Responsive Menu
Add more content here...


Se modernizează infrastructura rutieră din comuna Horoatu Crasnei. Lucrări de asfaltare la Stârciu. Urmează Hurez şi Şeredeiu

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 82 views
A+A-
Reset

În comuna Horoatu Crasnei se lucrează intens pentru finalizarea celui mai important proiect de infrastructură rutieră. Nu mai puţin de 10 km de străzi şi uliţe au fost şi urmează să fie asfaltate în cadrul acestui proiect, în prezent, lucrările fiind în desfăşurare în satul Stârciu, acolo unde a fost asfaltată renumita stradă Bulevard, cum a fost denumită de localnici


În ultimii patru ani, în comuna Horoatu Crasnei au fost finalizate mai multe proiecte care au vizat creşterea confortului cetăţenilor. Totodată, în prezent sunt multe alte proiecte aflate în derulare, printre care şi cel mai important proiect de infrastructură rutieră. Este vorba despre proiectul “Modernizare Reţele de Drumuri de Interes Local în Comuna Horoatu Crasnei”, finanţarea fiind obţinută prin PNDL II.

Acest proiect presupune asfaltarea a 10 km de străzi şi uliţe din toate satele comunei, dar şi construirea a două poduri peste vale în Stârciu şi Şeredeiu. Valoarea proiectului se ridică la suma de aproximativ un milion de euro! Nu mai puţin de cinci străzi din centrul comunal au fost asfaltate, iar în această perioadă, lucrările continuă în satul Stârciu. În proiect sunt cuprinse asfaltarea a cinci uliţe.

La finele săptămânii trecute, asfaltul a ajuns pe renumita Stradă Bulevard din Stârciu, după cum o numesc localnicii.

“Continuăm asfaltările în cadrul primului proiect cu finanţare prin PNDL II şi am primit asigurări din partea firmei că în cursul săptămânii viitoare, lucrările vor fi finalizate”, ne-a declarat primarul Florian Sur.

 

După localitatea Stârciu, urmează ca asfaltul să ajungă şi în localităţile Hurez şi Şeredeiu. Odată finalizat acest proiect, străzile şi uliţele din comuna Horoatu Crasnei vor fi asfaltate în proporţie de 70 la sută.

Totodată, să amintim că administraţia condusă de Florian Sur a reuşit să obţină finanţare pentru un alt proiect important de infrastructură rutieră. Este vorba despre alţi 10 km de străzi şi uliţe care nu au fost cuprinse în proiectul iniţial.

“Dacă la alegerile din 27 septembrie voi câştiga un nou mandat, îmi propun ca din ziua următoare să continui proiectele de dezvoltare a comunei. Cunosc detaliile fiecărui proiect şi ştiu ce este de făcut. Când eşti nou este greu pentru că sunt multe de învăţat şi asta necesită timp, timp pe care nu îşi permiţi să îl pierzi, deoarece rişti să pierzi finanţarea”.

Florian Sur – primarul comunei Horoatu Crasnei

Proiecte importante implementate în ultimii patru ani

Florian Sur a reuşit să obţină finanţare pentru mai multe proiecte ce au avut ca scop creşterea nivelului de trai. Autorităţile locale au pus accent şi pe sport, astfel că în comună a fost înfiinţată o echipă de fotbal, după o pauză de 25 de ani.

Tot în mandatul trecut s-a reuşit reabilitarea căminului cultural din Horoatu Crasnei. Căminul era într-o stare de degradare, iar – după alegerile din 2016 – clădirea a fost pusă la punct.

În prezent, căminul este unul modern şi poate găzdui orice tip de evenimente, având o capacitate de 200 de locuri. Lucrările au fost efectuate cu bani de la bugetul local şi investiţia s-a ridicat la aproape 900.000 de lei.

Totodată, autorităţile locale au obţinut finanţare pentru modernizarea  iluminatului public, astfel că lămpile vechi au fost schimbate cu corpuri pe LED. Prin această investiţie s-a făcut o economie importantă, având în vedere că costurile la consumul de energie electrică au scăzut cu aproximativ 40 %!

Un alt proiect important şi care se derulează în prezent e asfaltarea a 10 km de străzi şi uliţe în toate satele din comună. Proiectul este aproape finalizat, iar după asfaltări se trece la construirea a două poduri peste vale în Stârciu şi Şeredeiu.

Totodată, administraţia condusă de Florian Sur a obţinut finanţare prin CNI pentru asfaltarea a încă 10 km de uliţe care nu au fost cuprinse în proiectul iniţial. Odată finalizate aceste două proiecte, străzile şi uliţele din comună vor fi asfaltate în proporţie de 90 %.

Ce îşi propune Florian Sur în mandatul următor

În cazul în care va câştiga un nou mandat de primar la alegerile din 27 septembrie, Florian Sur îşi propune să muncească din greu şi să reuşească să ducă la bun sfârşit proiectele începute în actualul mandat şi îşi propune să lucreze la alte proiecte pentru dezvoltarea nivelului de trai.

Primarul Florian Sur lucrează la proiecte pentru ca în comuna Horoatu Crasnei să existe reţele de apă şi canalizare, dar şi gaz metan.  Comuna este inclusă în măreţul proiect de aducţiune a apei din barajul Tarniţa, Gilău. Primăria a pregătit sumele necesare pentru cofinanţare şi licitaţia a fost finalizată, în prezent fiind în curs de evaluare.

Şi proiectul pentru realizarea reţelei de canalizare este realizat şi s-au făcut paşi importanţi şi pentru introducerea gazului metan. Autorităţile locale au primit avizul de principiu de la SC Transgaz, iar comuna Horoatu Crasnei se va conecta cu comuna Crasna, la reţeaua de gaz în zona Peco Petrom.

Primăria execută în acest moment un studiu de fezabilitate, urmând ca documentaţia să fie înaintată spre finanţare. Se doreşte un proiect comun, în care sunt implicate comunele Horoatu Crasnei, Meseşenii de Jos, Cizer şi Bănişor.

În acest sens, primarii celor patru comune s-au întâlnit la Meseşenii de Jos pentru a pune la punct detali cu privinţă la acest proiect.

Fiind pus la punct cu toate amănuntele acestui proiect, Florian Sur îşi propune să continue munca pentru finalizarea proiectelor şi ştie deja ce va face în următoarea zi de după alegeri, în cazul în care va câştiga un nou mandat de primar.

You may also like

Leave a Comment