s-au mutat în Zalău, oraşul în care a copilărit şi Rudi.

A vrut să devină informatician, dar a ajuns la Şcoala Profesională

A urmat cursurile Şcolii Generale „Mihai Eminescu” din Zalău şi a fost pasionat de informatică, astfel că dorea să urmeze cursurile unui liceu cu acest profil, însă, nu a reuşit şi până la urmă a ajuns la Şcoala Profesională.

„Întotdeauna mi-am dorit să fiu informatician să lucrez cu calculatoare, însă nu am reuşit să intru la liceu şi m-am dus la Profesională ca să nu pierd un an”, ne spune Rudi Szasz.

Media pe care a avut-o i-a permis să intre la un anumit profil, frizerie, acolo unde a avut-o ca mentor pe doamna Viorica Dejeu. Rudi nu ţinea neapărat să intre la această secţie, pur şi simplu s-a întâmplat. Şi bine că s-a întâmplat, deoarece ce avea să urmeze este ceva demn de apreciat şi ceva la care poate nici el nu se gândea că se va întâmpla vreodată.

„Pe această cale ţin să îi mulţumesc şi doamnei Viorica pentru susţinere şi ajutor”, spune Rudi.

De la ciuperci în Ungaria, pe plajele din Tenerife

Avea talent, dar îi plăcea şi să muncească, iar când aceste două elemente se îmbină perfect, poate să iasă ceva de excepţie. Aşa a şi fost în cazul lui Rudi Szasz. A ajuns să fie popular în şcoală, iar profesorii şi domnul director se tundeau la el.

„Mă înţelegeam bine cu toţi profesorii şi chiar am fost în juriu alături de ei la un Bal al Bobocilor. Am început să devin popular şi îmi plăcea asta, dar mai ales să-i fac pe oameni să râdă. Veneau la mine supăraţi, le făceam o freză, le mai zâmbeam şi ieşeau veseli de la mine. Îmi place chestia asta”, spune Rudi.

Spuneam mai sus că cele mai frumoase poveşti de viaţă sunt cele ale persoanelor care pornesc de jos, aşa a făcut şi Rudi care după terminarea Şcolii Profesionale a ales să emigreze în Ungaria pentru a lucra la o ciupercărie din Budapesta.

Într-o zi, totul avea să se schimbe, iar zălăuanul nostru avea să-şi urmeze destinul şi să lase ciupercile pe seama altora, deoarece menirea lui era alta.

„Într-o bună zi a venit la mine domnul director de la ciupercărie şi mi-a zis că a auzit că eu ştiu să tund şi m-a invitat să-l tund. M-am dus, l-am tuns şi el a fost foarte mulţumit şi m-a îndemnat să îmi caut de lucru în domeniu deoarece el mă susţine”, îşi aminteşte zălăuanul.

A ajuns un frizer cunoscut în ţara vecină

Timp de o lună de zile a tot căutat până când i-a surâsul norocul şi şi-a găsit de muncă la o frizerie în centrul capitalei Ungariei.

Era un salon micuţ, însă cu angajaţi şi clienţi călduroşi.

„Am cunoscut acolo o doamnă care şi în ziua de azi îmi este ca o a doua mamă şi care m-a pregătit corespunzător în vederea participării la anumite competiţii de frizerie ce avea loc în Ungaria”, spune Rudi.

În anul 2000, după o pregătire exemplară, Rudi Szasz reuşea să se claseze pe locul 6 la Campionatul Naţional al Maeştrilor, dintr-un total de 91 de participanţi. Însă, sălăjeanul nostru a mai participat şi la diverse competiţii, acolo unde s-a remarcat de fiecare dată.

În Spania, avea şi trei jobb-uri în acelaşi moment!

Văzând că are succes, la nici 20 de ani şi-a luat inima în dinţi în anul 2001 şi şi-a deschis propriul salon. Ceva micuţ într-o sală de fitness pentru femei, însă în paralel mergea şi la salonul la care lucra, precum şi la un maestru într-un centru comercial din Budapesta.

„În 2001 mi-am deschis primul salon într-o sală de fitness de femei. Nu ştiam să tund fete, dar voiam să încerc. Mă băgam în seama şi m-au ajutat să învăţ şi această parte. În acea perioadă lucram de la 7 dimineaţa până la 11 seara, aveam practic trei servicii. Aveam clienţi buni, de la brokeri şi până la un astronaut”, îşi aduce aminte sălăjeanul.

Într-o zi, o clientă i-a dat un pont lui Rudi cum că în Tenerife s-ar câştiga mult mai bine în această meserie, iar asta a însemnat o adevărată provocare pentru sălăjeanul nostru care nu a stat mult pe gânduri şi a decis să-şi încerce norocul şi în celebra insulă spaniolă.

Însă, din capitala Ungariei, Rudi a ajuns într-un sătuc de vreo 300 de locuitori, astfel că această schimbare bruscă avea să aibă şi efecte neplăcute.

A rămas fără bani în Spania

Destinul a făcut ca experineţa din Tenerife să nu fie una tocmai plăcută, cel puţin în primele trei luni de zile când Rudi Szasz nu avea ce să mănânce şi a rămas fără bani.

„Nu mai aveam bani, am slăbit mult, n-aveam mâncare şi nici nu puteam să îmi caut de lucru”, îşi aduce aminte cu tristeţe de acea perioadă.

Până într-o zi, când acest calvar s-a sfârşit odată cu o vizită la o frizerie din oraşul Puerto de la Cruz.

„Cu ultimii mei 10 euro am mers să mă tund şi acolo l-am întâlnit pe Alexander Rebul, un francez care semăna cu mine, dare era mai în vârstă cu vreo 6 – 7 ani. În timp ce mă tundea, îi mai ziceam că nu e bine aşa că mai trebuie să taie un pic de acolo până la un moment dat ce m-a întrebat dacă sunt frizer, i-am răspuns afirmativ, după care m-a rugat să-l tund”, ne mărturiseşte interlocutorul nostru.

A devenit cunoscut frizer în Tenerife

Timp de trei ani de zile a lucrat în acel salon alături de Alexander, până când în 2005 francezul s-a decis să părăsească insula din Spania, iar afacerea lui a ajuns pe mâinile lui Rudi. Nu a fost atât de simplu pe cât am redactat noi în aceste rânduri, deoarece sălăjeanul a făcut eforturi mari pentru a putea prelua afacerea.

„Nu am putut să mă împrumut de la băncile spaniole, iar soţul unei cliente a făcut un gest impresionant şi m-au împrumutat cu 15.000 de euro, bani de care aveam nevoie să pot prelua afacerea de la Alexander. În 4 luni am putut să-mi plătesc datoria şi afacerea a început să crească tot mai mult”, ne spune sălăjeanul.

În anul 2009, în acel salon erau şase angajaţi, salonul având o suprafaţă de 50 mp, aşa că era nevoie de un spaţiu mai mare pentru desfăşurarea activităţii. Rudi visa la asta, a început să caute şi a găsit un spaţiu de 200 mp în centrul oraşului Puerto de la Cruz. Avea astfel două saloane şi a mai cumpărat unul de care avea să se ocupe mama lui.

În cele din urmă a renunţat la un salon pe care l-a vândut unuia dintre angajaţi.

A ajuns să devină profesor la Redken

Sălăjeanul nostru lucra cu Redken un brand american de îngrijire a părului deținut de L’Oréal Group sub divizia Professional Products, compania de la care achiziţiona produse şi care văzând că Rudi consumă mult, i-a făcut o propunere să devină „profesor” în cadrul compania. Ce presupunea acest lucru este ca el să înveţe de la ei pentru a putea la rândul lui să-i înveţe pe alţii.

„Călătoream mult, iar compania organiza evenimente. Aveam cam 10 – 15 evenimente pe an. Practic, învăţam să fiu mai bun ca să pot învăţa pe alţii”, ne spune Rudi despre acea perioadă.

Graţie acestei companii, Rudi Szasz a ajuns în 2011 pentru prima dată în Statele Unite ale Americii la un eveniment din Las Vegas unde participau 15.000 de stilişti. Un an mai târziu a ajuns în Berlin, după care în 2013 a revenit în Las Vegas.

Era „cursant” la acele evenimente, iar primul show la care a fost „profesor” a fost cel de deschidere a Festivalului European, acolo unde alături de un coleg reprezenta Spania.

A devenit cunoscut în compania şi chiar i s-a propus postul de director naţional la firma din Spania, dar a refuzat şi în 2017 a decis să iasă din compania şi să fie pe cont propriu.

Avea să reia însă legătura cu Alexander Rebul care l-a ajutat să intre în colaborare cu cei de la Belma Kosmetik, urmând ca Rudi să promoveze produsele lor în Ungaria sau România.

A tuns actriţe celebre de la Hollywood

S-a descurcat de minune şi de această dată, iar proprietarul Belma Kosmetik l-a luat cu el la un eveniment la Hollywood, mai exact în Beverly Hills la un salon renumit din zonă. Acolo a avut posibilitatea să tundă actriţe celebre de la Hollywood şi cele mai importante modele din lume. Rudi Szasz nu se laudă cu această realizare, însă cu siguranţă că este mândru de ceea ce a realizat până în prezent.

„M-am ocupat de un salon care se află în Beverly Hills şi care are o agendă de cliente foarte importante. Proprietarele aveau un business jet privat ca să poată să se ducă unde are nevoie clientul. Şi eu le-am învăţat despre produsul nostru”, ne-a spus zălăuanul nostru.

De altfel, la începutul anului viitor, în cadrul unui proiect, Rudi va ajunge şi în Grecia, Rusia, Costa Rica, Mexic, Washington sau Miami, unde va încerca să înveţe distribuitorii de acolo despre aceste produse, ca ei la rândul lor să înveţe pe alţii.

Are succes în viaţa profesională, nu şi în cea personală

A devenit cunoscut în lumea întreagă. A pornit de jos, a făcut o şcoală profesională, a lucrat într-o ciupercărie din Budapesta şi a ajuns să tundă vedete de la Hollywood, iar pe lângă asta are o afacere de succes în Spania. Poate că aşa ar suna un scurt rezumat al carierei lui Rudi Szasz, însă cum este viaţa personală a artistului?

Dar, cel mai bine este să îl lăsăm pe el să ne zică cum este viaţa lui personală.

„N-am avut timp să mă căsătoresc şi să fac copii, fiind toată ziua pe drumuri. Problema în ziua de astăzi este că nu avem răbdare să reparăm ceva ce se strică. Aruncăm şi cumpărăm ceva nou. Pe mine foarte puţini mă înţeleg. Meseria asta face parte din viaţa mea şi nu vreau pe nimeni care să mă reţină. Mi-aş dori o iubită, o soţie care să fie mai ocupată şi mai obosită decât mine, pentru că atunci ştiu că eu aş putea să o motivez cu visul ei şi ea să nu mă oprească din visul meu”, a spus Rudi Szasz, pentru Ştirile din Sălaj.

E încă tânăr şi are toată viaţa înainte. După 20 de ani de muncă, are faimă şi succes şi noi ne bucurăm că există asemenea persoane în judeţul nostru care lasă toate prejudecăţile, pune osul la treabă pentru a-şi putea face un nume în această industrie şi cel mai important, indiferent de cât de grea a părut viaţa uneori, mereu a găsit o cale să răzbească.

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarul Sportul Sălăjean & Ştirile din Sălaj, ce va apărea miercuri, 22 ianuarie.

You may also like

Leave a Comment