Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au luat toate măsurile necesare pentru un început de an școlar în liniște și siguranță, fiind efectuate verificări înainte de startul cursurilor, dar și stabilite priorități de acțiune, după ce elevii vor începe efectiv orele de curs.
Totodată, la sediul Inspectoratului Școlar Județean a fost organizată o întâlnire cu directorii unităților de învățământ, în cadrul căreia au fost prezentate proiectele naționale și locale care urmează a fi implementate la nivelul școlilor, cu accent pe menținerea, la un nivel ridicat, a colaborării interinstituționale, astfel abordarea să fie una echilibrată, integrată și unitară.
Pentru perioada imediat următoare sunt planificate întâlniri/ședințe cu părinții din mai multe unități de învățământ din municipiul Zalău, dar și cu reprezentanții asociațiilor de părinți și elevi de la nivel județean.
Începerea anului școlar reprezintă un moment important, de adaptare, pentru fiecare copil, de socializare și de stabilire a unor reguli de comportament care să le confere siguranță, fie că sunt în deplasare, în spațiul public, la domiciliu sau în spațiul online.
Peste 300 de polițiști sălăjeni vor desfăşura luni, activităţi specifice, care să conducă la menţinerea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Sălaj.
Pentru că siguranța elevilor reprezintă una din prioritățile permanente ale polițiștilor sălăjeni, luni, 9 septembrie a.c., în contextul începerii noului an școlar, polițiștii sălăjeni de la structurile de ordine publică, poliție rutieră, siguranță școlară și prevenire vor fi prezenți în proximitatea tuturor unităților de învățământ sălăjene, alături de elevi, părinți și cadre didactice, pentru a asigura un climat optim și sigur.
Colaborarea cu instituțiile de învățământ continuă pe întreg parcursul noului an școlar.
Fiecare unitate de învăţământ este inclusă în itinerariile de patrulare ale poliţiei din județul Sălaj, asigurându-se, totodată, supravegherea traseelor de deplasare a elevilor.
Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor.
Poliţiştilor rutieri sălăjeni se vor afla în apropierea şcolilor amplasate pe arterele intens circulate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier, la orele de maximă afluire a elevilor.
De asemenea, vor fi efectuate patrulări în zona şcolilor şi în perioadele când elevii nu au cursuri, întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport, care reprezintă o atracție pentru copii. O atenţie deosebită se va acorda unităţilor de învăţământ din mediul rural.
Pentru siguranţa elevilor, toţi conducătorii de autovehicule destinate transportului şcolar au fost verificați și instruiți cu privire la respectarea legislației rutiere.
A fost verificată respectarea prevederilor legale privind paza și sistemele de pază a instituțiilor de învățământ sălăjene. Totodată, a fost verificată amplasarea corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare în zona stațiilor mijloacelor de transport public de persoane și a trecerilor de pietoni aflate în apropierea unităților de învățământ.
Activitatea polițiștilor cu atribuții în domeniul siguranței școlare din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj este orientată către îndeplinirea obiectivelor privind creșterea gradului de siguranță în școli și consolidarea unui climat de siguranță în mediul școlar, bazat pe protejarea și informarea corectă a tinerei generații.
Asigurarea unui mediu școlar protejat de diferitele forme de manifestare a criminalității reprezintă obiectivul ce se urmărește a fi îndeplinit prin executarea măsurilor necesare pe fiecare linie de muncă, obiectiv a cărui îndeplinire pe termen lung presupune o abordare integrată, consecventă și echilibrată.
Pentru creşterea gradului de siguranţă în incinta unităților de învățământ din județul Sălaj, în perioada anului școlar 2023-2024, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au organizat și desfășurat 229 de acțiuni, în colaborare cu alte structuri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj și reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sălaj.
Dintre cele 229 de acțiuni organizate în mai multe unități de învățământ din județ, amintim următoarele:
– 42 pentru prevenirea și combaterea delincvenței juvenile;
– 102 acțiuni pentru prevenirea absenteismului și abandonului școlar și pentru combaterea consumului de substanțe interzise în rândul elevilor;
– 4 acțiuni pentru prevenirea portului fără drept de obiecte periculoase;
– 26 pe linia prevenirii bullying-ului.
De asemenea, polițiștii de la siguranță școlară, în cooperare cu cei din cadrul Serviciului Rutier, au organizat 55 de acțiuni, pe linia siguranței rutiere, dintre care 22 pentru verificarea amplasării corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare, a trecerilor pentru pietoni din zonele adiacente ale unităților de învățământ, 28 pentru verificarea mijloacelor de transport școlar și 5 acțiuni cu caracter informativ.
Totodată, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat 1.105 activități cu caracter informativ-preventiv, în cadrul orelor de curs, fiind abordate tematici de natură juridică, precum prevenirea infracțiunilor comise cu violență, prevenirea fenomenului de bullying/cyberbullying, prevenirea consumului de substanțe interzise, a portului fără drept de obiecte periculoase, a traficului de persoane, respectarea regimului rutier și prevenirea criminalității informatice.
De asemenea, în cadrul acestor activități, elevii au fost informați cu privire la răspunderea penală a minorilor, precum și cu privire la prevenirea victimizării acestora.
Activitățile polițiștilor au vizat prevenirea victimizării elevilor prin diverse infracțiuni, prevenirea disparițiilor și a plecărilor voluntare, siguranța acestora acasă, comportamentul preventiv la școală, relațiile cu colegii, siguranța la locul de joacă și în vacanță, educația rutieră a copiilor, siguranța acestora pe Internet, prevenirea unor comportamente discriminatorii, a violenței domestice, dar și prevenirea consumului de droguri și a traficului de persoane.
În interacțiunea cu copiii, au fost utilizate metode educativ – preventive adaptate vârstei lor, în scopul creșterii gradului de siguranță, prin informarea acestora cu privire la potențialele pericole și, totodată, prin oferirea unor soluții pentru identificarea și evitarea unor situații de risc.
Totodată, au fost identificați 141 de elevi în situații de risc, aceștia fiind consiliați, în scopul remedierii comportamentelor nepotrivite.
Menționăm că au fost desfășurate 67 de ședințe de instruire cu cadrele didactice, cu privire la prevederile legale în domeniul violenței școlare și au fost făcute 21 de informări către instituțiile abilitate (D.G.A.S.P.C., I.Ș.J. Sălaj).
Activitățile informativ-preventive au continuat și în perioada vacanței de vară, polițiștii Biroului Siguranța Școlară alături de Serviciul Rutier, reprezentați ai Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sălaj și Inspectoratul de Jandarmi Județean Sălaj au derulat 41 de activități, dintre care 24 în mediul urban și 17 în mediul rural, în cadrul Școlilor de Vară, organizate la nivelul județului, totalizând peste 1.710 beneficiari, elevi și cadre didactice.
În cadrul acestor activități, obiectivele urmărite au avut la bază informarea, conștientizarea și acordarea de sfaturi și recomandări elevilor, cu privire la comportamentul care trebuie adoptat în diferite situații ce ar putea pune în pericol viața, integritatea corporală și libertatea.
Pentru perioada imediat următoare sunt planificate întâlniri/ședințe cu părinții din mai multe unități de învățământ de pe raza municipiului, dar si cu reprezentanții asociațiilor de părinți și elevi de la nivel județean.
OBIECTIVE ȘI PRIORITĂȚI PENTRU ANUL ȘCOLAR 2024-2025
1. Creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar;
2. Dezvoltarea relațiilor de colaborare cu partenerii interni și externi, în scopul abordării problematicii și rezolvării problemelor într-un mod disciplinar și durabil;
4. Implementarea și inițierea unor proiecte/programe/campanii la nivel local cu scopul de a eficientiza modului de punere în aplicare a normelor legislative privind prevenirea violenței fizice și psihologice (bullying) în unitățile de învățământ preuniversitar;
5. Creșterea capacității de soluționare non-violentă a conflictelor în rândul elevilor care manifestă comportamente antisociale; Eficientizarea modului de asigurare a pazei unităților implicate în proiect; Însușirea de metode și tehnici de gestionare corectă a situațiilor conflictuale;
6. Continuarea acțiunilor punctuale desfășurate în baza unui Plan de acțiune în sistem integrat alături de efective ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Sălaj, pe linia prevenirii absenteismului școlar coroborat cu fenomenul consumului de substanțe psihoactive în rândul elevilor, acține menită să crească nivelul de siguranță în mediul școlar;
7. Continuarea activităților preventive desfășurate la orele de curs cu abordarea diferitelor teme legislative astfel încât elevii și părinții să conștientizeze implicațiile faptelor antisociale.
Pe parcursul întregului an școlar, Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj, prin Biroul Siguranță Școlară, prin poliția de proximitate, dar și prin structurile operative, va continua colaborarea cu reprezentanții celorlalte instituții și structuri cu atribuții în domeniul asigurării unui climat de siguranță în unitățile de învățământ, respectiv cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Sălaj, Agenția Națională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sălaj, pentru o intervenție promptă și eficientă în cazul unor incidente negative în cadrul unităților de învățământ și zona adiacentă acestora, cât și pentru desfășurarea unor activități de prevenire a victimizării elevilor.
VĂ DORIM UN AN ȘCOLAR MINUNAT, ÎN SIGURANȚĂ ȘI PLIN DE REALIZĂRI FRUMOASE!