Responsive Menu
Add more content here...


Senatorul Virgil Bob: “PSD și PNL, după ce i-au cocoșat cu taxe pe antreprenori, îi pun să facă și munca ANAF”

Parlmentarul USR spune că ordonanţele aprobate în şedinţa de Guvern de luni, 23 iunie, lovesc în mediul privat de afaceri, obligând antreprenorii din România la cheltuieli inutile

by Mircea ARDELEAN
0 comment 213 views
A+A-
Reset

Guvernul Ciolacu dă o nouă lovitură antreprenorilor prin ordonanțele privind e-Factura și casele fiscale de marcat, respectiv e-TVA, aprobate în ședința de luni, 23 iunie, fără prea multe dezbateri cu părțile implicate și fără a ține cont de semnalele venite din economie. Practic, după ce au pus în pericol mediul privat de afaceri prin taxe noi sau majorate, PSD și PNL pun în cârca antreprenorilor noi costuri și sarcini suplimentare, inclusiv să facă munca ANAF.

Sub laitmotivul reducerii evaziunii fiscale, Guvernul Ciolacu a decis ca antreprenorii să preia o parte din munca ANAF, instituție care și-a dovedit pe deplin ineficiența în ultimii ani. Concret, după ce primesc decontul precompletat RO e-TVA de la ANAF, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA vor trebui să verifice datele și informațiile precompletate, iar dacă vor rezulta diferențe semnificative între ce a precompletat ANAF și ce a declarat antreprenorul prin decontul de TVA se declanșează o procedură complicată și cu termene scurte de îndeplinit.

„După ce îi cocoșează cu taxe, PSD și PNL s-au gândit acum să îi pună și la muncă pe antreprenori. Proiectul pentru implementarea e-TVA a primit aviz negativ de la Consiliul Economic și Social, dar asta nu îi împiedică pe Ciolacu și Ciucă să pună bariere în dezvoltarea ecosistemului antreprenorial din România, cel real, nu cel mufat la banii de partid. Printre abilitățile pe care trebuie să le aibă un antreprenor se numără adaptabilitatea, doar că guvernanții și conducerea ANAF nu au înțeles că această abilitate privește adaptarea la condițiile din piață, la concurență și la cerințele consumatorilor, nu la toate găselnițele statului. Nu trece o lună fără ca statul să mai vină cu o condiție sau o sarcină pe care o pune în cârcă celor care încă mai produc ceva în țara asta”, declară senatoarea Adina Săniuță, membră a Comisiei pentru buget, finanțe din Senat.

A doua ordonanță care lovește în mediul privat de afaceri adoptată luni de care Guvernul Ciolacu îi obligă pe antreprenori la cheltuieli inutile. Este vorba de obligația de a schimba casele de marcat astfel încât pe bonurile fiscale să fie tipărite sub forma unui cod QR informații deja existente pe bonurile fiscale, precum data și ora emiterii, numărul de identificare al bonului fiscal și seria fiscală a aparatului de marcat electronic.

„În România s-ar putea deschide, cu siguranță, un muzeu al caselor de marcat și asta nu pentru că tehnologia a avansat atât de mult încât comercianții să fie nevoiți să le schimbe, ci pentru că statul român nu știe cum să mai pună piedici antreprenorilor. După ce au mărit taxele, au introdus e-Factura, au crescut din pix salariul minim brut, Ciolacu, Ciucă și ceilalți «înțelepți» care ne guvernează s-au gândit că e cazul pentru o nouă schimbare a caselor de marcat. Și nu e vorba doar de un cost suplimentar pentru un aparat nou, este vorba și de radierea vechii case de marcat, declarații de dat, drumuri la ANAF, că doar antreprenorii au timp să bată drumurile așa cum îi convine statului”, precizează senatoarea USR.

Evident că niciuna din măsurile adoptate astăzi sub pretextul combaterii evaziunii fiscale nu va avea efecte în direcția reducerii evaziunii fiscale.

Evaziunea poate fi eliminată prin taxe mai mici și birocrație redusă, dar PSD și PNL nu vor cu adevărat acest lucru, este de părere senatorul Virgil Bob. Dovadă și legea PSD-PNL prin care i-au scăpat de răspundere penală fix pe marii evazioniști și care a făcut ca numărul infracțiunilor de evaziune fiscală să crească cu 64% în primele patru luni ale anului 2024.

 

You may also like

Leave a Comment