Responsive Menu
Add more content here...


Ziua satului Jebucu în Sălaj sărbătorită la cea de-a VII-a ediție

Jebucu-unul dintre cele mai frumoase așezări din Sălaj. Satul renăscut din propria-i cenușă

by Tiberius NICODA
0 comment 98 views
A+A-
Reset

Pentru a șaptea oară a fost organizată Ziua satului din Jebucu , în data de 29 iunie 2024 , în cadrul căreia a avut loc și ceremonia de inaugurare și denumire a școlii gimnaziale din sat. În săptămâna care a trecut a avut loc evenimentul Zilelor satului Jebucu.

La eveniment au participat oficialități ale comunității maghiare, invitați și săteni, oameni ai locului.

Jebucu este un sat pitoresc în comuna Almașu din județul Sălaj, fiind așezat pe drumul care face legătura între localitățile Șaula (jud. Cluj) și Almașu (jud. Sălaj), la N-E de orașul Huedin.
În 1991, atunci  o familie de oameni ai bisericii au ales să vină aici și, sub aripa parohiei reformate, oameni care au reușit să readucă la viață comunitatea locală. Astfel, Irma Molnar, originară din Târgu Mureș și soțul ei, Janos Molnar, de loc din Jibou, au ajuns în sat .

La începutul anilor 90, Jebucu era un sat care părea înscris pe drumul ireversibil al dispariţiei. Depopularea şi îmbătrânirea populaţiei, cauzate şi asociate cu lipsa oricărei perspective de a-ţi asigura, pe plan local, un trai de decent, au fost condiţiile pe care le-a găsit acolo Irma Molnar, o femeie – preot reformat ajunsă în Sălaj tocmai din Mureş. A primit postul de preot în Jebucu pentru că nici un preot  bărbat nu îl voia, iar asta a fost – după cum aveau să-şi dea seama mai târziu- şansa locuitorilor din sat.

Când a ajuns, în 1992 în sat, lucrurile nu stăteau deloc pe roze, iar primul lucru pe care l-a făcut, cu ajutorul soţului ei, Janos, şi al comunităţii, a fost să repare biserica şi casa parohială. De banii necesari au făcut rost cu ajutorul unei cunoştinţe din Germania, care vindea în străinătate pânzele cusute manuale de femeile pricepute din sat. Odată rezolvată problema bisericii şi casei parohiale, soţii Molnar s-au gândit cum să revigoreze comunitatea şi şi-au dat seama că ar putea face asta prin copii. Aşa le-a venit ideea să înfiinţeze un orfelinat, luând fiinţă Centrul de Plasament ,,Bethesda” -Jebucu. Orfelinatul a fost deschis în 1994, având 36 de copii. Pentru că imediat după deschidere s-a simţit nevoia unui spaţiu mai mare, în acelaşi an a mai fost adăugată o clădire, finalizată în 1996, când a început construcţia şi la o nouă şcoală, cea veche devenind neîncăpătoare pentru cei aproape o sută de copii din centru şi din satele vecine, în care nu mai existau şcoli ori grădiniţe.

Pe lângă parohia din Jebucu, soţii Molnar au pus la punct şi o fermă, care asigură mare parte din hrana necesară centrului de plasament şi căminului de bătrâni şi oferă locuri de muncă tinerilor  şi sătenilor. Pe lângă grădini, solarii, ori vaci şi porci, gospodăria include şi o lăptărie, care procesează laptele obţinut de la vaci, o moară, o brutărie şi chiar şi o instalaţie de făcut suc de mere.

În cadrul activităților desfășurate cu ocazia Zilelor Satului Jebucu de anul acesta, a avut loc și inaugurarea și dezvelirea plăcii cu numele școlii gimnaziale -Dr. Molnar Janos-botezată după numele celui care alături de soția sa Irma Molnar-preot reformat, au reușit să readucă Jebucul la viață.

După dezvelirea plăcuței cu numeleDr. Molnar Janos, sărbătoarea a continuat cu un eveniment de ziua satului pe scena principală din curtea Centrului Cultural din sat.  Primarul István Gál-Máté a spus în discursul său de bun venit  adresat oaspeților, că fiecare zi din sat oferă localnicilor ocazia de a-și întâlni strămoșii din Jebucu și de a petrece după-amiaza împreună, însoțiți de programe semnificative, spectacole culturale și concerte.

 

Ziua satului oferă o oportunitate de a privi în urmă evenimentele din ultimul an și, pe bună dreptate, pot fi mândri de realizări, deoarece în Jebucu există rezultate evidente ale bunei comunități și muncii comune. Oaspeții care vin în zonă cu mașinile, în trecere și  merg prin sat, se opresc, se miră, și fac poze, constatând că au  în fața ochilor o așezare  de basm, ordonată, curată.

După cum s-a spus, Ziua satului Jebucu este o zi de mulțumire, apreciere și respect, pentru că, deși Jebucu era un sat condamnat la moarte, dr. Datorită lui János Molnár și soției sale, a renăscut.

Au avut un vis frumos, bun, iar oamenii din Jebucu au fost receptivi la acest lucru. Astăzi, Jebucu a devenit o frumoasă așezare ordonată,curată, cu o biserică , școală și  un centru comunitar, unde locuitorii săi păstrează vechea tradiție.
Ziua satului Jebucu s-a încheiat cu programe culturale și de divertisment.

You may also like

Leave a Comment