SPECIAL. Emoţia transformării Zalăului ca într-o poveste care face bine sufletului – trăită de Ramona Farcău în popasul pe care l-a făcut acasă de sărbători

by Mihai POP
0 comment 429 views
A+A-
Reset

Jos pălăria, Zalău!, sunt cuvintele Ramonei Farcău în vizita pe care a făcut-o în urmă cu câteva zile în oraşul în care s-a născut şi în care a făcut o performanţă fără egal în sport.

O stea a sportului care a dus Zalăul în vârful lumii, Ramona Farcău şi-a împlinit cariera în handbal după retragere în apropiere de capitala ţării, stabilindu-se la Buftea, iar în ultimii zece ani a venit mai rar acasă, în oraşul căruia i-a făcut faimă prin reuşitele ei de excepţie la nivel naţional şi mondial.

A venit la competiţia handbalistică dedicată copiilor cu titlul ”Cupa de Iarnă” organizată în sala de sport a Liceului cu Program Sportiv “Avram Iancu” din Zalău. Cu copiii de la ACS Olympic RFH, club pe care l-a înfiinţat la Buftea şi care îşi desfăşoară activitatea şi în Bucureşti, unde continuă să îi motiveze pe toţi cei ce îndrăznesc să viseze şi doresc să atingă înălţimi nemărginite în lumea sportului.

Şi ne spune că pe lângă bucuria întrecerii sportive au trăit împreună emoţia sărbătorilor inspirată de atmosfera frumoasă, încântătoare, ca într-o poveste, din oraşul ei natal. A ţinut să ne spună că a fost impresionată de condiţiile oferite de noua sală de la liceul cu program sportiv şi de schimbările în bine din Zalău, cu sublinierea că sunt schimbări de ansamblu care au transformat oraşul cu totul.

Ramona Farcău – o stea care a adus strălucire Zalăului

Ramona Farcău a fost ea însăşi pentru Zalău o emoţie care, nu demult, ne ridica în picioare în Sala Sporturilor, ne încânta, ne făcea să ne simţim mândri că suntem din Zalău şi că ea e de-a noastră. Numele clubului de handbal Silcotub Zalău însemna neapărat şi Ramona Farcău. Iar Ramona Farcău însemna că Zalăul este important!

Timp de peste zece ani a fost componentă de bază a echipei naţionale a României, pentru care a jucat în 214 meciuri şi a înscris 689 de goluri.

La Jocurile Olimpice din 2008, de la Beijing, Ramona Farcău a fost desemnată cea mai bună marcatoare a competiţiei, cu 56 de goluri înscrise din 78 de aruncări şi a fost selectată în echipa ideală All-Star team. A evoluat cu echipa României la două ediţii ale Jocurilor Olimpice, în 2000 şi 2008.

La Campionatul Mondial din 2005, Naţionala României, cu Ramona Farcău jucătoare de importanţă covârşitoare, a câştigat medalia de argint. A mai fost medaliată cu aur la Campionatul Mondial Universitar din 2002 şi, tot cu aur, la Campionatul Mondial de Tineret din 1999.

A fost de zece ori campionă naţională, cu Silcotub Zalău şi Oltchim Râmnicu Vâlcea, câştigătoare a Cupei României de trei ori şi a Supercupei României de două ori. În 2005, s-a distins drept cea mai bună marcatoare din Liga Naţională, cu 242 de goluri.

A fost finalistă în Liga Campionilor EHF în 2010, competiţie în care a fost şi în semifinal de trei ori. După ce în 2007 câştiga Trofeul Campionilor EHF.

Ramona Farcău este cetăţean de onoare al municipiului Zalău, titlu pe care l-a primit în 2006, un compliment pe care zălăuanii i l-au făcut pentru bucuria pe care ne-a adus-o.

Schimbările impresionante din Zalău i-au dat fluturi în stomac

Ramonei îi este dor de Zalău aşa cum şi nouă este dor de ea şi păstrăm amintiri minunate, de când ne-a dus pe noi toţi pe culmile performanţei. Şi ne dezvăluie ce înseamnă pentru cineva care îşi iubeşte oraşul emoţia revederii la care se adaugă emoţia schimbării în bine. Fluturi în stomac! Se bucură pentru transformările din oraşul ei şi al nostru, se bucură ca un zălăuan care s-a născut şi a trăit aici.

A postat inclusiv pe pagina oficială a clubului ACS Olympic RFH un mesaj în care îşi trădează emoţia, bucuria făcută de surpriza transformărilor din oraş.

”Zalăul capătă aerul unui oraş occidental, cu străzi aerisite, cu pavaje noi, curate”, spune Ramona, care a colindat lumea poate mai mult decât oricare dintre noi, când îşi construia palmaresul şi cariera.

”Centrul oraşului s-a schimbat mult în ultima vreme, zona pietonală a devenit o atracţie pentru cei pasionaţi de plimbări în tihnă, iar sentimentul general pe care îl ai colindând străzile Zalăului este unul de relaxare şi confort”, sunt impresiile pe care le-a transmis tuturor.

Iar pe zălăuani îi îmbrăţişează prin intermediul ziarului nostru şi le transmite felicitări.

”Vă iubesc. Sunt tot timpul cu sufletul acasă, cu voi!”, ne spune campioana care a lăsat o amprentă frumoasă în inimile noastre prin lupta ei pentru ne arăta că putem fi cei mai buni.

Viceprimarul Teodor Bălăjel:  Menţinem ritmul modernizării şi dezvoltării Zalăului – proiectele importante ale anului 2024

Domnule viceprimar Teodor Bălăjel, sunteţi omul de la vârful administraţiei din Zalău pe care locuitorii îl ştiu drept motor al dezvoltării oraşului, omul care se luptă pentru proiectele de modernizare – mari şi mici -, pentru obţinerea finanţărilor şi pentru punerea lor în practică până în detaliu. Campioana noastră zălăuancă Ramona Farcău a fost zilele trecute în Zalău, unde vine mai rar de când s-a mutat lângă Bucureşti, şi ne-a dezvăluit emoţia ei, bucuria de a-şi regăsi oraşul natal, după această perioadă, transformat ca în poveşti, ca şi cum ar fi fost schimbat peste noapte, cu bagheta magică, dintr-un oraş în straie ponosite într-o citadelă cu o ţinută de o eleganţă ce stârneşte admiraţie. Considerăm obligatoriu un comentariu din partea dumneavoastră ca reprezentant al Primăriei Zalău, responsabil de această transformare.

Bineînţeles că tuturor zălăuanilor le creşte inima să afle că o zălăuancă ce a făcut o cinste fără egal oraşului prin performanţele ei sportive are cuvinte de admiraţie pentru felul în care au evoluat lucrurile în oraş. Ramona Farcău este o perlă a Zalăului, este mândria şi bucuria zălăuanilor. A avut performanţe care au adus faimă oraşului nostru, drept pentru care a şi primit titlul de cetăţean de onoare al Zalăului.

Pot doar să îi întorc în numele zălăuanilor complimentul pe care îl face oraşului nostru şi să ne bucurăm la rândul nostru de bucuria ei. Cu siguranţă, pentru cineva care a lipsit atâta timp din oraş revenirea într-un moment în care s-au finalizat investiţii fără precedent în istoricul ultimilor 30 de ani înseamnă o surpriză plăcută. Pentru noi, modernizarea pe care am început-o în urmă cu şapte ani, cu lucrări timide la start, până am făcut proiectele mari şi am obţinut bani, a însemnat şi deranjul şantierelor şi aşteptarea finalizării lucrărilor. Dar ce a fost cel mai greu a trecut. Oraşul este altul, este modern, trăim şi ne simţim altfel în Zalău. Acum, cât de substanţială e transformarea ne mai dăm seama doar dacă ne uităm la fotografii cu Zalăul dinainte de a realiza investiţiile. Eu apreciez că, având în vedere amploarea lucrărilor realizate, lucrurile s-au mişcat repede, au mers foarte bine, cu ce a fost de importanţă majoră am fost tot timpul în grafic.

Cel mai important este că avem motive de mare optimism în continuare şi vreau acum, la început de an, să dau veşti bune zălăuanilor. Oraşul nostru nu pierde deloc din ritmul alert în dezvoltare. Am făcut deja proiecte de mare însemnătate pentru oraş pe noile finanţări europene, pe finanţări guvernamentale, dar şi proiecte cu care dăm cu adevărat valoare banilor din bugetul local.

Le pot enumera pe cele mai importante din cele cărora le şi dăm drumul în această primăvară şi cu care vom merge în pas alert în 2024. Fără să dau şi ”obositoarele” detalii tehnice şi economice.

Reamenajarea zonei Scala cu ansamblul arhitectural ce va avea în centru statuia lui Mihai Viteazu va fi de mare impact. Am reuşit să obţinem avizul de la Ministerul Culturii şi în primăvară începem lucrul. E un proiect la care ţin mult pentru că va fi un nou simbol puternic pentru oraş.

În paralel, readucem la viaţă micul parc dintre Scala şi Liceul API, în faţa fostei librării Simion Bărnuţiu. Va fi un loc frumos, cu multă verdeaţă, alături de arborii existenţi vom planta şi arbori noi; repunem în valoare fosta fântână arteziană, cu aranjamente florale, bănci. O oază de linişte la marginea bulevardului.

Dacă tot am amintit de fântânile arteziene, spun aici că vom repune în valoare şi fântâna de la intersecţia străzilor Kossuth cu Corneliu Coposu, fosta Republicii. Fântâna cu îngeraşi din faţa clădirii Transilvania este proaspăt reconstruită; vom face reparaţii şi la fântâna de la Unicarm, lângă autogară. Iar celor trei fântâni pe care le-am amenajat, cu jocuri de lumini – la Scala, în faţa Parcului Central şi pe platoul din faţa Prefecturii – li se mai adaugă una lângă viitoarea statuie a lui Mihai Viteazu. Zalăul va fi şi un oraş al fântânilor arteziene, care aduc o atmosferă de frumos şi civilizat.

Asfaltarea bulevardului între Scala şi Centrul vechi este o lucrare foartre importantă, aşteptată de mult de zălăuani, şi o vom începe în vară. Va întregi confortul şi atmosfera de modern din zona centrală. Vom circula bine pe toată lungimea bulevardului. Am realizat şi o bandă de preselecţie foarte utilă pentru circulaţie la intrarea spre noul magazin Lidl construit puţin mai jos de benzinăria MOL.

Asfaltăm strada Tudor Vladimirescu şi vom avea o circulaţie impecabilă din bulevard, de la Perla, până la ieşirea din Ortelec.

Un proiect mare, cu impact major pentru circulaţia din Zalău este modernizarea tuturor străzilor care vor asigura o rută paralelă cu bulevardul, începând de la Centură, cu strada Valea Miţii, va continua cu strada Simion Bărnuţiu (modernizată deja), cu strada Maxim Gorki, cu strada Cloşca (modernizată), cu strada Nicolae Titulescu, prin strada Coşbuc şi cu strada Parcului, unde ajungem în Centru, la Primărie, în strada 22 Decembrie (deja modernizată) şi pe Gheorghe Doja (modernizată de asemenea), apoi pe strada Eminescu până pe strada Vânătorilor. Începem în primăvară.

Un plus în felul în care vor arăta intrările în oraş va fi adus prin amenajarea în colaborare cu Cemacon a sensurilor giratorii de la intrarea dinspre Cluj şi de la intrarea dinspre Panic unde se face legătura cu Centura. Şi noul sens giratoriu de la Spitalul vechi, care se dovedeşte foarte util circulaţiei, va fi înfrumuseţat cu aranjamente florale.

Începem lucrările cât de curând, undeva în aprilie, şi la amenajarea generosului parc, cu zone de agrement, terenuri de sport, piste de alergare şi piste de biciclete pe care îl construim cu bani europeni în zona fostului CET.

Bazinul didactic de înot din Dâmbul Morii va fi gata odată cu sosirea primăverii şi avansăm cu construirea noului stadion în această zonă.

Lucrări importante vor fi cele de reabilitare a şcolilor generale din oraş, după ce am reuşit să aducem liceele la condiţii de standarde europene. Vom începe şi la reabilitarea a zeci de blocuri, cu fonduri europene din noua sesiune de finanţare.

Odată ce ieşim din iarnă reluăm lucrările de înfrumuseţare a zonelor de locuit din cartiere, cu amenajări de spaţii verzi, alei de acces între blocuri, pavaj la intrarea în scări, dotarea cu mobilier urban.

În cartiere vom căuta în continuare să valorificăm spaţiile pentru a crea parcări mai generoase, cum am realizat în Porolissum, în zona Casnica, în zona din spatele Centrului de Transfuzie, în zona blocurilor dintre Şcoala Gimnazială Iuliu Maniu şi fosta clădire Banc Post, dar şi în Dumbrava şi în Brădet.

Punem repede în practică proiectul modernizării tuturor punctelor de colectare a gunoiului care nu sunt în subteran. Vor fi noi, îngrădite, curate, accesul se va face pe bază de cartelă.

Construim o modernă şi frumoasă parcare terasată în spatele clădirii Transilvania, în apropierea Grădiniţei nr.1. Un proiect similar avem şi pentru spaţiul din faţa intrării Spitalului vechi.

Continuăm modernizarea tuturor celor 42 de locuri de joacă din Zalău. Ultimele reamenajate foarte frumos au fost cel din Porolissum şi cel de la Gulliver, aduse la o condiţie deosebită, dovadă reacţia zălăuanilor. Care au apreciat şi cele zece noi parcuri realizate în Zalău cu fonduri europene prin recuperarea unor zone degradate.

Transportul în comun vrem să-l aducem cu totul la condiţia de nou, modern, nepoluant. Vom achiziţiona noi autobuze electrice, urmând ca întreaga flotă a Transurbis să fie din autobuze electrice. Staţiile sunt moderne, multe cu automate pentru bilete, panouri cu afişaj electronic şi sonorizare pentru anunţarea sosirilor.

Să nu uit de modernizarea ceasului din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, un proiect provocator şi foarte important prin reperul-simbol pe care îl reprezintă pentru zălăuani.

  Am făcut investiţii de 100 de milioane de euro în fosta sesiune de finanţare europeană, vom investi încă 100 de milioane de euro pe parcursul noii sesiuni de finanţare. Continuăm dezvoltarea şi modernizarea Zalăului. Şi nu doar continuăm dezvoltarea, ci avem o strategie care să asigure Zalăului potenţial de a se dezvolta în continuare în timp. Evoluţia oraşului trebuie să fie coerentă şi să asigure perspective şi pe termen lung. Ceea ce facem trebuie să fie practic, să fie şi frumos şi foarte util cetăţenilor, să asigure acestora confort şi să dea oraşului posibiliattea să crească în continuare. Oraşul a atras investiţii private mari în ultimul timp şi va atrage în continuare şi mai multe, odată cu întregirea şoselei ocolitoare şi cu perspectiva realizării autostrăzii.

Să avem un an bun!

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Sportul Sălăjean de miercuri, 10 ianuarie.

You may also like

Leave a Comment