Zilele trecute, iarna şi-a făcut simţită prezenţa pe tot teritoriul judeţului Sălaj, cu ninsori abundente, care au dus la ambuteiaje în trafic.
Aşadar, pentru a veni în ajutorul celor care se deplasează cu autovehiculele îna ceste timpuri, am alcătuit aici o listă de recomandări simple pentru șoferi, pe ninsoare. Aceasta sugerează ca șoferii să aibă o conduită preventivă la volan pe timp de iarnă, pentru a evita o posibilă tragedie.
Menționăm că șoferii ar trebui să ia precauții în loc să aștepte intervenția autorităților. În primul rând, verificați dacă anvelopele sunt în stare bună și umflate corespunzător și că profilul benzii de rulare îndeplinește condițiile privind uzura.
Condusul pe timp de iarnă
În majoritatea țărilor, grosimea profilului trebuie să fie de minimum 1,6 mm.
Dacă în zona în care locuiți iernile sunt lungi și grele, merită să înlocuiți anvelopele de vară cu cele de iarnă, cum sunt cele care au o tracțiune mult mai bună pe zăpadă și pe gheață, datorită profilului cu spații generoase și adâncime mare al benzii de rulare. Dacă trebuie să parcurgeți un drum montan în condiții de iarnă, vă recomandăm să utilizați lanțuri antiderapante, dacă zăpada este mare, pentru a asigura o tracțiune îmbunătățită.
Dacă în zona în care locuiți iernile sunt mai blânde, iar ninsorile ocazionale, o alternativă potrivită ar putea fi echiparea vehiculului cu anvelope all season, care conferă siguranță atunci când temperaturile scad.
Nu uitați să ștergeți de zăpadă vehiculul, să utilizați lichid de parbriz special pentru iarnă și să dezghețați parbrizul înainte de a porni la drum.
Frânarea poate fi mai dificilă atunci când conduceți pe zăpadă și pe gheață, așa că reduceți viteza și creșteți de până la 10 ori distanța obișnuită de oprire dintre dumneavoastră și vehiculul din față, în special dacă drumul este acoperit cu un strat gros de gheață.
Frânați lin, pentru a evita derapajul
Aveți mare grijă să vă urcați la volan numai dacă sunteți bine odihnit și alert. Păstrați-vă banda de deplasare, lăsați suficient spațiu celorlalte vehicule și dezactivați controlul vitezei de croazieră, deoarece acesta poate crește riscul de derapaj.
De asemenea, dacă drumurile nu au fost curățate trebuie să evitați deplasarea pe urmele făcute de alte vehicule, la condusul pe zăpadă sau pe gheață, deoarece zăpada bătătorită poate oferi o aderență mai redusă decât cea proaspătă.
Dacă mergeți într-o zonă izolată, vă recomandăm să păstrați în vehicul și câteva provizii pentru situații de urgență, cum ar fi alimente, îmbrăcăminte călduroasă și o lanternă, în cazul în care vremea împiedică deplasarea.
Condusul unui vehicul cu transmisie automată pe zăpadă
Atunci când conduceți un vehicul cu transmisie automată pe zăpadă, vă recomandăm să utilizați modul zăpadă, care conferă o siguranță îmbunătățită și reduce riscul de patinare a roților. Unele vehicule cu transmisie automată pot avea 2 poziții pe schimbătorul de viteze, caz în care treceți în poziția 2: vor fi utilizate numai primele 2 trepte de viteză. Această poziție nu permite creșterea vitezei și este foarte utilă în cazul pantelor abrupte și prezenței gheții sau zăpezii.
De asemenea, permite utilizarea frânei de motor. În cazul transmisie manuale, utilizați o treaptă de viteze mai mare, care asigură un control mai bun.
Așadar, atenție sporită, drumuri bune și în siguranță de parcurs să aveți și mai ales nu uitați!