Responsive Menu
Add more content here...


SPECIAL. Karateka Darius Goron a cucerit peste 100 de medalii în carieră, deşi are doar 15 ani

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 611 views
A+A-
Reset

Elevul lui Dan Lucian Chiş de la CS Dani San a reuşit în acest an să ajungă la peste 100 de medalii cucerite, anul 2019 fiind unul cu totul special. Tânărul Darius a reuşit în acest an să devină de cinci ori campion mondial, performanţă notabilă, având în vedere vârsta fragedă. Are tot viitorul în faţă, îndrăgeşte acest sport şi pentru rezultatele fenomenale din 2019 a fost premiat de DJST Sălaj în cadrul Galei “Laureaţii anului sportiv 2019 în judeţul Sălaj”


Darius Goron este unul dintre cei mai promiţători tineri karateka din judeţul Sălaj. Legitimat la Clubul Sportiv “Dani San” şi pregătit de Dan Lucian Chiş, sportivul a ajuns la peste 100 de medalii câştigate în carieră, deşi are doar 15 ani. În acest an, tânărul Darius a “explodat” pur şi simplu, după cum ne mărturiseşte chiar tatăl său, vârful de formă atingându-l la Campionatul Mondial de Karate-Do W.S.F, când sălăjeanul a reuşit să devină de cinci ori campion mondial, la diverse probe.

Pe lângă această performanţă se adaugă şi o medalie de argint cucerită în cadrul aceleaşi competiţii. Astfel, deşi are o vârstă fragedă, tânărul Darius a acumulat deja o oarecare experienţă datorită faptului că şi-a dat interesul pentru a deveni mai bun în fiecare zi, cu fiecare antrenament.

A început karate-ul în 2011

 Pentru Darius Goron, totul a început în urmă cu opt ani. La finalul anului 2011, tatăl său l-a îndrumat către acest sport şi pe parcurs, Darius, a devenit tot mai atras de karate. A început să înveţe tainele acestui sport la CS Dani San de la Zalău şi încă de la început şi-a dorit să progreseze cât mai repede

.“L-am dus la karate în 2011, mai mult pentru mişcare. A început să-i placă tot mai mult şi la trei-patru luni de când a început să practice acest sport mi-a zis să vorbesc cu sensei să-l lase să stea şi la antrenamentul seniorilor”, ne-a declarat Valer Goron, tatăl lui Darius.

În doar şase luni de zile, Darius a ajuns să fie mereu cu un pas în faţa celor din grupa lui, după cum ne informează tatăl lui.

După un an a început să participe la competiţii oficiale

Având în vedere că progresa mult şi îi plăcea acest sport, sensei împreună cu Valer Goron au decis să-l ducă pe Darius şi la competiţii oficiale. Astfel, în 2012, tânărul karateka avea să participe la Cupa Zalăului, unde a cucerit o medalie de bronz.

Tot în acel an, Darius Goron avea să mai câştige o medalie de argint, dar şi una de aur. Au urmat competiţii în care s-a remarcat, precum un concurs puternic, internaţional la Oradea.

Prima medalie la un Campionat Naţional a fost de bronz, la proba de kata. Campion naţional la 11 aniAnul 2015 avea să fie unul special pentru tânărul karateka. Astfel, la Campionatul Naţional, Goron a făcut pereche cu Andrei Chiş şi Andrei Creţ şi împreună au reuşit să iasă campioni naţionali la cadeţi.

Trebuie menţionat că atât Andrei Chiş, cât şi Darius Goron erau minicadeţi şi au luptat la categoria de vârstă cadeţi.Tot în acel an avea să participe şi la primul Campionat European, însă acolo aveau să-l copleşească emoţiile pe Darius Goron, astfel că a fost o experienţă din care a avut de învăţat. Primul Campionat Mondial a avut loc un an mai târziu,  însă, la fel ca la primul European avea să fie o experienţă din care a avut de învăţat.

În 2016 a cucerit prima medalie la Europene

 După prima medalie la Naţionale, a venit şi primul succes la un Campionat European. Astfel, în 2016, Darius Goron a obţinut o medalie de bronz la Europene, prima din cariera sa. În acelaşi an, karateka de la CS Dani San a mai cucerit trei medalii de aur la Cupa României, dar şi medalii de aur la Campionatul Naţional.

După succesul naţional şi european, a venit şi cel mondial

 Sub instrucţia lui Dan Chiş, Darius Goron a reuşit să obţină succesul naţional şi european, după care s-a bucurat din plin şi de prima medalie la un Campionat Mondial pe care avea să o obţină în anul 2017 la Varna, în Bulgaria.

Goron avea să devină vicecampion mondial, argintul mondial fiind urmat de trei medalii de argint la Europenele din Georgia.În următorul an, la Mondialele din Istanbul, Darius Goron a devenit din nou vicecampion mondial, dar şi naţional. La Europene a cucerit trei medalii de bronz şi una de argint.

Darius Goron a “explodat” în acest an şi a cucerit 5 titluri mondiale

 Anul 2019 este fără doar şi poate cel mai important an pentru Darius Goron din punct de vedere sportiv. Karateka de la CS Dani San a avut rezultate deosebite ce l-au propulsat printre cei mai buni sportivi ai judeţului Sălaj.În acest an a început să participe la competiţii WKF, având rezultate bune, cucerind un argint şi un bronz.

În acest an, Campionatul Naţional a fost împărţit în două, prima parte desfăşurându-se în luna martie, în timp ce partea a doua a avut loc în luna noiembrie.

O medalie de aur şi două de bronz a cucerit karateka la prima parte, în timp ce în noimebrie a devenit de trei ori campion naţional.Între cele două părţi ale Campionatului Naţional, a avut loc şi Campionatul Mondial, acolo unde Darius Goron a fost pur şi simplu, impecabil.

A reuşit să devină de 5 ori campion mondial la cinci probe, reuşită la care se mai adaugă şi o medalie de argint.A devenit şi campion european în 2019, cucerind în plus şi un argint şi o medalie de bronz.

Ultima competiţie de mare anvergură la care a participat Darius Goron în acest an a fost OPEN-ul României, acolo unde elevul lui Dan Chiş a ieşit vicecampion naţional la WKF.

“Şi băiatul a rămas surprins de performanţa lui, deoarece nu se aştepta să aibă un nivel atât de ridicat”, spune Valer Goron.

A obţinut centura neagră 1 Dan la 13 ani

După cum spuneam şi la începutul acestui articol, Darius Goron s-a îndrăgostit instantaneu de acest sport şi din dorinţa să progreseze tot mai mult şi mai repede, în anul 2017, pe când avea 13 ani, avea să obţină centura neagră 1 Dan, în urma unui examen susţinut în Poiana Braşov în faţa preşedintelui WSF, Adrian Popescu.

Are peste 100 de medalii la vârsta de 15 ani

În decursul celor opt ani de când practică acest sport, Darius Goron a reuşit să cucerească nu mai puţin de 108 medalii, dintre care 52 sunt de aur, 24 de argint şi 32 de bronz.La Campionatele Naţionale şi la competiţii de o anvergură mai mică, Goron a adunat 83 de medalii, dintre care 47 de aur, 15 de argint şi 22 de bronz.

Restul de 25 de medalii au fost cucerit la competiţii internaţionale, cum ar fi Cupa Mondială sau Campionatul European. Şase medalii de aur, nouă medalii de argint şi zece medalii de bronz este bilanţul lui Goron la competiţiile internaţionale.

Sunt performanţe notabile, iar pentru anul viitor, sportivul, alături de tatăl său îşi propun cel puţin să egaleze performanţele obţinute anul acesta, dacă nu, chiar să le depăşească.

“Pentru anul care urmează ne propunem măcar să egalăm performanţele din anul acesta”, a încheiat Valer Goron, tatăl lui Darius.

Pentru rezultatele deosebite, Darius Goron a fost premiat de DJST Sălaj în cadrul Galei “Laureaţii anului sportiv 2019 în judeţul Sălaj”.

You may also like

Leave a Comment