„Școala Siguranței TEDI” – Al 9-lea an consecutiv, în care poliţiştii de prevenire sălăjeni sunt alături de copii, pentru siguranţa acestora

by Mihai POP
0 comment 370 views
A+A-
Reset

Pe parcursul anului şcolar 2023– 2024, Poliţia Română împreună cu Ministerul Educației, în parteneriat cu firma „Maspex România” continuă Programul ,,Şcoala Siguranţei Tedi”, unul dintre cele mai ample programe educative derulate la nivel național, care-i învață pe elevii de clasa a I-a cum să fie în siguranță pe stradă, în drumul spre şcoală şi spre casă, în mediul online, precum și în perioada vacanțelor

Programul ,,Şcoala Siguranţei Tedi” are ca scop informarea copiilor cu privire la potenţialele pericole şi furnizarea de soluţii prin metode educative adecvate vârstei lor. Programul este adresat elevilor aflaţi în primul an de studiu.

Astăzi, 30 ianuarie a.c., polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au fost prezenți în mijlocul elevilor din clasa întâi ai Școlii Gimnaziale „Bathory Istvan” din Șimleu Silvaniei.

Temele abordate de poliţiştii sălăjeni în activităţile preventive derulate împreună cu şcolarii au fost axate pe siguranţa copiilor la şcoală, acasă, la locul de joacă şi pe explicarea pericolelor din mediul on-line. O atenţie deosebită a fost acordată recomandărilor cu privire la regulile de bază pe care copiii trebuie să le respecte pentru a evita anumite situaţii periculoase, în ce priveşte relaţionarea cu ceilalţi colegi la şcoală, atitudinea şi comportamentul preventiv pe care trebuie să le adopte atunci când rămân singuri acasă, chiar şi pentru scurte perioade de timp.

Polițiștii de prevenire, alături de ursulețul TEDI, care li s-a alăturat în mediul online, i-au angrenat pe copii în diferite activități interactive, cum ar fi jocuri de rol, puzzle-uri educative și jocuri de cuvinte, i-au învățat cum să gestioneze anumite situații de risc sau cum să reacționeze dacă sunt abordați de persoane necunoscute, au purtat discuții despre comportamentul la locul de joacă și în interacțiunea cu alți copii, totul pentru siguranța acestora.

Informaţiile oferite de poliţiştii de prevenire sălăjeni au fost susţinute de o serie de materiale educative complexe şi atractive, destinate elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice, adaptate celor trei categorii de beneficiari.

Activităţile preventive derulate în cadrul Programului ,,Şcoala Siguranţei TEDI” vor fi continuate de poliţiştii de prevenire sălăjeni pe parcursul întregului an şcolar.

Dintre sfaturile pe care poliţiştii le adresează celor mici, amintim:

  • Pe drum, fii atent la semnele de circulație și respectă ceea ce indică ele! Astfel, vei fi în siguranță!
  • Când mergi pe stradă, fii foarte atent! Ai deosebită grijă la traversarea străzii!
  • Traversează doar pe culoarea verde a semaforului! Culoarea roșu înseamnă STOP! Când o vezi, oprește-te și așteaptă culoarea verde!
  • Când urci în mașină, pune-ți întotdeauna centura de siguranță! Amintește-le și celorlalți pasageri să facă același lucru! Centura de siguranță îți protejează viața și sănătatea!
  • Mergând spre școală, deplasează-te întotdeauna pe trotuar, iar dacă nu este trotuar, pe marginea drumului! În situația în care nu există nici margine, te poți deplasa pe carosabil, însă fii foarte atent și stai cât mai aproape de margine! Întotdeauna mergi pe partea stângă a carosabilului!
  • De fiecare dată când te simţi în pericol, anunță mai întâi un adult despre problema pe care o ai, iar acesta va decide dacă este nevoie să sune la 112.

Joacă-te doar în locurile sigure! Nu te juca niciodată lângă șosea sau iarna pe lacul înghețat!

  • Dacă ești singur acasă, nu deschide nimănui ușa! De asemenea, nu te juca cu obiecte care te pot răni (cuţit, chibrit, aragaz)!

You may also like

Leave a Comment