Sfântul Andrei, cel care i-a creștinat pe români. Supersitiții și tradiții în noaptea de 30 noiembrie

by Mihai POP
0 comment 39 views
A+A-
Reset

Sfântul Andrei este unul dintre apostolii Domnului Iisus Christos. El a fost și cel care după Înălțarea Mântuitorului ne-a creștinat pe noi, dar și pe greci, spanioli și ruși


Sfântul Apostol Andrei a început prin a predica în Asia Mică după Înălțarea Mântuitorului. Din acea parte a lumii a venit în direcția noastră și i-a creștinat pe geto-daci. În drumul său spre a propovădui cuvântul Domnului a trecut prin Grecia, pe care a creștinat-o.

Mai departe a ajuns chiar și în Scoția care are pe drapel crucea sa. Și Spania ar fi fost creștinată tot de el, dar și Rusia. El a ajuns și în Cherson, Ucraina unde a dus cuvântul domnului mai departe. A mers și în Sciția Mare, în Sciția Mică (Dobrogea) acolo unde există și peștera în care a sălășluit.

De asemenea s-a întors în Tracia și a fost răstignit în Patras. Ar fi ales o altfel de cruce decât cea a Mântuitorului pentru că nu s-a considerat demn să fie răstignit la fel la Iisus.

Supersitiții și tradiții de Sfântul Andrei

Noaptea Sfântului Andrei se spune că este încărcată magic. Cei care au preocupări oculte spun că este cea mai importantă zi din an când se fac vrăji și farmece. Există și credințe populare legate de noapte de 30 noiembrie. Mai exact, fetele care vor să afle dacă se căsătoresc măsoară 9 ceșcuțe cu apă plină pe care le pun într-o strachină.

Dacă a doua zi când măsoară apa, în strachină mai rămân câteva picături atunci, vor avea noroc și se vor mărita. Dacă din contra ultima ceșscuță nu este plină, atunci nu se vor mărita anul care urmeazp. Ca să-și viseze ursitul, fetele trebuie să pună sub pernă 41 de boabe de grâu și dacă visează că cineva le fură grâul atunci se vor mărita.

De asemenea se mai face un colac de pâine dospită în mijlocul căruia se pune un cățel de usturoi. Acasă colacul este așezat într-un loc călduros unde e lăsat o saptămână. Dacă usturoiul răsare, atunci fata va avea noroc.

30 noiembrie, Ziua Sfântului Andrei, zi liberă

30 noiembrie zi a fost instituită ca zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează, în urma demersurilor Bisericii Ortodoxe Române adresate Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului României.

Potrivit tradiţiei Bisericii, creştinii sunt datori să le mulţumească Sfinţilor Apostoli tot timpul şi să facă pomenirea lor cu bucurie, mai mult decât către toţi sfinţii.

Pentru că Sfinţii Apostoli au urmat Mântuitorului Hristos, viaţa lor a fost asemenea vieţii dumnezeieşti pe care a trăit-o Hristos pe pământ şi, fiind martori a minunilor Lui, au urmat şi patimilor, răstignirii, morţii, învierii şi înălţării Lui la cer.

Ziua de 30 noiembrie, în care se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, a fost consacrată ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează prin legea nr. 147 din 23 iulie 2012 adoptată de Senatul României în 23 noiembrie 2011 şi de Camera Deputaţilor în 26 iunie 2012, iar apoi promulgată prin decretul nr. 517 pe 20 iulie 2012 al Preşedintelui României.

You may also like

Leave a Comment