Responsive Menu
Add more content here...


SPECIAL. O sălăjeancă, laureată la Gala “Noi susţinem excelenţa” din Spania! FOTO şi VIDEO

by Călin ONICAŞ
0 comment 31 views
A+A-
Reset

Director la o firmă de telecomunicaţii de prestigiu din Madrid, zălăuanca Gina Moldovan este unul dintre românii care au reuşit să se impună şi în afara graniţelor. La 40 de ani, respectabila doamnă a urcat recent pe podiumul unui eveniment în care s-au decernat premii celor mai distinşi reprezentanţi ai valorilor româneşti din afara ţării


În anul aniversării Centenarului Marii Uniri de la 1918, publicaţia „Occidentul Românesc” a organizat în Spania un eveniment de gală, în care au fost premiate elitele diasporei românești, care sunt un exemplu în societățile în care trăiesc.

Astfel, într-un cadru festiv deosebit de elegant, în Calpe – o staţiune din Provincia Alicante din estul Regatului Spaniei, a avut loc festivitatea decernării premiilor celor mai distinși reprezentanți ai valorilor românești din afara țării.

Gala s-a putut bucura de prezenţa a numeroși membri ai comunităților românești de peste hotare, dar şi a unor oficialităţi, precum Lilla Debelka secretar de stat din cadrul Ministerului Românilor de Pretutindeni, Nicole Moţ purtător de cuvânt din cadrul Ambasadei României din Regatul Spaniei, Dragoş Viorel Ţigăuconsulul României la Castellón de la Plana!

Nominalizaţi 137 de români din șapte state europene şi din Statele Unite ale Americii

Evenimentul a fost punctul culminant într-o campanie de 22 de luni, în care un juriu format din câte cinci români din fiecare din șapte state europene și 12 state americane au fost nominalizaţi 137 de români, în cadrul unei platforme special create pentru acest scop.

Dintre aceştia, 24 de români care excelează în domenii dintre cele mai diverse, stabiliți în Italia, Spania, Belgia, Franța și Statele Unite ale Americii au intrat în finală şi au fost adevărații protagoniști ai galei, conferindu-i strălucirea și înalta clasă pe care a meritat-o din plin.

Marele premiu i-a revenit “americanului” Tudor Petruțregizor, actor și profesor, considerat un „ambasador fără portofoliu al românismului în SUA care printre altele este consultant al companiei Columbia Pictures pentru realizarea filmului Dracula, după cartea semnată de Bram Stoker.  Tudor Petruţ a devenit cunoscut în România pentru personajul său din celebrul film Liceenii, dar care după ‘89 s-a stabilit la Los Angeles, acolo unde este profesor de matematică!

Mai departe, au fost premiaţi ceilalţi 22 de câştigători, din diferite domenii, între care am regăsit câteva nume importante precum soprana Laura Bretan, care a făcut furori pe scena concursului „Americas Got Talent” și a câștigat ediția din anul 2016 a concursului „Românii au Talent”, impresionându-i recent din nou pe americani, după ce a cântat imnul Statelor Unite la un meci de baschet din NBA!

Mai apoi, pe listă se află Nicu Covaci, nimeni altul decât fondatorul și liderul formației Phoenix!

Laureată alături de nume precum Nicu Covaci (Phoenix), soprana Laura Bretan sau actorul Tudor Petruţ

Pe această listă de elite se află şi o sălăjeancă! Este vorba despre Gina Moldovan, o zălăuană în vârstă de 40 de ani, care a emigrat în Spania după terminarea studiilor universitare.
„Occidentul Românesc” – publicaţia la iniţiativa căreia a fost organizată gala, a vorbit doar la superlativ de zălăuanca Gina Moldovan, care actualmente este director la o societate de prestigiu din capitala Madrid!

“A plecat din România după terminarea studiilor universitare, pentru că nu putea spune „nu” unei provocări profesionale interesante. Decizia a fost hotărâtoare pentru destinul Ginei Moldovan, care a rămas pe meleagurile spaniole, unde a continuat să se prefecţioneze, să înveţe, să îşi desăvârşească pregătirea academică şi să îşi răsplătească ţara de adopţie prin profesionalismul de înaltă clasă de care dă dovadă. Nu a încetat nici acum să studieze, dornică de a excela în ceea ce face, însă găseşte şi timpul necesar pentru pasiunile sale şi pentru familia care o susţine. Dacă ar putea să schimbe ceva la România, ar începe cu gândirea oamenilor și sistemul juridic legislativ, care blochează foarte mult afirmarea valorilor. Pentru activitatea depusă și pentru profesionalismul de înaltă clasă, Gina Moldovan este laureată a celei de-a doua ediții a galei premiilor de excelență”, este caracterizarea sălăjencei care a fost laureată la Gala “Noi susţinem excelenţa”.

 

Zălăuanca Gina Moldovan, director la o firmă de telecomunicaţii de prestigiu din Madrid

Să punctăm şi câteva repere din viaţa Ginei. Aşadar, ea a urmat cursurile Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, după care a absolvit Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, unde a fost şefă de promoţie. A făcut şi masterul tot la Cluj-Napoca…

Acum 15 ani, a răspuns afirmativ la o invitaţie de la un birou de avocaţi din Spania, unde era nevoie de o persoană cunoscătoare de limba română. Altfel spus, Gina a studiat una, dar a făcut alta şi chiar i-a plăcut domeniul fiscal juridic. Şi-a continuat activitatea în Spania, unde a făcut şi mai multe cursuri de perfecţionare, iar acum sălăjeanca noastră este director contabilitate şi administrație în cadrul unei firmei de telecomunicații de prestigiu din Madrid!

„Cuvintele nu pot exprima recunoştinţa şi admiraţia pe care o simt pentru toată echipa <Occidentul Românesc> şi pentru toţi cei prezenţi cu care am avut onoarea să asist la acest magnific şi unic eveniment al Galei de promovare a valorilor româneşti “Noi susţinem Excelenţa!”, a spus zălăuanca Gina Moldovan după ce a fost premiată la evenimentul de la Calpe.

Cu această ocazie, Gabriela Dancău – ambasadorul României în Regatul Spaniei, a subliniat: „Prin dumneavoastră, românii prezenţi în Spania şi în alte state, ţara noastră are sute de mii de ambasadori, iar colaborarea dumneavoastră este esenţială pentru promovarea proiectului nostru comun: România”.

 


Câştigătorii de la Gala “Noi susţinem excelenţa”:

 1. Adriana Henderson – Președinte al organizației umanitare S.T.A.R. Children Relief, SUA și al taberei „Ray of Hope” (Rază de speranță)
 2. Alina Elena Râmaru – Avocat, consul onorific al României în Insulele Canare (Spania)
 3. Alina Manuela Sasu – Avocat român în Zaragoza, Spania și promotor al frumuseților României
 4. Bogdan Daniș – Avocat colegiat în Alicante (Spania)
 5. Carmen Leliana Drăghici și Liviu Hopârtean – Inițiatori și coordonatori ai proiectului cultural Asociația Arthis Casa de Cultură Belgo-Română, Bruxelles (Belgia)
 6. Cătălina Moldovanu-Giebl – Artist plastic (Spania)
 7. Cristina Hermeziu – Jurnalist, scriitoare, organizator și moderator de evenimente culturale, Paris (Franța)
 8. Dan Munteanu – Cólan Profesor universitar emerit de Filologie Romanică la Universitatea din Las Palmas (Spania)
 9. Daniel Onofrei – Doctor în matematică, profesor asociat la Universitatea din Houston (SUA), Departamentul de Matematică
 10. Gina Moldovan – Director contabilitate şi administrație în cadrul unei firmei de telecomunicații de prestigiu din Madrid
 11. Iulia Badea Guéritée – Jurnalist de limbă română și franceză și scriitor (Franța)
 12. Laura Bretan – Cântăreață de operă de origine română, Chicago (SUA)
 13. Larisa Axinia – Jurnalist, organizator al festivalului „România – Tradiții și Valori Europene” de la Milano ( Italia)
 14. Lucian Oprea – Jurnalist, fondatorul publicației românești „Gândacul de Colorado” din SUA
 15. Marian Petruța – Jurnalist, SUA, co-fondator și președinte al Asociației Jurnaliștilor Romanii din America de Nord
 16. Mioara Moraru – Președinte al Asociației Culturale Româno-Italiene PROPATRIA
 17. Nicu Covaci – Compozitor, cântăreț, chitarist, pictor, grafician. Fondatorul și liderul formației Phoenix
 18. Ovidiu Văduvescu – Astronom în cadrul Observatorului Internaţional ING din La Palma, Canare (Spania)
 19. Simona Botezan – Jurnalist și expert imobiliar, Florida (SUA)
 20. Gabriel Basarabescu – Realizator de emisiuni radio la Radio România Actualități, între care „Serviciul de noapte”, emisiune dedicată românilor din diaspora
 21. Laurențiu Calomfirescu – Regizor, scenarist, producător, specialist marketing
 22. Alexandru George-Lazăr – Avocat și profesor asociat la Universitatea „Pompeu Fabra” din Barcelona (Spania)
 23. Lucian Blaga – Regizor și producător TV (SUA)
 24. Tudor Petruț – Regizor, actor, profesor de matematică – un „ambasador fără portofoliu al românismului (SUA)

 

 

Sursa: Occidentul Românesc

You may also like

Leave a Comment