Responsive Menu
Add more content here...


Senatorul Virgil Bob: La mulți ani tuturor rromilor!

by Stirile din Salaj
0 comment 62 views
A+A-
Reset

La mulți ani tuturor rromilor! Multiculturalismul este o formă de a împlini porunca divină “Ïubeste-ți aproapele ca pe tine însuți”, înseamnă acceptarea celui diferit de tine, cu obiceiurile și valorile lui culturale.

Eram la liceu, prin 1987, când m-am trezit la poarta părinteasca cu Petre Haraga senior, alintat în toată zona Barcăului ca Petruța, un violonist, nu viorist, de excepție, ce m-a cerut de la părinți ca să mă lase să mă ducă la nuntă cu el ca să cânt muzica ușoară.

Era îmbrăcat în costum ca un adevărat artist, impunea respect și încredere prin vorba, imagina lui mi-a rămas veșnic în minte.

Tata, cunoscându-l și respectându-l, mi-a lăsat mie decizia, astfel că am ajuns să horesc la nuntă, făcând primii mei bani, cam cât căștiga mama într-o lună.

La acordeon era Vasile, tot etnic rrom, la dobă și clape, tot așa, la voce, fata lui Haraga, singurul gajiu (ne-țigan, cum ne denumeau ei) eram eu. Am cântat în mai multe trupe, dar nu cred că am văzut respect și iubire mai mare ca în formula asta.

Am cântat împreună, am mâncat împreună, am râs de crăpau pietrele și de câteva ori am și dormit prin ceva șuri pe paie când aveam nuntă dublă. Bucuria pură, greu de înțeles de cei ce nu au decât ură în inimă.

Pe atunci se cânta la cort, vara era praf sau noroi, nu exista varianta de mijloc, oricum nu eram curați și oricum la mijlocul nopții 90% dintre nuntașii bărbați erau turtă de beți, femeile, mai ponderate, undeva pe la 40%, dar muzicanții mei nu puneau gura pe alcool.

Distanța între distracție și bătaia generala era păstrată doar cu muzica bună, că era și o vorbă, daca muzica e proasta, măcar să iasă bătaie, ca să fie distracție. Ar merita să scriu întâmplări de la nunți, însă altă dată, fiindcă acum mă întorc la cei cu care am împărțit și încă mai împart sentimente de prietenie, etnici rromi pe care Dumnezeu mi i-a scos în cale.

La mulți ani oameni buni și vă mulțumesc pentru prietenia voastră simplă și dezinteresată!

Virgil Bob – senator URS

You may also like

Leave a Comment