Responsive Menu
Add more content here...


Sfânta Liturghie și binecuvântarea capelei mortuare din Parohia Bulgari

Capela parohiei Bulgari din comuna Sălățig a fost duminică binecuvântată. Sluba, săvârșită de Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată în biserica parohială. În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre puterea vindecătoare a lui Hristos

by Mihai POP
0 comment 585 views
A+A-
Reset

Duminică, 9 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bulgari, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.

La finalul slujbei, Preacucernicul Părinte paroh Traian-Dorin Pop a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură.

În continuare, Preasfinția Sa a sfințit capela mortuară ridicată de comunitatea din Bulgari.

Localitatea Bulgari aparține, din punct de vedere administrativ, de Comuna Sălățig, fiind atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1377.

Denumirea satului este legată pe de-o parte, de cuvântul maghiar „nyr”, care se traduce prin mesteacăn, ca urmare a faptului că în zonă au existat păduri de mesteacăn, iar pe de altă parte, de populația slavă numită bulgari, care a trăit pe aceste meleaguri, deși în prezent există doar români.

Conform listei naționale a monumentelor de patrimoniu, în satul Bulgari se află cea mai veche biserică de lemn din județul Sălaj.

Noul lăcaș de cult de zid al localității a fost ridicat între anii 1990-1998, fiind sfințit, în anul 1998, de către Preasfințitul Părinte Ioan Mihălțan, Episcopul Oradiei.

You may also like

Leave a Comment