Responsive Menu
Add more content here...


SPECIAL. Lecţie de unitate a românilor din Colorado. GALERIE FOTO

by Monel SABOU
0 comment 57 views
A+A-
Reset

Dorul de casă, speranţa într-o normalitate firească, dar şi dorinţa de fi mai aproape de România chiar dacă trăiesc la mii de kilometrii distanţă i-au făcut pe românii din Colorado să reînvie tradiţia Festivalului Românesc şi să primească acordul Consulatului General al României din Los Angeles pentru înfiinţarea unei secţii de votare


România traversează o perioadă nu tocmai fericită din mai multe puncte de vedere, iar instabilitatea politică din România şi recenta cădere a guvernului poate avea urmări care să se resimtă şi în buzunarele românilor.

Situaţia politică din România pare că dezbină tot mai mult cetăţenii românii, iar dacă privim ura din ochii suporterilor diverselor echipe de fotbal sau handbal din România putem observa că românii nu ştiu să se bucure de succesele conaţionalilor şi se bucură atunci când o echipă de club din România pierde un duel cu o echipă dintr-o altă ţară în competiţiile europene (vezi cazul echipelor de handbal CSM Bucureşti sau SCM Râmnicu Vâlcea).

Într-o lume în care ura şi dezbinarea pare să pună stăpânire pe minţile oamenilor, peste ocean, o mână de români încearcă să fie un exemplu pozitiv pentru cei de acasă.

În statul Colorado din Statele Unite ale Americii se află o comunitate destul de mică de români, dar în ciuda acestui fapt aici există două biserici ortodoxe unde slujbele se ţin în limba română.

Chiar dacă sunt plecaţi din România de peste 20 de ani sau 2 ani (cazul subsemnatului) românii trăiesc aici cu gândul la meleagurile natale şi nu ratează niciodată ocazia, atunci când este posibil, să participe la orice eveniment care poate să le aline dorul de casă.

Într-un moment în care în România aproape totul pare că se dezbină, aici unitataea dintre români poate fi un exemplu nu doar pentru politicienii care se luptă pentru ciolan şi mai puţin pentru interesele ţării, dar şi pentru oamenii care îşi etalează ura, prin postări mai mult sau mai puţin injurioase pe reţele de socializare.

Festival Românesc ”reînviat” după trei ani

După o pauză de 3 ani în care nu a mai fost organizat, iar ultima ediţie, cea de acum 4 ani a fost organizată în cadrul unui festival în care au fost implicate mai multe ţări, anul acesta românii din Colorado s-au mobilizat şi au reluat festivalul românesc care s-a bucurat de câteva premiere.

Dacă ediţiile precedente au fost organizate în Boulder, un oraş celebru pentru numărul mare de sportivi (atleţi şi ciclişti) din toată lumea care vin să se antreneze aici pentru competiţiile majore, anul acesta festivalul a avut loc în premieră, în localitatea Lakewood, situată în imediata apropiere a oraşului Denver, capitala statului Colorado.

Festivalul Românesc a avut loc sâmbătă, 12 Octombrie, şi a fost organizat de “Romanian American Freedom Alliance” o societate non profit înfiinţată în statul Colorado în anul 1990, imediat după cădere regimului communist, şi are scop umanitar şi educaţional.

Muzică live, dansuri şi expoziţie de porturi populare

La ediţia de anul acesta festivalul s-a bucurat în premieră de muzică live, dar şi de un prezentator, Cristian Popa,  care a făcut ca toată atmosfera să fie mult mai antrenantă decât la ediţiile anterioare.

Dacă festivalul a fost organizat în trecut de cu totul şi totul alte persoane, care s-au implicat şi anul acesta în organizare, de această dată frâiele organizării au fost preluate de Cosmina Ioana Bărbat, o ardeleancă din Blaj, judeţul Alba, care a emigrat în Statele Unite ale Americii în urmă cu aproape 20 de ani.

Alături de Cosmina s-au implicat în organizare alte 35 – 40 de persoane care au pus umărul la organizarea uneia din cele mai frumoase ediţii a festivalului românesc din Colorado, iar Romulus Albu din Iaşi a fost responsabil cu muzica în clipele de pauză ale momentelor  artistice, el fiind de altfel dj-ul şi sufletul petrecerilor organizate de comunitatea românească din Colorado.

Petru Paladi, ”vârful de lance” al festivalului

Locaţia aleasă pentru ediţia din acest an a fost una extrem de inspirată, iar acest lucru este dovedit de numărul mare de participanţi.

Alături de românii din Colorado, de spectacolul de muzică populară oferit de solistul Petru Paladi sosit special pentru acest festival din Chicago, dar şi de dansurile tradiţionale populare oferite de trupele de dans “Hora Românească” şi “Balkanica” s-au bucurat deopotrivă atât românii şi moldovenii de peste Prut, precum şi cetăţenii americani şi imigranţi din alte ţări ale lumii.

Românii au avut parte şi de un fel de… ”Cenaclul flacăra”

Pe lângă spectacolul de muzică şi dansuri populare asistenta a putut să-şi gâdile auzul cu un recital de muzică folk oferit de Monica Mureşan (Cluj-Napoca) şi Eugen Gheorghe (Călăraşi).

Totodată cei prezenţi la festival au putut să admire şi costume populare tradiţionale din diferitele zone ale României, iar pentru cei pasionaţi a existat o zonă adresată celor pasionaţi de cultură.

Potrivit estimărilor celor implicaţi în  organizarea festivalului, la eveniment au participat aproximativ 450 de persoane, iar peste 250 de persoane au gustat din preparatele culinare pregătite de voluntarii implicaţi în acest proiect.

Secţie de vot şi în Colorado

Și pentru că am vorbit de unitatea românilor din Colorado, să spunem şi faptul că aceştia vor avea pentru prima dată ocazia să voteze în statul în care locuiesc şi nu vor mai trebui să se deplaseze cu avionul pentru a-şi exercita dreptul de vot.

În urma unor demersuri făcute de un grup de români, pentru alegerile prezidenţiale din această toamnă se va înfiinţa o secţie de votare şi în statul Colorado, chiar în Lakewood, localitatea unde a avut loc Festivalul Românesc.

Secţia de votare va avea 10 membri şi va fi deschisă pe parcursul a trei zile, de vineri până duminică, atât pentru turul I cât şi pentru turul al II-lea al scrutinului.

You may also like

Leave a Comment