Someş-Odorhei, comuna care se dezvoltă pe toate fronturile

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 406 views
A+A-
Reset

Anul 2023 a fost un an bun pentru comuna Someş-Odorhei din punct de vedere al proiectele finalizate sau începute. Anul s-a încheiat cu inaugurarea creşei din centrul comunal, o investiţie importantă pentru întreaga comunitate. A costat aproape 2 milioane de lei, iar la jumătatea lunii decembrie a fost inaugurată.

La capitolul educaţie, trebuie menţionat faptul că elevii şi preşcolarii din comună beneficiază şi în acest an şcolar de Programul “Masa caldă”. Mai mult, Primăria a obţinut fonduri europene în valoare de 1 milion de euro pentru digitalizarea şcolilor din comună.

Tot anul trecut s-au făcut paşi importanţi în proiectul ce prevede reţeaua de canalizare. Lucrările sunt pe final şi aproximativ 850 de gospodării din localităţile Someş Odorhei şi Inău se vor racorda la noua reţea. Având o populaţie mai redusă, la Domnin, Bârsa şi Şoimuş, canalizarea se face pe bază de fose septice şi cu vidanjare.

Lucrările la reţeaua de canalizare au deteriorat străzile, iar pentru refacerea lor autorităţile locale au obţinut finanţare pe “Programul Anghel Saligny”. Tot pe programul guvernamental, anul trecut au început lucrările de modernizare a străzilor din Inău.

În 2023 s-au făcut paşi importanţi şi pentru extinderea reţelei de gaz în satele Bârsa, Domnin şi Şoimuş, iar la începutul acestui an ar putea începe lucrările şi în cadrul acestui proiect.

Iluminatul este modern în toată comuna, iar pentru acest an, Someş-Odorhei mizează pe dezvoltare cu ajutorul fondurilor europene. Astfel, pe PNRR se va înfiinţa un centru de zi pentru vârstnici, la Bârsa şi se doreşte şi modernizarea drumurilor agricole.

Nu în ultimul rând, în 2023 au început şi lucrările la capela din localitatea Inău.

You may also like

Leave a Comment