Responsive Menu
Add more content here...


Șimleu Silvaniei – Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului

by Mihai POP
0 comment 36 views
A+A-
Reset

Cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului care se va desfășura la Șimleu Silvaniei Duminică, 26 ianuarie 2020 începând cu ora 16.00 și-au anunțat participarea două personalități israeliene:

1.Dr.  Țvika Herman Berkovits – Medicul și consilierul personal al premierului israelian Benjamin Netanyahu, reprezentant al celei de-a doua generații de supraviețuitori ai Holocaustului, cu origini în județul Maramureș. (a se vedea Curriculum Vitae atașat).

2. Dr. Yehuda Heimlich –  nepot al supraviețuitorilor Holocaustului din Șimleu Silvaniei. Familia Heimlich a înființat prima tipografie evreiască cu caractere ebraice din zonă. Parte din membrii familiei s-au întors după Holocaust la Șimleu și și-au contrinuat activitatea până după mijlocul secolului al XX-lea, când au emigrat spre Israel.

Yehuda Heimlich a mai particpat într-un an la activitățile ocazionate de ziua internațională a Holocaustului de la Șimleu Silvaniei.

În atasament aveți două fotografii ale celor doi participanți.

Pentru Țvika Herman Berkovits sursa foto: Libertatea

Pentru Yehuda Heimlich sursa foto: http://www.tapuz.co.il/Albums/p-1824289-2562850-2-1.html

Primiți cu deosebită onoare invitația noastră de a participa la evenimentul organizat cu ocazia celor 75 de ani de la eliberarea lagarului Auschwitz-Birkenau și aniversarea a 15 ani de activități educaționale ale Muzeului Holocaustului de la Șimleu Silvaniei.

Acest eveniment reprezintă o oportunitate excelentă pentru tânăra generație de a găsi mai multe informații și detalii despre misiunea noastră de a educa despre istoria tragică a celui de-al Doilea Război Mondial și Holocaust, prin intermediul celui mai recent proiect al nostru numit ETERNAL ECHOES – Instrument interactiv de predare a problematicii Holocaustului.

Acesta a fost realizat printr-o finanțare acordată de Uniunea Europeană prin programul Erasmus Plus 2016-2019, care ne-a oferit posibilitatea de a dezvolta un instrument interactiv care va contribui în mare parte pentru a sprijini profesorii din întreaga lume să predea tematica Holocaustului în clasă. Ne-am îndeplinit cu succes misiunea de a crea instrumentul (www.eternalechoes.org) și ne îndreptăm acum spre diseminarea lui în toate cele 6 țări partenere și nu numai.

Anul acesta aniversăm 15 ani de activități educaționale ale muzeului, dar si multe parteneriate naționale și internaționale în domeniul istoriei evreilor și a problematicii Holocaustului. În acești ani am avut un sprijin deosebit al misiunii diplomatice a Israelului în România, prin vizita a doi ambasadori E.S. David Oren și E.S. Dan Ben-Eliezer cât și  a doi reprezentanți ai Ambasadei, Jonathan Rosenzweig și Shelly Hugler Livne.

De asemenea încrederea și sprijinul constant au fost oferite și din partea Ambasadei Republicii Polonia, prin participarea la activitățile noastre a E.S. Marek Szczygieł  ambasadorul Poloniei la București, dar și din partea   Federației Comunităților Evreiești din România, prin contribuția domnului președinte dr. Aurel Vanier. Toate acestea au condus  la dezvoltarea acestui muzeu si a activităților desfăsurate în toți acești ani.

Evenimentul  pe care intenționăm să îl organizăm în acest an are  sprijinul  Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicării din România și se va desfășura sub auspiciile domnului Minstru Lucian Bode.

În perioada următoare Muzeul Holocaustului împreună cu Teatrul Nomad, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Casa Municipală de Cultură Zalău, în parteneriat cu Tarbut Sighet Foundation și Mario Dance Atelier vă așteaptă la piesa de teatru ”Curajul mamei mele” la Casa Municipală de Cultură Zalău, miercuri 22 ianuarie 2020 începând cu ora 19ºº.

Piesa de teatru se va desfășura în deschiderea activităților cultural educaționale premergătoare Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului și a celor 75 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz – Birkenau.

Cu alte detalii vă stau la dispoziție.

Cu aleasă considerație,

Daniel Stejeran  -director-

 – Holocaust Museum in Northern Transylvania

 – Tourist Information Office Simleu Silvaniei

– Centrul National de Informare si Promovare

   Turistica Simleu Silvaniei

You may also like

Leave a Comment