Responsive Menu
Add more content here...


SPECIAL: Cristian Man, de la portarul care a făcut senzaţie pe Old Trafford cu CFR Cluj, la atacantul care marchează pe bandă rulantă în Liga a IV-a Sălaj!

by Ionuţ COSTINAŞ
0 comment 147 views
A+A-
Reset

Deşi s-a remarcat între buturile echipelor CFR Cluj, FC Zalău şi Universitatea Cluj, goal-keeper-ul zălăuan a ajuns să fie cunoscut în Liga a IV-a Sălaj ca un atacant veritabil, pentru ca în ultimul sezon să fie unul dintre cei mai buni marcatori la Dumbrava Gîlgău!


Pe când avea doar 10 ani, Cristian Man a şi început fotbalul în curtea celor de la CS Viitorul Zalău, iar după 4 ani a fost transferat de către LPS Banatul Timişoara, formaţie cu care avea să devină campion naţional la juniori C. A urmat un transfer la CFR Cluj, iar la clubul clujean a evoluat mai bine de 4 ani, la juniori, la echipa secundă, dar a fost şi în lotul echipei mari.

 

Cristian Man: “A fost ceva de vis pentru mine să fac parte din acea echipă a CFR-ului care reuşea să facă multe puncte în Liga Campionilor”

Cu CFR Cluj, Cristian Man a cunoscut adevărate satisfacţii şi a fost în lotul campioanei României de mai multe ori, dar a fost şi într-o deplasare tocmai în Liga Campionilor, pe Old Trafford, la un meci cu Manchester United.

“Perioada de la CFR Cluj a fost apogeul carierei mele. Chiar dacă aveam o vârstă fragedă la 18 ani, a fost ceva de vis să fac parte din acea echipă care a reuşit să facă multe puncte în Liga Campionilor. Cu CFR Cluj am avut şansa să fiu prezent la memorabilul meci din Liga Campionilor, pe care l-au câştigat la Manchester”, îşi aminteşte portarul zălăuan.

“La FC Zalău, antrenorul Călin Pop şi-a cam bătut joc de mine”

După ce s-a despărţit de CFR Cluj, Cristian Man s-a întors acasă şi a acceptat să joace în Liga a III-a la FC Zalău. Dacă la început a fost titularul de drept în poarta zălăuană, pentru el a venit însă şi o perioadă mai nefastă, când a fost mai mult rezervă.

“A fost o perioadă bună la FC Zalău, mai ales la început, fiindcă era destul de bine pentru mine ca la 18 ani să apăr în Liga a III-a. Din păcate, lucrurile nu au continuat la fel, fiind acele probleme financiare. Pentru mine a fost un an nefast, fiindcă nu am mai jucat decât în vreo două meciuri. Efectiv, atunci antrenorul Călin Pop şi-a cam bătut joc de mine”, îşi aminteşte Cristian Man.

 

“Când am debutat la Universitatea Cluj mi s-a făcut pielea de găină”

După perioada de la FC Zalău, Cristian Man a ajuns tocmai la Universitatea Cluj, care în vara anului 2016 a început un nou proiect din Liga a IV-a.

La promovarea în al treilea eşalon, un aport l-a avut şi Cristian Man, care însă nu a mai fost oprit în lotul clujenilor şi după accederea în eşalonul superior.

Cu toate acestea, pentru portarul zălăuan, perioada petrecută la cea mai iubită echipă din Ardeal a  însemnat o experienţă de neuitat.

“Mereu mi-am dorit să joc la Universitatea Cluj, după ce am văzut stadionul, fanii şi tot ce s-a întâmplat lângă această echipă. M-am bucurat foarte mult că am avut ocazia să joc la o echipă cu o istorie bogată şi pe care am ajutat-o să promoveze. A fost o experienţă frumoasă fiindcă deşi evolua în Liga a IV-a, condiţiile pentru a progresa erau foarte bune”, a spus Cristian Man.

Acesta îşi aminteşte cu mare plăcere de debutul în poarta Unviersităţii Cluj.

“A fost o senzaţie de neuitat când la primul meci am avut în spatele porţii mele renumita şi fanatica galerie, care făcea senzaţie la fiecare meci. Nu uit niciodată că în prima etapă când am şi debutat mi s-a făcut pielea de găină când cei din galerie au început să cânte. Pentru mine a fost un vis care a devenit realitate. Mă bucur că am avut ocazia să joc la ambele echipe”, îşi aminteşte zălăuanul.

“Poţi fi cel mai bun portar, fiindcă dacă nu ai pe cineva care să te susţină, este foarte greu să reuşeşti”

La nici 25 de ani, Cristian Man a hotărât că pentru el este mai bine să aleagă alt drum, astfel că fotbalul a fost trecut pe planul secund, deşi cariera sa părea să fie una spectaculoasă, în condiţiile în care a fost în lotul a două echipe importante din România, CFR Cluj şi Universitatea.

“În fotbal au fost foarte multe lucruri frumoase, dar din păcate au fost şi unele dezamăgiri, care au umplut paharul şi am realizat că dacă continuu mă amăgesc degeaba. Poţi să fi cel mai bun portar, fiindcă dacă nu ai pe cineva care să te susţină este foarte greu să reuşeşti”, a spus fotbalistul care din vara anului trecut a ales să joace în Liga a IV-a, la Dumbrava Gîlgău.

Din portar, în atacant veritabil, cu 12 goluri marcate!

În vara anului trecut, Dumbrava Gîlgău a decis să îşi întărească lotul cu câţiva jucători cu experienţă, iar Cristian Man a venit să întărească poarta campioanei Sălajului.

La început a fost folosit pe postul său de bază, însă – după câteva etape, Marius Paşca a decis să îl trimită şi pe teren, chiar în atac!

Fostul portar de la CFR şi Universitatea s-a descurcat bine şi pe acest post, astfel că a reuşit să devină unul dintre cei mai buni marcatori ai echipei, cu 12 goluri!

“În tur am jucat mai mult în poartă, dar după ce s-a întors şi Mihai Lung eu am mai intrat şi pe teren. S-a ajuns în această situaţie fiindcă la un meci nu eram destui jucători, dar până la urmă pentru mine a fost foarte bine. Mă bucur pentru că Marius Paşca a avut încredere în mine şi mi-a oferit această şansă să joc pe teren. Şi acesta a fost un vis pentru mine care a devenit realitate. Mi-am dorit mult să joc ca şi atacant şi să înscriu. A fost ceva nou pentru mine, o provocare. Am încercat să ajut echipa şi se pare că mi-a ieşit bine treaba şi pe teren”, a spus Cristian Man.

Fotbalistul a făcut şi o diferenţă între ligile superioare şi campionatul Ligii a IV-a.

“Este cu totul altceva campionatul din Liga a IV-a, unde sunt doar vreo 3 echipe bune. Nu se poate face treabă bună, deoarece fotbalul este trecut pe planul secund. Majoritatea jucătorilor lucrează şi joacă fotbal doar de plăcere, iar fără antrenamente este foarte greu”, a mai spus Man.

 

“Este mai uşor să fii jucător de câmp, decât portar”

Cu 12 goluri marcate la Dumbrava, dintre care 10 în retur, Cristian Man demonstrează că poate fi o soluţie bună pentru orice echipă la acest nivel.

După ce acum a avut ocazia să joace şi pe teren, Man a putut face o comparaţie între cele două posturi.

“În poartă este mai greu, fiindcă trebuie să fii mereu foarte atent, iar orice greşeală se observă imediat. Pe teren este puţin mai uşor, însă este mai greu de alergat. M-am obişnuit cu această schimbare”, a spus Cristian Man.

La primul sezon pentru Dumbrava Gîlgău, Cristian Man era cât pe ce să devină campion judeţean, dar până la urmă echipa sa a pierdut în ultima etapă derby-ul cu Rapid Jibou şi titlul a fost câştigat de către Unirea Mirşid.

“Ne-a lipsit norocul. În ultima etapă am revenit şi am egalat de la 4 – 1, dar din păcate am pierdut pe final. Probabil dacă aveam un lot mai valoros reuşeam să rezolvăm campionatul cu câteva etape înainte de final. Oricum, am avut rezultate foarte bune, un grup muncitor şi jucători cu caracter”, a spus interlocutorul nostru.

Face câteva luni pauză şi de la fotbalul amator

De când a renunţat la fotbalul de performanţă, tânărul s-a orientat spre alte domenii, astfel că el a fost admis la Şcoala de Subofiţeri Pompieri şi Protecţie Civilă “Pavel Zăgănescu” Boldeşti!

Cu urmare, fostul portar de la CFR și „U” va fi indisponibil în perioada următoare.

“În fotbal voi lua o pauză de câteva luni, deoarece voi merge la şcoală. În noiembrie când voi termina cursurile, voi vedea unde voi prinde un loc. Am început un nou drum, care va fi pe primul loc”, a încheiat Cristian Man.

 

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Sportul Sălăjean de miercuri, 15 august.

You may also like

Leave a Comment