Fosta jucătoare de la HC Zalău, care îşi are rădăcinile în satul Aghireş (comuna Meseşenii de Jos) a reuşit să realizeze o performanţă notabilă. Ajunsă în Pensinsula Iberică de o jumătate de an, handbalista în vârstă de 21 de ani a cucerit titlul cu Atletico Guardés, în premieră pentru micuţa formaţie din Mecalia – un orăşel de 10.000 de oameni, aşezat undeva aproape de graniţa cu Portugalia
Acum un an, Anca Onicaş (n. 21 mai 1996) se afla într-o situaţie mai mult decât delicată. Ea semnase un contract cu HC Zalău până în vara anului 2020, dar gruparea condusă de Gheorghe Tadici nu a mai plătit grila de transfer şi astfel s-a rupt contractul cu internaţionala de tineret.
În aceste condiţii, talentata handbalistă a intrat într-un blocaj, deoarece ea nu mai putea evolua pentru nicio echipă până când se plătea Federaţiei Române de Handbal o sumă destul de mare, adică 11.000 de euro!? Din această cauză, timp de câteva luni, Anca Onicaş a şi trebuit să facă o pauză din activitatea de performanţă.
Până la urmă, situaţia s-a rezolvat şi fosta jucătoare de la Centrul Naţional de Excelenţă de la Râmnicu Vâlcea a ajuns în prima ligă din Spania, la Clube Balonmán Mecalia Atlético Guardés. Pentru acest pas, ea a fost ajutată de Oana Chirilă, cea care în anii trecuţi evoluase în Spania şi unde îşi făcuse relaţii foarte bune.
“Acum mă simt foarte bine şi vreau să marchez cât mai multe goluri pentru noua formaţie”, spunea jucătoarea în iarnă, pentru ziarul Sportul Sălăjean.
Încet-încet, românca s-a acomodat în Pensinsula Iberică şi a început să marcheze pentru micuţa formaţie din vestul Spaniei, undeva la graniţa cu Portugalia.
Cu Anca Onicaş în teren, Mecalia Atlético Guardés a avut un parcurs aproape fără greşeală şi a chiar a reuşit o mare surpriză, cucerind titlul naţional în premieră! Performanţa este una extraordinară pentru o echipă dintr-un oraş de doar 10.000 de locuitori şi care a ajuns să ridice capul în handbalul iberic în anul 2015, când s-a clasat pe locul 3.
Astfel, în acest sezon, Mecalia Atlético Guardés a dat lovitură şi a depăşit echipe de top precum Super Amara Bera Bera sau Rocasa Gran Canaria, având 24 de victorii în 26 de etape, singurele eşecuri fiind înregistrate în faţa celor două formaţii, care s-au şi clasat la final pe locul 2, respectiv 3. Performanţa echipei româncei noastre vine într-un an special, deoarece Mecalia Atlético Guardés sărbătoreşte în 2017 o jumătate de secol de la înfiinţare!
Şi, cum putea mica grupare să sărbătorească acest eveniment mai bine, decât prin adjudecarea un titlu naţional! Ultimul meci din campionat a adus şi victoria cu Granollers (scor 28 – 20), după care în oraşul din vestul Spaniei a început infernul! Câştigarea trofeului a adus o bucurie imensă, acolo unde – de la mic la mare – locuitorii din Mecalia au ieşit în piaţa centrală cu eşarfe în culorile clubului (alb-albastru). Cu toţii, s-au întâlnit din centrul oraşului, unde jucătoarele – îmbrăcate în tricouri de campioane – au făcut şi o baie la propriu la izvorul din piaţă!
Ulterior, noua campioană a Spaniei a fost transportată cu un autobuz supraetajat şi decopertat în toate zonele importate ale oraşului. Peste tot, echipa a fost primită cu căldură, iar de la balcoane, ferestre şi automobilele din trafic se vedeau însemne ale clubului şi se auzeau mesaje de felicitări! Îmbrăcate cu cămăşi albe şi pălării albastre, handbalistele au sărbătorit împreună cu fanii cel mai frumos moment al celor 50 de ani de activitate!
Dacă în acest sezon Anca Onicaş a putut evolua în Challange Cup, sălăjeanca noastră va putea juca şi în Liga Campionilor, acolo unde orice sportiv vrea să ajungă măcar o dată în viaţă. Să precizăm că jucătoarea – care acum câteva zile a împinit 21 de ani – s-a născut la Hunedoara, dar rădăcinile sale sunt în judeţul Sălaj, mai exact din satul Aghireş (comuna Meseşenii de Jos), acolo unde bunicii ei locuiesc şi în acest moment.
Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Sportul Sălăjean de miercuri, 30 mai.
Sursa foto: Vitoriano da Ghorena